Στοιχεία σοκ από ΕΣΕΕ, 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις έκλεισαν την τελευταία 5ετια

louketaΣτον Υ­πουρ­γό Α­νά­πτυ­ξης και Αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τας Νί­κο Δέν­δια πα­ρε­δό­θη πλή­ρες υ­πό­μνη­μα με τις θέ­σεις της Ε­ΣΕ­Ε κα­θώς και προ­τά­σεις για ά­με­σες δρά­σεις α­να­κού­φι­σης και στή­ρι­ξης της α­γο­ράς, κα­τά την συ­νάν­τη­ση του με το Προ­ε­δρεί­ο της Ελ­λη­νι­κής Συ­νο­μο­σπον­δί­ας Εμ­πο­ρί­ου και Ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας.

Τα κυ­ρι­ό­τε­ρα ση­μεί­α του υ­πο­μνή­μα­τος α­να­φέ­ρον­ται στη ση­μα­σί­α των μι­κρο­με­σαί­ων ε­πι­χει­ρή­σε­ων και τη δη­μι­ουρ­γί­α πλαι­σί­ου υ­πα­γω­γής ε­πι­χει­ρή­σε­ων στην έν­νοι­α της «εν­τός κρί­σης μι­κρο­με­σαί­ας ε­πι­χεί­ρη­σης», στο ρό­λο των θε­σμι­κών ε­ταί­ρων και της ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας, στο νέ­ο Ε­ΣΠΑ, τις τι­μές στην α­γο­ρά και τον αν­τα­γω­νι­σμό, τη χρη­μα­το­δό­τη­ση, τη λει­τουρ­γί­α της α­γο­ράς, την Κυ­ρι­α­κά­τι­κη αρ­γί­α, τις νη­σι­ω­τι­κές και πα­ρα­με­θό­ρι­ες α­γο­ρές, τις πλη­γεί­σες α­πό φυ­σι­κές κα­τα­στρο­φές πε­ρι­ο­χές αλ­λά και τις πρό­σφα­τες τρο­πο­ποι­ή­σεις του εμ­πο­ρι­κού πλαι­σί­ου που μό­νο με­ταρ­ρυθ­μί­σεις δεν χα­ρα­κτη­ρί­ζον­ται.

Σύμ­φω­να με στοι­χεί­α της Ε­ΣΕ­Ε, σή­με­ρα, οι 280.000 εμ­πο­ρι­κές ε­πι­χει­ρή­σεις α­πα­σχο­λούν 621.100 ά­το­μα, κα­λύ­πτον­τας το 17,8% της συ­νο­λι­κής α­πα­σχό­λη­σης στην οι­κο­νο­μί­α, α­πό το 18,3% του 2008. Τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια της κρί­σης (2008/2013), ο κλά­δος δέ­χε­ται ι­σχυ­ρές πι­έ­σεις, με 130.000 λου­κέ­τα εμ­πο­ρι­κών ε­πι­χει­ρή­σε­ων και ά­νοιγ­μα 45.000 νέ­ων μι­κρο­με­σαί­ων ε­πι­χει­ρή­σε­ων, που με­τα­φρά­ζε­ται σε κα­θα­ρή α­πώ­λεια 85.000 ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κών εμ­πο­ρι­κών μο­νά­δων. Την ί­δια χρο­νι­κή πε­ρί­ο­δο πε­ρί­που 575.000 ΜμΕ ε­πι­χει­ρή­σεις α­ναγ­κά­στη­καν να στα­μα­τή­σουν τη λει­τουρ­γί­α τους, ε­νώ δεν ά­νοι­ξαν ού­τε οι μι­σές, α­φού σύμ­φω­να με το Υ­πουρ­γεί­ο Οι­κο­νο­μι­κών ά­νοι­ξαν 265.000 νέ­ες ε­πι­χει­ρή­σεις. Του­λά­χι­στον 230.000 θέ­σεις α­πα­σχό­λη­σης, που συμ­πε­ρι­λαμ­βά­νουν ερ­γο­δό­τες έμ­πο­ρους, αυ­τα­πα­σχο­λού­με­νους και μι­σθω­τούς, χά­θη­καν α­πό τον κλά­δο, ε­νώ η συ­νο­λι­κή α­πα­σχό­λη­ση, πλέ­ον δι­α­μορ­φώ­νε­ται στα ε­πί­πε­δα του 1999.

