Στ. Θεοδωράκης: “Το Ποτάμι δεν θα δώσει λευκή επιταγή σε κανέναν”

«Η προτεραιότητα σήμερα είναι να αντιμετωπίσουμε τα λάθη και τις επιπολαιότητες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τα άλλα, μετά τις εκλογές. Πάντως, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και να πηγαίνει από εκλογές σε εκλογές. Έχουμε ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα δεσμευτεί για τις μεγάλες αλλαγές. Κανείς δεν θα πάρει από εμάς λευκή επιταγή. Πρόγραμμα, δεσμεύσεις και συμφωνία για τα πρόσωπα» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και τον Κώστα Παπαδόπουλο, ερωτώμενος για την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.

theothorakis staurosΣε ότι αφορά το μύθο που θέλει το Ποτάμι να είναι ευνοημένο από την προβολή του στα ΜΜΕ, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: «Το Ποτάμι, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΣΡ, δεν είχε ποτέ παραπάνω προβολή από αυτήν που του αναλογούσε. Αντιθέτως, επειδή δεν είμαστε των παζαριών και των συναλλαγών πολλές φορές, ακόμη και τα Μέσα που κάποτε δούλευα, μας πολεμούσαν. Κατ’ εντολή, βέβαια, του ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρξε για 2 τουλάχιστον χρόνια ο απόλυτος έρωτας για καναλάρχες και μιντιάρχες», ενώ για τη σημερινή ψυχροπολεμική κατάσταση που επικρατεί μεταξύ κυβέρνησης και ΜΜΕ είπε χαρακτηριστικά: «Οι έρωτες κάποτε τελειώνουν και αρχίζει η μάχη για τη μοιρασιά. Πάντως, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παρά την μάχη που λέτε, απολαμβάνουν ακόμη μια ασυλία στα σημαντικά θέματα σε όλα σχεδόν τα κανάλια. Φοβούνται κιόλας μήπως τους «κόψει» την άδεια. Και, βέβαια, έχουν και την ΕΡΤ που, αν εξαιρέσεις 2-3 δημοσιογράφους, είναι σαν να ακούς “τα νέα του Κρεμλίνου”».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το διάλογο που γίνεται με στόχο τη δημιουργία ενός νέου προοδευτικού πόλου στο Κέντρο αλλά και τις τυχόν παθογένειες ενός παλαιού κόμματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Μα δεν επιχειρούμε το πάντρεμα με τους παλιούς μηχανισμούς ούτε μας ελκύουν οι παλιές ιδέες. Προσπαθούμε για κάτι καινούργιο. Να πάρουμε τη χρήσιμη εμπειρία του παρελθόντος, χωρίς όμως τα λάθη και τις αρρώστιές του. Να δημιουργήσουμε, δηλαδή, ένα νέο κίνημα το οποίο θα υπερασπιστεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Σύγκρουση με το κομματικό κράτος. Απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων. Παραγωγή – ανάπτυξη – εξαγωγές»

Σε ότι αφορά τη Συνταγματική αναθεώρηση όπως την οραματίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: «Οι περιοδεύοντες θίασοι είναι για τα πανηγύρια, όχι για τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Όπως είπε ο κ. Μανιτάκης, η διαδικασία που προτείνει ο πρωθυπουργός προκαλεί από τη φύση της: Μιλάει για μια δωδεκάμηνη διαβούλευση με τους “πολίτες”, υπό την εποπτεία μιας 15μελούς οργανωτικής επιτροπής –αγνώστων λοιπών στοιχείων–, “συνελεύσεις” πολιτών σε πλατείες, με “σκοπό τη διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου”, με Κινήσεις Πολιτών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς της κοινωνίας. Εν ολίγοις: “Έχετε προβλήματα με τους φόρους, τα λουκέτα και την ανεργία; Εκτονωθείτε με το… Σύνταγμα”.

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτώμενος για το αν θεωρεί πιθανό η Ένωση Κεντρώων να συνεργαστεί με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εκτίμησε ότι κ. Λεβέντης είναι το κυβερνητικό τους back up και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν στραβώσει κάτι με τους ΑΝΕΛ, θα βγει να στηρίξει την κυβέρνηση. Εμείς, πάντως, θα προτείναμε να αναλάβει την εποπτεία του τηλεοπτικού χώρου. Έχει και εμπειρία με τόσα κανάλια που άνοιξε και πούλησε. Θα ξέρει από ισολογισμούς, συμβόλαια, διαφημίσεις, μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους…».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Τον χειμώνα θα έχουμε νέο τηλεοπτικό σκηνικό; Κι αν ναι, θα είναι καλύτερο από αυτό που τόσα χρόνια είχαμε;

Φοβάμαι ότι για άλλη μια φορά θα επιβεβαιωθεί ο ποιητής. «Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν». Η κυβέρνηση ενισχύει τους δικούς της εργολάβους, εξαγοράζει τους εργολάβους των άλλων, με δάνεια και άλλες παροχές – εν ολίγοις, δηλαδή, χτίζει τη δική της διαπλοκή. Να ξέρει, όμως, ότι κανείς δεν σώθηκε επειδή είχε δικές του τηλεοράσεις ή δικές του εφημερίδες.

