Στο έλεος των δανειστών

troika-Megaro-Maximou3Οι πι­έ­σεις για την ε­φαρ­μο­γή των προ­α­παι­τού­με­νων και των ε­ξον­τω­τι­κών φο­ρο­λο­γι­κών μέ­τρων κιν­δυ­νεύ­ουν να τι­νά­ξουν στον α­έ­ρα ο­λό­κλη­ρο τον κυ­βερ­νη­τι­κό σχε­δια­σμό.

Με­τά τη «θε­ω­ρί­α των ά­κρων» για την α­ξι­ω­μα­τι­κή αν­τι­πο­λί­τευ­ση, η κυ­βέρ­νη­ση ε­τοι­μά­ζε­ται να α­να­σύ­ρει και την ι­στο­ρί­α των «κόκ­κι­νων γραμ­μών» για την τρό­ι­κα. Οι πρώ­τες συ­ζη­τή­σεις του οι­κο­νο­μι­κού ε­πι­τε­λεί­ου με τους εκ­προ­σώ­πους των δα­νει­στών κά­θε άλ­λο πα­ρά ε­ποι­κο­δο­μη­τι­κές ή­ταν, σύμ­φω­να με το συμ­πέ­ρα­σμα που ε­ξή­χθη στη σύ­σκε­ψη του πρω­θυ­πουρ­γού Αντ. Σα­μα­ρά με τον αν­τι­πρό­ε­δρο Ευ. Βε­νι­ζέ­λο, στην ο­ποί­α κλή­θη­καν ο υ­πουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών, Γκ. Χαρ­δού­βε­λης, και ο δι­οι­κη­τής της ΤτΕ, Γ. Στουρ­νά­ρας.

Οι πι­έ­σεις της τρό­ι­κας, τό­σο στο θέ­μα των προ­α­παι­τού­με­νων ό­σο και στη στα­θε­ρή ε­φαρ­μο­γή των ε­ξον­τω­τι­κών φο­ρο­λο­γι­κών μέ­τρων, πα­ρα­πέμ­πουν σε έ­να δύ­σκο­λο φθι­νό­πω­ρο και δεν α­πο­κλεί­ε­ται η τε­λι­κή α­ξι­ο­λό­γη­ση, την ο­ποί­α η κυ­βέρ­νη­ση α­να­μέ­νει ε­να­γω­νί­ως, να κρα­τή­σει ε­πί μα­κρόν. Στην πε­ρί­πτω­ση αυ­τή κιν­δυ­νεύ­ει να τι­να­χτεί στον α­έ­ρα ό­λος ο κυ­βερ­νη­τι­κός σχε­δια­σμός με ο­ρί­ζον­τα τις ε­κλο­γές για τον Πρό­ε­δρο της Δη­μο­κρα­τί­ας.

Μέ­χρι το φθι­νό­πω­ρο η κυ­βέρ­νη­ση έ­χει προ­γραμ­μα­τί­σει να τε­λει­ώ­νει με τα προ­α­παι­τού­με­να της τρό­ι­κας. Τον Σε­πτέμ­βριο στην τε­λι­κή α­ξι­ο­λό­γη­ση ο κ. Σα­μα­ράς θέ­λει την έ­ναρ­ξη των συ­νο­μι­λι­ών στο E­u­r­o­g­r­o­up για την ε­λά­φρυν­ση του χρέ­ους. Πα­ράλ­λη­λα ό­μως σχε­διά­ζει να α­ξι­ο­ποι­ή­σει τη ΔΕΘ για την προ­α­ναγ­γε­λί­α φο­ρο­λο­γι­κών ε­λα­φρύν­σε­ων:

• Μεί­ω­ση της έ­κτα­κτης ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης το 2015 και κα­τάρ­γη­ση το 2016.

• Μεί­ω­ση του ει­δι­κού φό­ρου κα­τα­νά­λω­σης στο πε­τρέ­λαι­ο θέρ­μαν­σης κα­τά 15-20% και του φό­ρου στο α­γρο­τι­κό πε­τρέ­λαι­ο.

• Αύ­ξη­ση των δό­σε­ων των λη­ξι­πρό­θε­σμων ο­φει­λών προς τις ε­φο­ρί­ες και τα α­σφα­λι­στι­κά τα­μεί­α σε του­λά­χι­στον 40.

• Εκ­πτω­ση στον υ­πο­λο­γι­σμό τού «πό­θεν έ­σχες» μέ­χρι και 40% για την α­γο­ρά α­κι­νή­των και ε­ξαγ­γε­λί­α α­να­προ­σαρ­μο­γής των αν­τι­κει­με­νι­κών τι­μών το 2016.

Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2015

Με τους κυ­βερ­νη­τι­κούς υ­πο­λο­γι­σμούς, οι ε­ξαγ­γε­λί­ες αυ­τές θα α­πο­τυ­πω­θούν στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2015, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ό­τι η τρό­ι­κα θα κρί­νει θε­τι­κά τις προ­σπά­θει­ες της κυ­βέρ­νη­σης. Πλην ό­μως οι πρώ­τες συ­ζη­τή­σεις κα­τα­τεί­νουν στο αν­τί­θε­το συμ­πέ­ρα­σμα και προ­ϊ­δε­ά­ζουν για έ­ναν νέ­ο γύ­ρο πι­έ­σε­ων το φθι­νό­πω­ρο που εί­ναι δύ­σκο­λο να αν­τέ­ξει η κυ­βέρ­νη­ση.