Κύ­ριο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό του ελ­λη­νι­κού εμ­πο­ρί­ου εί­ναι το με­γά­λο πλή­θος μι­κρών και πο­λύ μι­κρών ε­πι­χει­ρή­σε­ων, που προ­σπα­θούν να προ­σαρ­μο­στούν στις συ­νε­χώς εν­τει­νό­με­νες συν­θή­κες αν­τα­γω­νι­σμού. Το εμ­πό­ριο, έ­να κα­τε­ξο­χήν α­νοι­χτό ε­πάγ­γελ­μα, χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται α­πό ι­δι­αι­τε­ρό­τη­τες που σχε­τί­ζον­ται με τις κι­νή­σεις της α­γο­ράς, την ά­με­ση δι­ά­δρα­ση με τους κα­τα­να­λω­τές και το με­γά­λο ρί­σκο που κα­λεί­ται να δι­α­χει­ρι­στεί ο μι­κρο­με­σαί­ος ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ας. Οι ελ­λη­νι­κές μι­κρο­με­σαί­ες ε­πι­χει­ρή­σεις έ­χουν να αν­τι­με­τω­πί­σουν έ­να ε­σω­τε­ρι­κό χρέ­ος πε­ρί­που 160 δις ή 87% του Α­ΕΠ και ως εκ τού­του θα πρέ­πει να τύ­χουν του­λά­χι­στον του ί­διου τρό­που αν­τι­με­τώ­πι­σης των αν­τί­στοι­χων ευ­ρω­πα­ϊ­κών.

Η κα­τά­στα­ση στην α­γο­ρά σή­με­ρα δι­α­φο­ρε­τι­κά α­πο­τυ­πώ­νε­ται στα­τι­στι­κά και τε­λεί­ως δι­α­φο­ρε­τι­κά στη κα­θη­με­ρι­νό­τη­τα της α­γο­ράς. Ε­νώ φαί­νε­ται πως μει­ώ­νε­ται η α­παι­σι­ο­δο­ξί­α των Ελ­λή­νων με το δεί­κτη οι­κο­νο­μι­κού κλί­μα­τος να δι­α­μορ­φώ­νε­ται στις 103,7 μο­νά­δες α­πό 99,1 μο­νά­δες στην κα­λύ­τε­ρη ε­πί­δο­ση που έ­χει κα­τα­γρα­φεί α­πό τον Α­πρί­λιο του 2008, ο τζί­ρος της α­γο­ράς δεν ε­νι­σχύ­ε­ται ση­μαν­τι­κά, ού­τε υ­πάρ­χουν θε­τι­κές προ­βλέ­ψεις για μό­νι­μη αύ­ξη­ση της α­πα­σχό­λη­σης. Στο Λι­α­νι­κό Εμ­πό­ριο, οι αρ­νη­τι­κές ε­κτι­μή­σεις για τις τρέ­χου­σες πω­λή­σεις μπο­ρεί να αμ­βλύ­νον­ται, ε­νώ και οι προ­βλέ­ψεις για τις βρα­χυ­πρό­θε­σμες προ­ο­πτι­κές τους βελ­τι­ώ­νον­ται, με το δεί­κτη των α­πο­θε­μά­των να κι­νεί­ται ε­λα­φρώς α­νο­δι­κά κυ­ρί­ως ό­μως λό­γω του­ρι­στι­κής πε­ρι­ό­δου.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεί­α της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δος, η κα­θα­ρή ρο­ή της συ­νο­λι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης προς τον εγ­χώ­ριο ι­δι­ω­τι­κό το­μέ­α ή­ταν αρ­νη­τι­κή κα­τά 963 ε­κατ. ευ­ρώ, ε­νώ και οι προ­θέ­σεις για α­πο­τα­μί­ευ­ση ε­πι­δει­νώ­νον­ται ε­λα­φρά. Η κα­θα­ρή ρο­ή της χρη­μα­το­δό­τη­σης προς τις ε­πι­χει­ρή­σεις, το Μά­ι­ο του 2014, ή­ταν αρ­νη­τι­κή κα­τά 801 ε­κατ. ευ­ρώ και ο μη­νια­ίος ρυθ­μός με­τα­βο­λής δι­α­μορ­φώ­θη­κε σε -4,5%, α­πό -4,8% τον Α­πρί­λιο του 2014. Ει­δι­κή α­να­φο­ρά έ­γι­νε στη ρύθ­μι­ση και την α­ναγ­καί­α μεί­ω­ση των κόκ­κι­νων ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κών δα­νεί­ων.

Δη­λώ­σεις του προ­έ­δρου Ε­ΣΕ­Ε Βα­σί­λη Κορ­κί­δη:

«­.­..Ευ­χα­ρι­στώ πο­λύ, τον φί­λο Υ­πουρ­γό Α­νά­πτυ­ξης κ. Νί­κο Δέν­δια, για τη τι­μή που μας έ­κα­νε να ε­πι­σκε­φτεί και μά­λι­στα με δι­κή του πρω­το­βου­λί­α την Ε­ΣΕ­Ε και με δι­ά­θε­ση να ε­νη­με­ρω­θεί και να συ­ζη­τή­σει μα­ζί μας τα κρί­σι­μα ζη­τή­μα­τα για την ε­πι­βί­ω­ση της εμ­πο­ρι­κής μι­κρο­με­σαί­ας ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας. Η Ε­ΣΕ­Ε καθ´ ό­λη τη διά­ρκεια της ε­ξα­ε­τούς οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης, α­να­ζη­τά ε­πί­μο­να α­πό την ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση και μά­ται­α προ­τεί­νει στον ε­κά­στο­τε Υ­πουρ­γό Α­νά­πτυ­ξης με τις τεκ­μη­ρι­ω­μέ­νες θέ­σεις της, να δη­μι­ουρ­γη­θεί έ­να ο­λο­κλη­ρω­μέ­νο κεί­με­νο που θα α­πο­τε­λεί την α­ναγ­καί­α ε­θνι­κή πο­λι­τι­κή μας για τις μι­κρο­με­σαί­ες ε­πι­χει­ρή­σεις της ελ­λη­νι­κής α­γο­ράς.

Δυ­στυ­χώς, έ­χου­με πολ­λά α­νοι­κτά θέ­μα­τα, αλ­λά ελ­πί­ζου­με σε έ­ναν ει­λι­κρι­νή δι­ά­λο­γο και μί­α δια­ρκή συ­νερ­γα­σί­α με το Υ­πουρ­γεί­ο Α­νά­πτυ­ξης, ώ­στε να αν­τι­με­τω­πί­σου­με τα “πο­νη­ρά” προ­α­παι­τού­με­να και να δη­μι­ουρ­γή­σου­με α­πό κοι­νού τα α­πα­ραί­τη­τα στη­ρίγ­μα­τα, για το μέλ­λον της “εν­τός κρί­σης” μι­κρο­με­σαί­ας ελ­λη­νι­κής ε­πι­χεί­ρη­σης. Γι’ αυ­τό, οι έλ­λη­νες έμ­πο­ροι ως πα­ρα­δο­σια­κή με­σαί­α τά­ξη θέ­λου­με να κά­νου­με βή­μα­τα μπρο­στά και ό­χι πί­σω, θέ­λου­με την Κυ­βέρ­νη­ση δί­πλα μας και ό­χι α­πέ­ναν­τί μας.­.­.­».

