Στ. Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι δεν θα σώσει την κυβέρνηση»

theodorakis3Ακόμη και αν η κυβέρνηση πέσει από μόνη της, δεν θα είναι το Ποτάμι που θα τη σώσει. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του κ. Στ. Θεοδωράκη στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο. του. Με απλά λόγια προανήγγειλε ότι δεν θα συμπράξει σε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση πιθανώς χρειαστεί υπό το βάρος των προβλημάτων της χώρας. Και ως λόγο ανέδειξε τον παλαιοκομματικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις κυβερνητικές συμπράξεις όλοι οι αντίπαλοί του μοιράζοντας μεταξύ τους θέσεις και υπουργεία.

«Το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετάσχει με κανέναν τρόπο σε μια κυβέρνηση απ’ αυτή τη Βουλή κι αν χρειαστεί (μια νέα πλειοψηφία) τους προτρέπουμε από τώρα να μας προσπεράσουν και να πάνε κατευθείαν στο ΠΑΣΟΚ, που έχει και μεγάλη εμπειρία από κυβερνητικές μοιρασιές», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης. Ως εκ τούτου, ήταν επόμενο να προαναγγείλει ότι όχι μόνο δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά δεν θα στηρίζει ούτε τον κ. Ν. Βούτση ως πρόεδρο της Βουλής εάν ο ίδιος δεν δεσμευθεί για δύο ζητήματα τα οποία ανέδειξε ως όρους καλώντας και τα άλλα αντιπολιτευτικά κόμματα να τους υιοθετήσουν. Πρώτον, η συγκεκριμένη Βουλή να εκκινήσει διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, δεύτερον, να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Περιγράφοντας μάλιστα το εκλογικό μοντέλο που θα προτείνει, είπε ότι χρειάζεται «σπάσιμο των περιφερειών για να σταματήσουν οι καναλάρχες να έχουν ομάδες βουλευτών και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, με το πρώτο κόμμα να πριμοδοτείται απλώς με κάποιες επιπλέον έδρες, αναλόγως του ποσοστού του». Στις αναφορές του για τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης, ο κ. Θεοδωράκης ήταν ιδιαίτερα οξύς, επιβεβαιώνοντας ότι θα ασκήσει στο εξής δομική αντιπολίτευση. «Το Δημόσιο και τα δημόσια έργα ο κ. Τσίπρας τα έδωσε σε δύο πρώην Πασόκους που ξέρουν καλά αυτές τις δουλειές, ενώ το περιβάλλον και την ενέργεια, που θα αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης, σ’ έναν κομματικό γραφικό ακροαριστερό», τόνισε φωτογραφίζοντας τους κ. Κουρουμπλή, Σπίρτζη και Σκουρλέτη. Μίλησε επιπλέον για «μια παρέα του Μαξίμου που πήγε σχολική εκδρομή στην Αμερική» και χαρακτήρισε αδιανόητο να ερωτάται ο κ. Τσίπρας για επενδύσεις και να απαντά πως θα αλλάξει την Ευρώπη, «λες και επενδυτές δεν θα διάβαζαν την έκθεση ανταγωνιστικότητας, στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλότερα από τη Ρουάντα και την Μποτσουάνα».

Εκλεισε, τέλος, την ομιλία του με αυτοκριτική για το γεγονός ότι το «Ποτάμι δεν κατόρθωσε να πείσει τους δημιουργικούς ανθρώπους να το στηρίξουν», αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία πως τούτο θα συμβεί σύντομα, όταν θα αντιληφθούν οι πολίτες το έλλειμμα προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ, και κάλεσε στελέχη και εθελοντές του Ποταμιού να μετάσχουν ενεργά στην ανασύνταξη του κόμματος μέσω του επερχόμενου συνεδρίου.

kathimerini.gr