Στο μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου ε­κτι­μούν ό­τι η κυ­βέρ­νη­ση θα εί­ναι έ­τοι­μη για την έ­ναρ­ξη των συ­νο­μι­λι­ών για το χρέ­ος, τυ­πι­κά και ου­σι­α­στι­κά, α­φε­νός εμ­φα­νί­ζον­τας στα­θε­ρά πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα και α­φε­τέ­ρου υ­λο­ποι­ών­τας ό­λα τα προ­α­παι­τού­με­να. Το πρό­βλη­μα του χρέ­ους πε­ρι­πλέ­κε­ται με το πρό­βλη­μα των τρα­πε­ζών ε­νό­ψει των τε­λευ­ταί­ων s­t­r­e­ss t­e­s­ts τον Νο­έμ­βριο. Η έ­κτα­ση των μην ε­ξυ­πη­ρε­τού­με­νων δα­νεί­ων σε συν­δυα­σμό με τη συ­νε­χή αύ­ξη­ση των ο­φει­λών προς το Δη­μό­σιο δυ­σχε­ραί­νει τη θέ­ση της κυ­βέρ­νη­σης έ­ναν­τι των ε­ταί­ρων.

Στη σύ­νο­δο της Ε.Ε., στις 16 Ι­ου­λί­ου, ο κ. Σα­μα­ράς θα έ­χει την ευ­και­ρί­α να τα πει και πά­λι με την καγ­κε­λά­ριο Μέρ­κελ, στο πε­ρι­θώ­ριο της δι­α­δι­κα­σί­ας ο­ρι­σμού των νέ­ων ε­πι­τρό­πων. Μέ­χρι τώ­ρα το Βε­ρο­λί­νο δεί­χνει να μη βι­ά­ζε­ται για τη δι­ευ­θέ­τη­ση, κα­θώς το θέ­μα της τρα­πε­ζι­κής ε­νο­ποί­η­σης θε­ω­ρεί­ται ση­μαν­τι­κό­τε­ρο α­πό το πρό­βλη­μα του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους. Ο πρω­θυ­πουρ­γός ό­μως δεί­χνει α­νή­συ­χος βλέ­πον­τας ό­τι αν το φθι­νό­πω­ρο η κυ­βέρ­νη­ση δεν έ­χει κά­τι θε­τι­κό να προ­βά­λει, έ­στω και ως προ­ο­πτι­κή, πο­λύ δύ­σκο­λα θα κα­τα­φέ­ρει να στα­θεί στο νέ­ο κύ­μα κοι­νω­νι­κής δυ­σφο­ρί­ας. Γι’ αυ­τό και τα σε­νά­ρια για προ­σφυ­γή στις κάλ­πες α­να­σύ­ρον­ται μα­ζί με τις «κόκ­κι­νες γραμ­μές».

Οι δύ­ο κυ­βερ­νη­τι­κοί ε­ταί­ροι, σύμ­φω­να με κυ­βερ­νη­τι­κούς πα­ρά­γον­τες, συμ­φω­νούν ό­τι δεν έ­χουν πολ­λά πε­ρι­θώ­ρια ε­λιγ­μών αν δεν δο­θεί λύ­ση στο χρέ­ος μέ­χρι τα τέ­λη του χρό­νου.

Η πύρ­ρει­ος νί­κη

Ο κ. Σα­μα­ράς βλέ­πει ό­τι ο κ. Βε­νι­ζέ­λος θα συ­ναν­τή­σει με­γά­λες ε­σω­κομ­μα­τι­κές αμ­φι­σβη­τή­σεις ε­άν δεν πα­ρου­σιά­σει κά­τι α­πτό στη συν­δι­ά­σκε­ψη του Ο­κτω­βρί­ου. Και ο ί­διος ό­μως δέ­χε­ται τις πρώ­τες αμ­φι­σβη­τή­σεις για την ταύ­τι­ση της Ν.Δ. με το ΠΑ­ΣΟΚ και τη ρή­ξη με την αν­τι­πο­λί­τευ­ση. Η υ­πό­θε­ση με τη ΔΕ­Η ή­ταν άλ­λη μια πύρ­ρει­ος νί­κη για την κυ­βέρ­νη­ση, η ο­ποί­α ε­νέ­τει­νε τον προ­βλη­μα­τι­σμό στα στε­λέ­χη της κα­ρα­μαν­λι­κής πτέ­ρυ­γας αλ­λά και στους βου­λευ­τές που δεν α­νή­κουν στον στε­νό κύ­κλο του πρω­θυ­πουρ­γι­κού πε­ρι­βάλ­λον­τος.

Οι πλη­ρο­φο­ρί­ες α­πό κυ­βερ­νη­τι­κές πη­γές α­να­φέ­ρουν ό­τι ο πρω­θυ­πουρ­γός ε­τοι­μά­ζε­ται να ρί­ξει γέ­φυ­ρες προς ό­λες τις πτέ­ρυ­γες. Το σε­νά­ριο αυ­τό θέ­λει να παίρ­νει τον δρό­μο για την Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή η Ντό­ρα Μπα­κο­γιά­ννη, αν και οι δύ­ο πλευ­ρές ε­πι­μέ­νουν ό­τι δεν έ­χει γί­νει κα­μί­α συ­ζή­τη­ση κα­θώς η α­πό­φα­ση α­νή­κει α­πο­κλει­στι­κά στον κ. Σα­μα­ρά.

e­f­s­yn.gr