Δη­λώ­σεις του Υ­πουρ­γού Νί­κου Δέν­δια:

«Θα ή­θε­λα να ευ­χα­ρι­στή­σω, θερ­μά και α­πό την καρ­διά μου, τον Πρό­ε­δρο και τα μέ­λη του Δι­οι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου της Ε­θνι­κής Συ­νο­μο­σπον­δί­ας Ελ­λη­νι­κού Εμ­πο­ρί­ου, κα­ταρ­χήν για το ό­τι με δέ­χτη­καν στα γρα­φεί­α τους, σε μί­α συ­νάν­τη­ση γνω­ρι­μί­ας. Εί­χα­με την ευ­και­ρί­α μιας ει­λι­κρι­νούς αν­ταλ­λα­γής α­πό­ψε­ων για τα πά­ρα πολ­λά προ­βλή­μα­τα που αν­τι­με­τω­πί­ζει το ελ­λη­νι­κό εμ­πό­ριο και η ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα στην Ελ­λά­δα. Νο­μί­ζω ό­τι το τε­λευ­ταί­ο που πρέ­πει να κά­νου­με εί­ναι να πού­με με­γά­λα λό­για. Ό­μως, υ­πάρ­χουν το­μείς που μπο­ρεί να υ­πάρ­ξει στε­νό­τα­τη συ­νερ­γα­σί­α. Το νέ­ο Ε­ΣΠΑ εί­ναι έ­νας α­πό αυ­τούς τους το­μείς και ο δεύ­τε­ρος, ε­ξί­σου ση­μαν­τι­κός, εί­ναι η με­γά­λη προ­σπά­θεια την ο­ποί­α πρέ­πει να κά­νου­με για να με­τα­φέ­ρου­με ρευ­στό­τη­τα στη μα­χό­με­νη για την ε­πι­βί­ω­σή της ελ­λη­νι­κή ε­πι­χεί­ρη­ση.

Έ­να πράγ­μα πρέ­πει να εί­ναι σα­φές: Ό­τι πρέ­πει να προ­σπα­θή­σου­με με ό­ποι­ον τρό­πο μπο­ρού­με να δι­α­σώ­σου­με τις ε­πι­χει­ρή­σεις αυ­τές που μπο­ρούν και πρέ­πει να σω­θούν. Αυ­τός εί­ναι ο τρό­πος, ο δρό­μος, για να εμ­πο­δί­σου­με την αύ­ξη­ση της α­νερ­γί­ας και να πε­τύ­χου­με σε εύ­λο­γο χρό­νο να την μει­ώ­σου­με ση­μαν­τι­κά, ι­δί­ως προς ό­φε­λος της νέ­ας γε­νιάς.

Θα ή­θε­λα με την ευ­και­ρί­α αυ­τή να δι­α­τυ­πώ­σω και μί­α έκ­κλη­ση: Αν­τι­λαμ­βά­νο­μαι ό­τι υ­πάρ­χουν σκέ­ψεις στους ερ­γα­ζό­με­νους στη Δη­μό­σια Ε­πι­χεί­ρη­ση Η­λε­κτρι­σμού για α­περ­για­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις εν μέ­σω θε­ρι­νής πε­ρι­ό­δου. Θα ή­θε­λα να τους πα­ρα­κα­λέ­σω θερ­μά να μην κά­νουν ο­τι­δή­πο­τε θα δη­μι­ουρ­γή­σει ε­πι­πλέ­ον προ­βλή­μα­τα στον ελ­λη­νι­κό ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό κό­σμο που μά­χε­ται για την ε­πι­βί­ω­σή του. Η ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νί­α και η ελ­λη­νι­κή ε­πι­χεί­ρη­ση δεν αν­τέ­χει και άλ­λα προ­βλή­μα­τα, τη στιγ­μή που ο του­ρι­σμός πά­ει καλά και επιτέλους φαίνεται κάποια ανάκαμψη στον ορίζοντα».