Τo Σάββατο 2 Αυγούστου στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, ο Σύλλογος των Απανταχού Νησιωτών «Πάμισος» συνάντησε την “Ηχώ του Απόλλωνα”.
Με το φως της ημέρας να υποχωρεί πίσω από τις κορυφογραμμές των λόφων και το φεγγάρι στη γέμιση του, απολαύσαμε μια βραδιά αφιερωμένη στον Άγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ.
Ο Σύλλογος μας πραγματοποίησε αυτή την εκδήλωση από κοινού με την Περιφέρεια της Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, την Ορχήστρα Δωματίου «Μελίγυρης» και το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΠΑΜΙΣΟΥ Μιχάλης Γαβράς, επισήμανε πως ο ΠΑΜΙΣΟΣ πριν από εννέα(9) χρόνια, πριν το όνομα Αρχαία Μεσσήνη αποκτήσει την σημερινή επικοινωνιακή αναγνωρισιμότητα, είχε διοργανώσει εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή με τίτλο «Η Αρχαία Μεσσήνη ξαναζωντανεύει με την σκαπάνη του Πέτρου Θέμελη» και ομιλητή τον ακούραστο Πέτρο Θέμελη.
Για την ίδια την παράσταση είπε χαρακτηριστικά, πως «στόχος και σκοπός της εκδήλωσης είναι να παντρέψει τον Απόλλωνα, θεό της μουσικής και της αρμονίας, με τις προσπάθειες της Εύας Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού να συνδέσουν το αρχαιοελληνικό ιδεώδες με το σήμερα.
Την εκδήλωση προλόγισε ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, που όπως είπε: “Ο Σικελιανός με την Πάλμερ ήταν πρωτοπόροι και ένθερμοι υποστηριχτές στη χρήση των αρχαιολογικών
χώρων για θεάματα. Γι αυτό κι οργάνωσαν με τεράστια επιτυχία, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τις Δελφικές Γιορτές”.
Στη συνέχεια το πρόγραμμα ήταν μια πανδαισία μουσικής και χορού με τη συμμετοχή Μεσσηνίων καλλιτεχνών. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Ωδή στην Αρχαία Μεσσήνη (1η Πανελλήνια εκτέλεση), σε στοίχους του Δημήτρη Μπουσούνη και μουσική του μαέστρου Κώστα Νικολέα. Ποιήματα της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού που έχει μελοποιήσει ο ίδιος ερμήνευσε καταπληκτικά η σοπράνο Ευτυχία Δημητρακοπούλου.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η ερμηνεία του Πνευματικού Εμβατήριου από τον Γιάννη Θωμόπουλο και την ομάδα των μουσικών.
Ο Στέφανος Ληναίος σε ρόλο αφηγητή, μίλησε για τον Άγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ, υποδύθηκε πειστικά τον Σικελιανό στην παρουσίαση του επικήδειου ποιήματος για τον Κ.Παλαμά που απήγγειλε ο ποιητής το 1943 και απήγγειλε αρκετά μέρη από το Πνευματικό Εμβατήριο.
Οι βασικοί συντελεστές, που είχαν την έμπνευση, ανέλαβαν την διοργάνωση της εκδήλωσης και την ολοκλήρωσαν με επιτυχία ήταν ο μαέστρος Κώστας Νικολέας, ο τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος και ο Δημήτρης Δημητρόπουλος από τον ΠΑΜΙΣΟ, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του Παναγιώτη Τσιμόγιαννη στον συντονισμό όλων των συντελεστών.
Η σκηνοθεσία ήταν του Βασίλη Φλώρου. Χόρεψαν ο Τσιαμάγκας Κώστας και ο Labner Andrea σε χορογραφίες της Σοφίας Σιδέρη. Συμμετείχαν οι μουσικοί Βιολί: Κεραμίδης Παντελής, Φλάουτο: Δημητρακοπούλου Ευτυχία, Λυμπερόπουλος Λουκάς, Κλαρινέτο: Μανωλακάκης Ιωάννης, Μπάσο Κλαρινέτο: Μίντζας Γεώργιος, Τρομπέτα: Χαρλέπας Δημήτριος, Κρουστά: Κακοτυλημένου Ελένη, Πιάνο: Αλαμάνου Ρούλα, Τσόγκα Σοφία, Μπουζούκι: Κούμανης Αιμίλιος, Ήχος-Φωτισμός: Κουτσαϊμάνης Χρήστος.
Παραβέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Γιάννης Αργυράκης, ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Δαβίλας, οι πρώην δήμαρχοι Καλαμάτας Χρήστος Μαλαπάνης και Ανδρούσας Μένης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής Σάκης Θεοδωρόπουλος και ο ζωγράφος – χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης.
Χορηγοί της εκδήλωσης εκτός από την Περιφέρεια ήσαν, ο Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε.), οι Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ-greekbooks.gr και η επιχείρηση κατασκευής κουφωμάτων “ΗΦΑΙΣΤΟΣ”-Μεσσήνη.
Για άλλη μια φορά ο Πάμισσος” προσπάθησε να αναδείξει την ιδιαιτερότητα και την πνευματικότητα της γενέθλιας γης του, στην πλέον ιδανική τοποθεσία. Ελπίζουμε ότι αυτή την εκδήλωση θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες, το ίδιο επιτυχημένες.