Και εσείς, πάντως, για ένα τμήμα της κοινής γνώμης ήσασταν ο ευνοημένος των ΜΜΕ. Τουλάχιστον στην έναρξη του Ποταμιού…

Όταν ξεκίνησε το Ποτάμι, προσελκύσαμε την προσοχή όλων και όχι μόνο των συμβατικών Μέσων. Απ’ τα κοινωνικά δίκτυα ξεκίνησε ο χαμός και ακολούθησε η τηλεόραση. Γιατί όλοι αναρωτιόντουσαν: «Τρελάθηκε ο Θεοδωράκης και κάνει κόμμα ή είναι διαφημιστικό κόλπο για την εκπομπή του;». Όταν τους λύθηκε η απορία, όλα επέστρεψαν στις πραγματικές τους διαστάσεις και το Ποτάμι, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΕΣΡ, δεν είχε ποτέ παραπάνω προβολή από αυτήν που του αναλογούσε. Αντιθέτως, επειδή δεν είμαστε των παζαριών και των συναλλαγών πολλές φορές, ακόμη και τα Μέσα που κάποτε δούλευα, μας πολεμούσαν. Κατ’ εντολή, βέβαια, του ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρξε για 2 τουλάχιστον χρόνια ο απόλυτος έρωτας για καναλάρχες και μιντιάρχες.

Τώρα, πάντως, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πόλεμο με τα περισσότερα ΜΜΕ…

Ναι, γιατί οι έρωτες κάποτε τελειώνουν και αρχίζει η μάχη για τη μοιρασιά. Πάντως, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, παρά την μάχη που λέτε, απολαμβάνουν ακόμη μια ασυλία στα σημαντικά θέματα σε όλα σχεδόν τα κανάλια. Φοβούνται κιόλας μήπως τους «κόψει» την άδεια. Και, βέβαια, έχουν και την ΕΡΤ που, αν εξαιρέσεις 2-3 δημοσιογράφους, είναι σαν να ακούς «τα νέα του Κρεμλίνου».

Παρακολουθούμε τον διάλογο για το λεγόμενο πολιτικό Κέντρο, με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με άλλες, μικρότερες δυνάμεις, όπως Δράση, ΔΗΜΑΡ. Είστε αισιόδοξος ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας νέος προοδευτικός πόλος;

Ο τόπος έχει ανάγκη από μια δυνατή, ψύχραιμη, προοδευτική φωνή, μακριά από λαϊκισμούς και συντηρητισμούς. Το Ποτάμι γι’ αυτό προσπαθεί δύο χρόνια τώρα. Πολλοί που δεν μας ψήφισαν μας λένε τώρα «συνεχίστε», «κάτι αρχίζει να αλλάζει». Άλλωστε, η απογοήτευση από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πλέον καθολική. Γι’ αυτό κάλεσα προσωπικά όλες τις δυνάμεις, φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές, σε συνεννόηση. Να κινητοποιήσουμε και αυτούς που απέχουν και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε την τρίτη λύση για τη χώρα.

Δεν σας τρομάζει το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ; Οι τυχόν παθογένειες που υπάρχουν σε ένα παλαιό πολιτικό κόμμα;

Μα δεν επιχειρούμε το πάντρεμα με τους παλιούς μηχανισμούς ούτε μας ελκύουν οι παλιές ιδέες. Προσπαθούμε για κάτι καινούργιο. Να πάρουμε τη χρήσιμη εμπειρία του παρελθόντος, χωρίς όμως τα λάθη και τις αρρώστιές του. Να δημιουργήσουμε, δηλαδή, ένα νέο κίνημα το οποίο θα υπερασπιστεί τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Σύγκρουση με το κομματικό κράτος. Απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων. Παραγωγή – ανάπτυξη – εξαγωγές.

Με συγχωρείτε που επιμένω, αλλά με παλιά υλικά μπορεί να φτιαχτεί κάτι καινούργιο; Γιατί στο ΠΑΣΟΚ ακόμη κυριαρχούν οι υπουργοί του παρελθόντος, αυτοί που εσείς λέτε ότι έφεραν και τη χρεοκοπία της χώρας.

