Συνάντηση με την Ένωση Περιφερειών είχε ο Σταύρος Αραχωβίτης

Θέματα της συνάντησης ήταν η διαχείριση των νεκρών ζώων, οι βοσκότοποι, η ελαιοπαραγωγή και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές περιφέρειες από τους νέους δασικούς χάρτες.

Με Περιφερειάρχες και εκπροσώπους της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας συναντήθηκαν  χτες στο ΥΠΑΑΤ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης και η Υφυπουργός Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Θέματα της συνάντησης ήταν η διαχείριση των νεκρών ζώων, οι βοσκότοποι, η ελαιοπαραγωγή και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές περιφέρειες από τους νέους δασικούς χάρτες.

Για μια χρήσιμη συζήτηση έκανε λόγο ο κ. Αραχωβίτης τονίζοντας ότι το πρόγραμμα διαχείρισης των νεκρών ζώων «μου τέθηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι μου στις Βρυξέλλες από τον αρμόδιο επίτροπο κ. Βιτένις Αντριουκάιτις, για το πώς διαχειρίζεται η χώρα μας τα νεκρά ζώα» και συμπλήρωσε πως «με μεγάλη χαρά συμφωνήσαμε με τους Περιφερειάρχες να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα. Πολύ σύντομα θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα μπορούμε να το παρουσιάσουμε τις Βρυξέλλες, έτσι ώστε ούτε η χώρα ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν πρόβλημα».

Υπενθυμίζουμε πως το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τις περιφέρειες προχωρά στο σχεδιασμό προγράμματος διαχείρισης νεκρών ζώων σε περιφερειακό επίπεδο για την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αττικής, Πελοποννήσου και, οι οποίες έχουν συντάξει για έγκριση τεχνικό δελτίο με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης για επιτάχυνση των διαδικασιών για τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων «έτσι ώστε να προχωρήσουμε στις πρώτες προγραμματικές συμβάσεις και προκηρύξεις διαχειριστικών σχεδίων για τη χώρα», όπως υπογράμμισε.

Ο  υπουργός παρουσίασε στους Περιφερειάρχες  και το σχέδιο του υπουργείου για την καταπολέμηση της δακοκτονίας προκειμένου από τη νέα χρονιά το πρόγραμμα να ξεκινήσει έγκαιρα και αποτελεσματικότερα. Για τις επιπτώσεις των ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων, έχουμε καταθέσει από τον Σεπτέμβριο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αποζημιώσεις μέσω του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων.

Μιλώντας για τις επιδοτήσεις, ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι «όπου υπήρχαν εκκρεμότητες τις είδαμε με την προκαταβολή, με την πρώτη πληρωμή» και συμπλήρωσε «αυτά τα αντιμετωπίζουμε τώρα και, σε αγαστή συνεργασία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις Περιφέρειες και το συναρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, θα έχουμε τις βέλτιστες λύσεις, έτσι ώστε να έχουμε πληρωμή όλων των παραγωγών. Οι παραγωγοί, οι υπηρεσίες των περιφερειών και των υπουργείων συνεργάζονται, για να έχουμε πληρωμές όσο το δυνατόν συντομότερο για όλους».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για μια χρήσιμη συνάντηση.

«Πρέπει να συμμορφωθεί η χώρα με  για να μην υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον και πρόστιμα» ανέφερε μιλώντας για το θέμα της διαχείρισης των νεκρών ζώων, ενώ για το θέμα των βοσκοτόπων ο κ. Αγοραστός σημείωσε «βάλαμε και εδώ έναν οδικό χάρτη, τη διαδικασία της διακήρυξης, τη διαδικασία του τελικού αποτελέσματος και τη διαδικασία της χρηματοδότησης ούτως ώστε να υπογράψουμε μια προγραμματική σύμβαση σε 2 εβδομάδες με το υπουργείο για να μπορέσουμε να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα και να αρχίσει η διαδικασία για είμαστε έτοιμοι και να πάμε σε μια κανονικότητα».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε να βρεθεί μια λύση για το θέμα των επιδοτήσεων στους αγρότες, έτσι ώστε να μη μείνει κανείς απλήρωτος, «καθώς σε κάποιες περιφέρειες υπάρχει μεγάλος όγκος διαχείρισης των δασικών χαρτών και της επιβεβαίωσης των αγροτεμαχίων», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Νίκος Αντώνογλου, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης.