Πιο κοντά στα κριτήρια του ιδιωτικού τομέα παρά στα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα στο Δημόσιο, θα είναι ο τρόπος επιλογής των προϊσταμένων στον δημόσιο τομέα, με βάση το νομοσχέδιοπου καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ίσως και σήμερα Παρασκευή. Την προαναγγελία κατάθεσης του νομοσχεδίου έκανε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οποία συμμετέχουν οι γενικοί διευθυντές αρμόδιοι για θέματα δημόσιας διοίκησης των κρατών- μελών της ΕΕ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το οποίο παρουσίασε συνοπτικά, σημειώνοντας ότι καταργείται η στείρα μοριοδότηση μόνο των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κ.λπ.) και ότι ενεργοποιούνται οι γραπτές εξετάσεις και η δομημένη συνέντευξη, το έφερε ως παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το έμψυχο δυναμικό του Δημοσίου. .
Να σημειωθεί ότι με βάση το νομοσχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 8 έως τις 23 Μαΐου, οι νέοι μάνατζερ του δημοσίου θα επιλέγονται μέσω προκήρυξης από το ΑΣΕΠ και η διαδικασία θα έχει τρία στάδια:
Πρώτο στάδιο: Θα εξετάζεται εάν οι υποψήφιοι πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης.
Δεύτερο στάδιο: Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις.
Τρίτο στάδιο: Οι επιτυχόντες, το ποσοστό των οποίων θα καθορίζεται από την προκήρυξη, θα συμμετέχουν σε συνέντευξη.
Για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Παράλληλα, όλα τα στάδια (προφίλ θέσης, κριτήρια αξιολόγησης, αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων και συνέντευξης) θα αναρτώνται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο. Οι γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται με τις ίδιες δικλείδες διαφάνειας όπως ακριβώς και οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη συνέντευξη. Η διεθνής πρακτική και η εμπειρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, δείχνει ότι μόνο με δομημένη συνέντευξη μπορούν να αξιολογηθούν τα λεγόμενα δυναμικά χαρακτηριστικά υποψηφίων προϊσταμένων. Για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας αυτής, εισάγονται δύο δικλείδες ασφαλείας:
α) η συνέντευξη θα είναι δομημένη, δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος
β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ
Τέλος, στις διαδικασίες αξιολόγησης πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές. Τα στελέχη αυτά θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά. Αυτή η καινοτομία εισάγεται και για την περαιτέρω διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας της διαδικασίας, αλλά και για να μεταφέρεται σχετική τεχνογνωσία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από τον ιδιωτικό τομέα στο κράτος.
aftodioikisi.gr