Η χρεοκοπία της χώρας ήρθε γιατί τα κόμματα που κυβέρνησαν, αν εξαιρέσεις κάποιες μικρές περιόδους, φοβήθηκαν τις μεγάλες αλλαγές. Πολλοί πολιτικοί ήταν δέσμιοι συντεχνιών και συμφερόντων. Υπήρξαν και αυτοί που προσπάθησαν και τόλμησαν. Γι’ αυτό εμείς μιλάμε για… τη συνωμοσία του καλού. Με νέες, κυρίως, δυνάμεις και όσους από τους παλιούς –για να το πω σχηματικά– δεν ήταν δέσμιοι συμφερόντων και συντεχνιών και υπερασπίστηκαν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Κύριε Θεοδωράκη, πείτε μου 2-3 αλλαγές που θεωρείτε ότι πήγαν τη χώρα μπροστά τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

Για να υπάρχει η χώρα, σημαίνει ότι έγιναν βήματα. Δεν ήταν όλα λάθος. Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία που πρότεινε η κα Διαμαντοπούλου και ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής ήταν και συμβολικά ένας μεγάλος σταθμός. Όμως, ακόμη και αυτή η μεταρρύθμιση πετσοκόφτηκε από τους υπουργούς που ήρθαν. Γι’ αυτό πρέπει να αρνηθούμε τα μεσοβέζικα λόγια του παρελθόντος. Να προχωρήσουμε χωρίς παλινωδίες μπροστά.

Ποια είναι, σήμερα, η πρότασή σας προς όλες αυτές τις δυνάμεις; Εκλογή αρχηγού από τη βάση;

Εμείς προτείνουμε μια ελάχιστη οργανωτική συμφωνία στην κορυφή και μετά να πάμε σε μια μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση στην κοινωνία. Να πει ο κάθε υποψήφιος αρχηγός τι θέλει για τη χώρα. Ποιο είναι το σχέδιό του; Ποιες λύσεις προτείνει στην Οικονομία κυρίως, αλλά και στην Παιδεία, τη Δικαιοσύνη. Είναι δύσκολο το εγχείρημα, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε. Πρέπει, όμως, όλοι να βάλουμε στην άκρη εγωισμούς και μηχανισμούς.

Γιατί πιστεύετε ότι αυτή η διαδικασία θα προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και όχι μόνο τα κομματικά μέλη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ;

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Να έρθουν και να ψηφίσουν περισσότεροι από 200.000 πολίτες. Εάν αυτή η υπόθεση τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη, τον Νοέμβρη καταλήξει να είναι μια συζήτηση μηχανισμών, θα έχουμε αποτύχει. Είναι πολύ απλό. Ο νέος φορέας ή θα γεννηθεί από την κοινωνία ή δεν θα γεννηθεί.

Μετά τις εκλογές εσείς θα συμμετείχατε σε μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία;

Νομίζω ότι βιάζεστε πολύ. Η προτεραιότητα σήμερα είναι άλλη. Να αντιμετωπίσουμε τα λάθη και τις επιπολαιότητες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τα άλλα, μετά τις εκλογές. Πάντως, η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και να πηγαίνει από εκλογές σε εκλογές. Έχουμε ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα δεσμευτεί για τις μεγάλες αλλαγές. Κανείς δεν θα πάρει από εμάς λευκή επιταγή. Πρόγραμμα, δεσμεύσεις και συμφωνία για τα πρόσωπα.

Στην πολιτική ατζέντα έχει μπει η Συνταγματική Αναθεώρηση. Θα στηρίξετε κάποιες από τις κυβερνητικές προτάσεις;

Θέλουμε ένα Σύνταγμα σύγχρονο και λιτό. Όχι στην ασυλία των υπουργών. Ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Να ορίσουμε ξανά τις σχέσεις της Εκκλησίας και του Κράτους. Να διευκολύνουμε τη συγκρότηση και τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών. Να απελευθερώσουμε το Δημόσιο από τα κόμματα. Να κάνουμε πιο δύσκολες τις πρόωρες εκλογές. Να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου από την πρόωρη προσφυγή τις κάλπες και να ξαναδούμε τις αρμοδιότητες του Προέδρου. Αυτά είναι τα 7 σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν. Και όχι να στήνουμε περιφερειακές φιέστες, όπως αυτές που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας.

