Το ζήτημα της καταπάτησης ιδιοκτησιών και του παράνομου καταυλισμού των Ρομά στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα, έφερε στη Βουλή με Ερώτηση του ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, με αφορμή την πρόσφατη νέα εξώδικη διαμαρτυρία των ιδιοκτητών των καταπατημένων ακινήτων της περιοχής.
Με την Ερώτησή του, που απευθύνεται προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Μ. Βορίδη, Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκο και Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών ΥποθέσεωνΚ. Χατζηδάκη, ο Μεσσήνιος βουλευτής περιγράφει το ιστορικό των 35 χρόνων ταλαιπωρίας των ιδιοκτητών των οικοπέδων της περιοχής και την αδυναμία αλλά και αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης να δώσει ένα τέλος στην καταπάτηση και τη δέσμευση των ιδιοκτησιών τους. Όπως τονίζει ο Μίλτος Χρυσομάλλης, η αδυναμία ή η αδιαφορία των οργάνων της Διοίκησης να πράξουν τα οφειλόμενα σε σχέση με τις ιδιοκτησίες των πολιτών της περιοχής, αντιβαίνει το Σύνταγμα, επιβάλλει παράνομη δέσμευση στην ιδιοκτησία τους και παραβιάζει όχι μόνο τη διοικητική νομιμότητα αλλά και τις υποχρεώσεις των οργάνων της Διοίκησης όλων των βαθμίδων.
Ο Μίλτος Χρυσομάλλης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν με ποιο τρόπο και χρονοδιάγραμμα θα εφαρμόσουν τις υφιστάμενες αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαίρετων οικίσκων που έχουν ανεγερθεί στα καταπατημένα οικόπεδα και θα τα αποδώσουν ελεύθερα στους ιδιοκτήτες τους, τι προβλέψεις υπάρχουν για τη μεταφορά των οικογενειών Ρομά που διαμένουν σε αυτούς σε άλλες κατάλληλες τοποθεσίες και τέλος για ποιο λόγο τα όργανα κάθε βαθμού της Διοίκησης μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμόσει τις νόμιμες διοικητικές πράξης κατεδάφισης των αυθαίρετων οικίσκων.
«Η επί 35 χρόνια ομηρία των ιδιοκτητών των οικοπέδων στη συνοικία της Αγίας Τριάδας αποτελεί διπλή ντροπή για την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση, αποτελεί ευθεία προσβολή για το ίδιο το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας. Δε νοείται σε καμία ευνομούμενη χώρα η ταλαιπωρία που υφίστανται οι συμπολίτες μας, οι οποίοι έλαβαν τα οικόπεδα στην Αγία Τριάδα ως αποζημίωση για την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλεως Καλαμάτας και τελικά βρέθηκαν χωρίς ιδιοκτησία, εξαιτίας της αδυναμίας της αυτοδιοίκησης και του Κράτους να εφαρμόσουν το νόμο και το Σύνταγμα. Κανείς σε αυτή τη χώρα δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, λέει το Σύνταγμα, το οποίο απ’ ότι φαίνεται δεν έχει ισχύ στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Και η ντροπή γίνεται διπλή γιατί η Πολιτεία δεν κατόρθωσε μέσα σε αυτά τα 35 χρόνια όχι μόνο να δώσει τα ακίνητα στους ιδιοκτήτες τους αλλά και να φροντίσει να βρει κατάλληλη κατοικία και για τους Ρομά, που τα καταπατούν με τις αυθαίρετες κατασκευές τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η κοινωνική πολιτική, που είναι υποχρέωση της Πολιτείας, δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος του συνταγματικά προστατευόμενου αγαθού της ιδιοκτησίας των πολιτών. Αυτή η ιδιότυπη απουσία νόμων και Συντάγματος στη συνοικία της πόλης μας πρέπει να τερματιστεί και να τερματιστεί άμεσα, με τις κατάλληλες ενέργειες και προς τις δύο πλευρές, για να αποκτήσει ξανά τη σημασία της η φράση έννομο αγαθό!», σημείωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.