Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας νέος σταθμός του ΕΚΑΒ στην Κορώνη ώστε να καλύπτεται αποτελεσματικότερα η περιοχή της ανατολικής Πυλίας, καθώς και να αντιμετωπιστούν ζητήματα στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς κατά τη ομιλία του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαντάς, σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποίησε για το ζήτημα της Κορώνης με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, τόνισε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών στις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, ζητώντας να υπάρξουν σύντομα ενέργειες για την αποκατάσταση του κενού που εντοπίζεται στην περιοχή της Κορώνης. «Έχουμε ένα περιφερειακό ιατρείο στην Κορώνη, το οποίο λειτουργεί μέχρι τις 2 με έναν γιατρό και δυστυχώς δεν έχουμε σταθμό του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα η περιοχή να εξυπηρετείται από την Καλαμάτα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς προσθέτοντας ότι ο χρόνος μετάβασης ενός ασθενοφόρου είναι πάνω από μία ώρα, «όσο χρειάζεται για να πάει από την Καλαμάτα στην Κόρινθο».
Ο βουλευτής επίσης σημείωσε ότι «υπάρχουν περιστατικά τα τελευταία χρόνια τα οποία δεν μπόρεσαν να διακομιστούν στο νοσοκομείο γρήγορα και έγκαιρα», χαρακτηρίζοντας «δίκαιη» την αναστάτωση της κοινωνίας. Απευθυνόμενος επίσης στον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, σημείωσε ότι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ ότι έχει υποβληθεί αίτημα για τη δημιουργία σταθμού στην περιοχή και ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για την υλοποίηση της δέσμευσης αυτής.
Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε επίσης και στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών και στα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζει, λέγοντας ότι «εδώ και μήνες είναι με έναν γιατρό». Σημείωσε ακόμα ότι άλλα Κέντρα Υγείας που είναι κοντά στο νοσοκομείο Καλαμάτας «διαθέτουν 10 και 15 γενικούς ιατρούς και στα Φιλιατρά είναι ένας – και αυτός οδοντίατρος», ζητώντας να υπάρξει διαβούλευση και λύσεις για όλα αυτά τα ζητήματα.
Όσον αφορά στο κύριο θέμα του νομοσχεδίου, ο κ. Μαντάς ανέφερε ότι ήταν απολύτως αναγκαίο για την πατρίδα μας να θεσπιστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας σε όσους πάσχουν από βαριές και ανίατες ασθένειες, κάτι το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Σημείωσε επίσης ότι από τον σχεδιασμό αυτό καλύπτονται οι βασικοί στόχοι που πρέπει να έχει ένα πλήρες και λειτουργικό πλαίσιο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για προστασία της αξιοπρέπειας των χρονίως πασχόντων, στη σχέση συνεργασίας μεταξύ ασθενών, οικογενειών και επαγγελματιών υγείας, στη δημιουργία εξειδικευμένου πλαισίου που απαιτείται για αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και στην κατάρτιση και εκπαίδευση του προσωπικού και την αξιοποίηση των σύγχρονων δυνατοτήτων που παρέχει η τηλεϊατρική, πρόνοιες οι οποίες όλες περιλαμβάνονται στην κυβερνητική πρόταση.