Στη «μάχη» της προεδρικής εκλογής και η Συνταγματική Αναθεώρηση

samaras21Τη Συνταγματική Αναθεώρηση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την εξάντληση της τετραετίας, συνέδεσε ευθέως χθες ο Αντ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ο στόχος του είναι η Ελλάδα να έχει καινούργιο Σύνταγμα στις αρχές του 2017, αλλά για να προχωρήσει η αναθεώρηση, απαιτείται να μη διακοπεί με εκλογές η διαδικασία της πρώτης φάσης και να ολοκληρωθεί έως το τέλος της τετραετίας τον Ιούνιο του 2016.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έθεσε το πολιτικό πλαίσιο της αναθεώρησης, τονίζοντας πως αυτή «είναι η κορυφαία μεταρρύθμιση» και γι’ αυτό «ήρθε ο χρόνος να διαμορφώσουμε και να καταθέσουμε, τα ταχύτερο δυνατό, την πρότασή μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος».

Προσβλέπουμε, πρόσθεσε, «σε διάλογο με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις και θεωρούμε τη συμβολή τους απαραίτητο συστατικό στοιχείο μιας αναθεώρησης αντάξιας και της συνταγματικής μας ιστορίας και της κρισιμότητας των καιρών».

Η κοινοβουλευτική τετραετία, υπογράμμισε, «θα εξαντληθεί και έως τον Ιούνιο του 2016, υπάρχει επαρκής χρόνος για να τελειώσει η πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η δεύτερη φάση από την επόμενη Βουλή».

Κι αυτός, επισήμανε ο κ. Σαμαράς «είναι ένας λόγος παραπάνω, για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομαλά, στις αρχές του επομένου έτους και για να μη διακοπεί η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που αν την διέκοπταν, θα αφαιρούσε από τον ελληνικό λαό το δικαίωμα στη νέα εποχή με τη βοήθεια ενός μεταρρυθμιστικού σύγχρονου, καινοτόμου, καινούργιου συντάγματος».

Το Σύνταγμά μας, σημείωσε, «έχει πια διανύσει σχεδόν σαράντα χρόνια ζωής. Πρόκειται για τη μακροβιότερη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους, συνεχή περίοδο δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας» και έκανε ειδική αναφορά στον Κων. Καραμανλή και στη θέσπιση ενός δημοκρατικού Συντάγματος μετά την πτώση της δικτατορίας, το οποίο, όπως είπε, συνέβαλε στην εκπροσώπηση της κοινωνίας και στην πολιτική σταθερότητα.

Ο Αντ. Σαμαράς, στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, απέφευγε να μιλήσει για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις, πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η πρόταση της ΝΔ θα κινείται στη βάση των προτάσεων που είχε κάνει η προηγούμενη υπό τον Δημ. Αβραμόπουλο Επιτροπή και θα εισηγείται την αναθεώρηση περίπου 25 συνταγματικών διατάξεων μεταξύ των οποίων και αυτές που αφορούν τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να εκλέγεται απ΄ ευθείας από τον λαό και αποσυνδέεται η εκλογή του από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Οπως εξήγησε χθες ο Πρ. Παυλόπουλος, που θα είναι επικεφαλής της Επιτροπής της ΝΔ, για να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία της πρώτης φάσης θα χρειαστούν έξι με επτά μήνες, ενώ ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο, υπογράμμισε πως «όποιος οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, θα αναλάβει και την ευθύνη για την αποτυχία αλλαγής του Συντάγματος».

Κατά τη διαδικασία της πρώτης φάσης, αφού κατατεθούν οι προτάσεις των κομμάτων και ψηφιστεί κάποια από αυτές, συγκροτείται κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα για να επεξεργαστούν περαιτέρω τις αλλαγές. Η τελική έκθεση ψηφίζεται και πάλι από την Ολομέλεια και όσες διατάξεις ψηφιστούν από 180 και πλέον βουλευτές, τότε στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή αρκεί η ψήφισή τους με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων. Αντίθετα, όσες από τις προς αναθεώρηση διατάξεις δεν πάρουν από την παρούσα Βουλή 180 ψήφους (αλλά τουλάχιστον 151), θα πρέπει στη επόμενη Βουλή που θα αποφασίσει και για το περιεχόμενο της αναθεώρησης να λάβουν 180 ψήφους.

imerisia.gr