Στα 200 εκατομμύρια ανήλθαν οι άνεργοι παγκοσμίως το 2013

anergia1Στα 200 ε­κα­τομ­μύ­ρια α­νήλ­θαν οι ά­νερ­γοι σε ό­λο τον κό­σμο το 2013, α­ριθ­μός που εί­ναι αυ­ξη­μέ­νος κα­τά 4 ε­κα­τομ­μύ­ρια σε σχέ­ση με το 2012.

Σύμ­φω­να με την ε­τή­σια έκ­θε­ση για την ερ­γα­σί­α που δη­μο­σι­εύ­θη­κε α­πό τη Δι­ε­θνή Ορ­γά­νω­ση Ερ­γα­σί­ας (I­LO), το πο­σο­στό α­νερ­γί­ας το 2013 έ­μει­νε στο 6% του ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού, ω­στό­σο, οι χώ­ρες δεν δη­μι­ούρ­γη­σαν αρ­κε­τές θέ­σεις για να α­πορ­ρο­φή­σουν τους νε­ο­ει­σερ­χό­με­νους στην α­γο­ρά ερ­γα­σί­ας.

Η έκ­θε­ση το­νί­ζει ε­πί­σης ό­τι ο πλα­νή­της έ­χει τώ­ρα 30,6 ε­κα­τομ­μύ­ρια πε­ρισ­σό­τε­ρους α­νέρ­γους α­πό ό,τι πριν α­πό την οι­κο­νο­μι­κή κρί­ση του 2008. Για το 2014, η έκ­θε­ση α­να­μέ­νε­ται αύ­ξη­ση των ά­νερ­γων στον κό­σμο κα­τά 3,3 ε­κα­τομ­μύ­ρια.

«Μέ­χρι το 2019 η α­νερ­γί­α θα φτά­σει τα 213 ε­κα­τομ­μύ­ρια» προ­βλέ­πει ο Ορ­γα­νι­σμός, προ­σθέ­τον­τας ό­τι «ο α­ριθ­μός των α­νέρ­γων α­να­μέ­νε­ται να πα­ρα­μεί­νει σε γε­νι­κές γραμ­μές στο ε­πί­πε­δο του 6% μέ­χρι το 2017».

Η Βό­ρεια Α­φρι­κή και η Μέ­ση Α­να­το­λή εί­ναι οι πε­ρι­ο­χές που έ­χουν το υ­ψη­λό­τε­ρο πο­σο­στό α­νερ­γί­ας το 2014, με αν­τί­στοι­χα πο­σο­στά 12,3% και 11,1%.

Η με­γα­λύ­τε­ρη αύ­ξη­ση της α­νερ­γί­ας το 2014 θα κα­λύ­πτει την κεν­τρι­κή και νό­τιο-νο­τι­ο­α­να­το­λι­κή Ευ­ρώ­πη και τις χώ­ρες του πρώ­ην σο­βι­ε­τι­κού μπλοκ, ό­που η α­νερ­γί­α φτά­νει το 8,3%.

Ε­πί­σης η έκ­θε­ση ε­πι­ση­μαί­νει το θέ­μα της με­τα­νά­στευ­σης λό­γω της α­νερ­γί­ας το­νί­ζον­τας ό­τι 231,5 ε­κα­τομ­μύ­ρια άν­θρω­ποι ζού­σαν το 2013 σε άλ­λη χώ­ρα α­πό αυ­τή που γεν­νή­θη­καν.

Ο συ­νο­λι­κός α­ριθ­μός των με­τα­να­στών αυ­ξή­θη­κε κα­τά 57 ε­κα­τομ­μύ­ρια α­πό το 2000 και το 19% της αύ­ξη­σης αυ­τής ση­μει­ώ­θη­κε κα­τά τα τε­λευ­ταί­α τρί­α χρό­νια.

Οι α­νε­πτυγ­μέ­νες οι­κο­νο­μί­ες και η Ε­Ε προ­σέλ­κυ­σαν το 51% των με­τα­να­στών.

Στην ε­τή­σια έκ­θε­ση, οι εμ­πει­ρο­γνώ­μο­νες ση­μει­ώ­νουν, ε­πί­σης, ό­τι η με­σαί­α τά­ξη έ­χει αυ­ξη­θεί τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια, στις α­να­πτυσ­σό­με­νες χώ­ρες, μέ­σω της δη­μι­ουρ­γί­ας ποι­ο­τι­κών θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας.

Η με­σαί­α τά­ξη εί­ναι πλέ­ον το 44,5% του ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού στις α­να­πτυσ­σό­με­νες χώ­ρες, ε­νώ πριν α­πό δυ­ο δε­κα­ε­τί­ες ή­ταν το 20%.

Με­τα­ξύ 1980-2011, το κα­τά κε­φα­λήν ει­σό­δη­μα αυ­ξή­θη­κε κα­τά μέ­σο ό­ρο 3,3 % ε­τη­σί­ως στις α­να­πτυσ­σό­με­νες χώ­ρες, έ­ναν­τι 1,8% στις βι­ο­μη­χα­νι­κές χώ­ρες.

Ω­στό­σο, το 85 % του ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού στις α­να­πτυσ­σό­με­νες χώ­ρες θα ε­ξα­κο­λου­θεί να ζει το 2018 κά­τω α­πό αυ­τό που θε­ω­ρεί­ται το ό­ριο της φτώ­χειας στις Η­νω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες.

in.gr