Στις Βρυξέλλες η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον Πανευρωπαϊκό Διάλογο για την Κρουαζιέρα, τα Λιμάνια και τον Παράκτιο Τουρισμό

periferia dutikis ellados3Στον Πανευρωπαϊκό Διάλογο για την Κρουαζιέρα, τα Λιμάνια και τον Παράκτιο Τουρισμό που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχει ενεργά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, ο βοηθός Περιφερειάρχη για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κώστας Καρπέτας, εκπροσώπησε την Περιφέρειά μας στο πρώτο Συνέδριο στο πλαίσιο του Διαλόγου, που διοργανώθηκε από την Γενική Διεύθυνση Θαλασσίων Θεμάτων και Αλιείας (DG MARE) στις Βρυξέλλες.

Ο «Πανευρωπαϊκός Διάλογος για την Κρουαζιέρα, τα λιμάνια και τον παράκτιο τουρισμό» που ξεκίνησε, προβλέπεται στην «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό», που εγκρίθηκε πριν από ένα χρόνο. Πρόκειται ένα δομημένο διάλογο για τον θαλάσσιο και παραθαλάσσιο τουρισμό, με έμφαση στην κρουαζιέρα, με στόχο για την ενίσχυση των συνεργιών και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

Στο Συνέδριο που ξεκίνησε το Διάλογο, οι εργασίες του οποίου άνοιξαν με ομιλίες του Επιτρόπου για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες υποθέσεις και την Αλιεία, Karmenu Vella, και της Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, Elżbieta Bieńkowska, συμμετείχαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών, φορείς του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, λιμενικές αρχές, φορείς κρουαζίερας, εμπειρογνώμονες και λοιποί ενδιαφερόμενοι.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου συζητήθηκαν ζητήματα όπως, η συμφόρηση στα λιμάνια, οι οικονομικές επιπτώσεις για τις παράκτιες κοινότητες από τις επισκέψεις κρουαζιέρας, ο υπερκορεσμός στους πιο δημοφιλείς προορισμούς, η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας (π.χ. εγκαταστάσεις υποδοχής για τη διαχείριση των αποβλήτων στους λιμένες), οι περιβαλλοντικές προκλήσεις, το δυναμικό για καινοτομία.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Καρπέτας, αναγνώρισε τη συμβολή της κρουαζιέρας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των παράκτιων προορισμών και την ευημερία των παράκτιων πληθυσμών, όμως παράλληλα τόνισε την ανάγκη να διασφαλίζεται η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, καθώς και η αυθεντικότητα και η πολιτιστική κληρονομιά του κάθε τόπου από τις επισκέψεις κρουαζιέρας.

«Ο τομέας του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού έχει ένα τεράστιο δυναμικό για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Το 2012, μόνον ο κλάδος της κρουαζιέρας αντιπροσώπευε 330.000 θέσεις εργασίας και κύκλο εργασιών 15,5 δισ. ευρώ, και συνεχώς αναπτύσσεται. Απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων σε περιφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο, για στοχευμένη δράση, σε συνοχή με τις πολιτικές της ΕΕ, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να έχει η Μακροπεριφερειακή Στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου που ξεκίνησε» κατέληξε ο κ. Καρπέτας.