Στην… κόψη των αιχμηρών απαιτήσεων των δανειστών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης παραμένει το Μέγαρο Μαξίμου, που εκτιμά ότι οι κρίσιμες διαδικασίες θα αρχίσουν να «ξεκλειδώνουν» μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, την προσεχή Δευτέρα, στη Νέα Υόρκη.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για να αποκλειστούν από τον «κόφτη» οι συντάξεις, εφόσον βεβαίως συμφωνηθεί το περίγραμμα, που σημαίνει ότι οι δανειστές θα δεχθούν να συζητήσουν επί της ουσίας τις ελληνικές προτάσεις για μια συμβιβαστική λύση.
Στη μάχη για την αποφυγή νέων σκληρών μέτρων που συνδέονται με την αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη» την απαίτηση των δανειστών να νομοθετήσει η Ελλάδα προληπτικά μέτρα, μετά τη λήξη του προγράμματος, για το 2019.
Μάλιστα ο κ Παυλόπουλος τόνισε ότι παρόμοια απαίτηση προληπτικών μέτρων δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ευρωπαϊκή ιστορία και σημείωσε ότι τέτοιες πιέσεις δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό ιδεώδες. «Η πολιτική αυτή δοκιμάζει τις αντοχές και την προοπτική και όλης της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε από την Πορτογαλία ο Ελληνας Πρόεδρος, αναφερόμενος και στην κορυφαία κρίση του Προσφυγικού που αντιμετωπίζουν οι χώρες του Νότου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για την επιθυμία της να έχουν τηλεφωνική αναλυτική συζήτηση προ του ταξιδιού της στην Τουρκία για το Προσφυγικό και τα σχετικά θέματα που απασχολούν την ΕΕ και την Ελλάδα.
Στο εσωτερικό σκηνικό και εν όψει των καθοριστικών εξελίξεων στο πεδίο της αξιολόγησης συνεχίζεται το ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» της κυβερνητικής πλειοψηφίας με την αντιπολίτευση.
Διάψευση
Οσον αφορά το σενάριο να ζητηθεί από την κυβέρνηση η ψήφιση νέων μέτρων από ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε χθες και επισήμως κάθε παρόμοιο ενδεχόμενο.
Μιλώντας για το σενάριο περί ψήφισης νέων μέτρων που θα αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, ο κ. Τζανακόπουλος το χαρακτήρισε κατασκευασμένο και απολύτως ευφάνταστο για έναν, όπως συμπλήρωσε, πολύ απλό λόγο: «Με δεδομένο ότι οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ο κ. Μητσοτάκης με τους άλλους προθύμους δεν επαρκούν, ευτυχώς, για να συγκεντρωθούν ούτε 150, ούτε 180 βουλευτές». Την ίδια ώρα το Μαξίμου διαψεύδει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ενώ στην πιθανότητα δημοψηφίσματος επανήλθε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σιμορέλης.
πηγή: ethnos.gr