Είστε αντίθετος, δηλαδή, με την «πορεία προς τον λαό για να αποφασίσει εκείνος ποιο θα είναι το νέο Σύνταγμα», όπως είπε ο κ. Τσίπρας;

Οι περιοδεύοντες θίασοι είναι για τα πανηγύρια, όχι για τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Όπως είπε ο κ. Μανιτάκης, η διαδικασία που προτείνει ο πρωθυπουργός προκαλεί από τη φύση της: Μιλάει για μια δωδεκάμηνη διαβούλευση με τους «πολίτες», υπό την εποπτεία μιας 15μελούς οργανωτικής επιτροπής –αγνώστων λοιπών στοιχείων–, «συνελεύσεις» πολιτών σε πλατείες, με «σκοπό τη διεξαγωγή μιας πλατιάς, ανοιχτής διαδικασίας διαλόγου», με Κινήσεις Πολιτών, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς της κοινωνίας. Εν ολίγοις: «Έχετε προβλήματα με τους φόρους, τα λουκέτα και την ανεργία; Εκτονωθείτε με το… Σύνταγμα».

Σας ενοχλούν οι προσωπικές επιθέσεις του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, με χαρακτηρισμούς όπως «δεκανίκι»;

Ο κ. Λεβέντης έχει μοιράσει τόσες κατάρες, που το «δεκανίκι» ακούγεται σαν χάδι.

Πόσο πιθανό θεωρείτε το να συνεργαστεί ο Βασίλης Λεβέντης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;

Ο κ. Λεβέντης είναι το κυβερνητικό τους back up. Αν στραβώσει κάτι με τους ΑΝΕΛ, θα βγει να στηρίξει την κυβέρνηση. Εμείς, πάντως, θα προτείναμε να αναλάβει την εποπτεία του τηλεοπτικού χώρου. Έχει και εμπειρία με τόσα κανάλια που άνοιξε και πούλησε. Θα ξέρει από ισολογισμούς, συμβόλαια, διαφημίσεις, μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους…

Στη χώρα καταγράφεται μία επιστροφή στον κρατισμό, την ώρα που η ιδιωτική πρωτοβουλία βουλιάζει. Γίνεται να αντιστραφεί το κλίμα;

Σαράντα χρόνια τα κόμματα εξουσίας θεωρούσαν λάφυρο το κράτος και τον δημόσιο χώρο. Και τώρα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μεγαλουργούν ξανά. Εμείς προτείνουμε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών να μην είναι δημόσιες υπηρεσίες. Συμφωνούν; Προτείνουμε η ιεραρχία στο Δημόσιο να καθορίζεται ύστερα από ανεξάρτητες αξιολογήσεις και όχι από τους «πολιτικούς προϊσταμένους». Συμφωνούν; Να φύγουν τα κόμματα από τα πανεπιστήμια. Συμφωνούν; Να ενισχύσουμε τις δημιουργικές και όχι τις παρασιτικές δυνάμεις στην κοινωνία. Συμφωνούν; Φορολογική δικαιοσύνη. Συμφωνούν; Αν γίνουν όλα αυτά, το κλίμα, ναι, θα αντιστραφεί.

Καταθέσατε μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τους απλήρωτους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Πιστεύετε ότι μπορεί να βρει ανταπόκριση;

Κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια με συγκεκριμένες προτάσεις για την απλήρωτη εργασία. Μία από τις προτάσεις που έχουμε είναι η εξής: Πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζομένους, παρότι το κράτος τούς χρωστάει λεφτά. Εμείς λέμε αυτά τα χρήματα που οφείλει το κράτος να είναι εγγυήσεις στις τράπεζες, για να δοθούν δάνεια μόνο για μισθοδοσία. Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να έχεις προτεραιότητα τον κόσμο της εργασίας και όχι το κόμμα σου.

Έχετε μετανιώσει που εμπλακήκατε στην πολιτική; Νοσταλγείτε καθόλου τα χρόνια της δημοσιογραφίας;

Αγαπούσα πολύ αυτό που έκανα και δούλευα πάντα πολύ σκληρά. Το ίδιο κάνω και τώρα με την πολιτική. Δεν το έχω μετανιώσει. Υπάρχουν στιγμές που απογοητεύομαι. Όταν κερδίζει ο λαϊκισμός. Αλλά στο τέλος της ημέρας είμαι αισιόδοξος. Τα μηνύματα του κόσμου στον δρόμο με κάνουν και είμαι αισιόδοξος. Οι λογικοί, προοδευτικοί άνθρωποι είναι μαζί μας, ακόμη και όταν δεν μας ψηφίζουν. Λίγο ακόμη και θα τη λύσουμε και αυτήν την τεχνική λεπτομέρεια (σ.σ. γέλια).