Την Καλαμάτα επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Nakayama Yasunori όπου είχε σειρά συναντήσεων με το δήμαρχο Καλαμάτας και τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Νακαγιάμα για την Καλαμάτα και τις προοπτικές της τονίζοντας ότι, η πόλη με τις προσπάθειες και των προκατόχων του, έχει αλλάξει σε μία πόλη πιο σύγχρονη που φιλοδοξία της Δημοτικής αρχής είναι να γίνει περισσότερο ψηφιακή και πιο ευρωπαϊκή. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Δήμαρχος, η Καλαμάτα φιλοδοξεί μέσω της ευρωπαϊκής αποστολής, να ενταχθεί στο Δίκτυο των 100 Έξυπνων και Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων της Ευρώπης, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις που θα αλλάξουν την πόλη και την ζωή των κατοίκων της.
Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής χώρα στην πατρίδα του, όπου τα παιδιά μαθαίνουν στα σχολεία την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Αναφέρθηκε στη διακοπή των απευθείας πτήσεων Ιαπωνίας – Ελλάδας, γεγονός που μείωσε το τουριστικό ρεύμα των Ιαπώνων αλλά και τις επιχειρηματικές επενδύσεις στη χώρα μας. Πρόσθεσε δε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να υλοποιηθεί η περυσινή, ματαιωθείσα λόγω covid, ιαπωνική επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα, όπου ο ίδιος βλέπει ευκαιρίες επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ.
Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο κ. Μαντάς ζήτησαν από τον κ. Νακαγιάμα η αποστολή αυτή να επισκεφθεί και τη Μεσσηνία όπου υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον και οι δυνατότητες ιαπωνικών επενδύσεων.
Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φυσικό περιβάλλον αλλά και από τις υποδομές που διαθέτει η Καλαμάτα (αεροδρόμιο, λιμάνι, μαρίνα), καθώς επίσης και από την πρόοδο της πόλης μετά τους σεισμούς του 1986. «Διαπίστωσα τι έχετε καταφέρει», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία, μετά τον μεγάλο σεισμό του 2011, ακόμη προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της.
Τέλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας έδωσε στον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, το επετειακό μετάλλιο «Πνοή Ελευθερίας», την αγγλική έκδοση του Δήμου για τη συμβολή της πόλης στην Επανάσταση του 1821 και το τεχνούργημα του ιερού δέντρου της ελιάς. Αντίστοιχα ο κ. Νακαγιάμα προσέφερε στον κ. Βασιλόπουλο μεταξένιο ύφασμα από την πατρίδα του και μια μποτίλια ιαπωνικό ουίσκι.
Κατόπιν ο Ιάπωνας πρέσβης συναντήθηκε στο Διοικητήριο με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο. Στη συνάντηση παρέστησαν και οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Βασίλειος Καπέλιος, Ανδρέας Τσουκαλάς και Άννα Καλογεροπούλου, καθώς επίσης κι ο Βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς.
Ο κ. Αναστασόπουλος καλωσόρισε τον Πρέσβη «στη γη της ελιάς και του ελαιόλαδου». Στην ομιλία του ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η Μεσσηνία αποτελεί τη μεγαλύτερη από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου, έχει περίπου 3.000 τ.χλμ. γεωγραφική έκταση και αριθμεί 160.000 κατοίκους. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, με εκτεταμένη ακτογραμμή και βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος και τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Παράλληλα, επισημάνθηκε η ταχεία τουριστική ανάπτυξη που σημειώνεται στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και στην ενδοχώρα, λόγω των πολλών αρχαιολογικών μνημείων που έχει ο τόπος μας, όπως είναι τα σπουδαία κάστρα Μεθώνης, Κορώνης και Κυπαρισσίας καθώς και ο άριστα διασωζόμενος αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης. Ο τελευταίος αποτελείται από τρεις χώρους θέασης, το αρχαίο θέατρο, το αρχαίο στάδιο και το εκκλησιαστήριο. Μάλιστα, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στο Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τηνάνοιξη και έχει συμμετοχές ομάδων μαθητών και φοιτητών από το εξωτερικό.
Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε ότι η Μεσσηνία συνιστά μία αξιόλογη γεωργική και κτηνοτροφική δύναμη, αφού εκτός από το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. και τη βρώσιμη ελιά Καλαμών, παράγει κι άλλα προϊόντα, όπως ξερά σύκα, μπαλσάμικο ξύδι, ντομάτες, πατάτες, μέλι, πορτοκάλια, κ.τ.λ. Βέβαια, καύχημα των παραγωγών αποτελούν η φέτα και η σφέλα της Μεσσηνίας, που έχουν διακριθεί ως Π.Ο.Π..
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Αναστασόπουλος επεσήμανε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο κατάλληλη για επενδύσεις τόσο στον Τουριστικό Κλάδο όσο και στον Τομέα της Μεταποίησης των Αγροτικών Προϊόντων, με δεδομένο πως και η Ιαπωνία είναι μία χώρα που διαθέτει αρχαίο πολιτισμό και έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για τις τουριστικές υπηρεσίες και τα αγροτικά προϊόντα. Αναντίρρητα, θεωρεί πως υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σύσφιγξη των σχέσεων και τη μελλοντική συνεργασία σε ό,τι αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα.
Από την άλλη, ο κ. Nakayama Yasunori, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε τη χαρά του να επισκεφθεί έστω και σύντομα το νομό μας. Δήλωσε, ιδιαίτερα, ενθουσιασμένος από τις ομορφιές της Μεσσηνίας και «λάτρης» αφενός του ελαιόλαδου, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε βελτιώνει καθημερινά την υγεία του κι αφετέρου της Αρχαίας Μεσσήνης και του Νεανικού Φεστιβάλ Δράματος, που πραγματοποιείται σε αυτό. Με σημείο αναφοράς τις φυσικές καταστροφές και τους σεισμούς, που κάθε τόσο πλήττουν τις δύο χώρες, καθώς κι άλλα κοινά σημεία μεταξύ των δύο κρατών, ευελπιστεί σε μία μελλοντική συνεργασία σε πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο.
Οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, από σκοπιάς τους, λίγο πριν τη λήξη της συνάντησης, καλωσόρισαν, ευχαρίστησαν τον Πρέσβη και εξέφρασαν τις θέσεις τους για τη Μεσσηνία και την επιθυμητή συνεργασία, πάντα με βάση την αρμοδιότητά τους.
Τέλος, ο κ. Nakayama Yasunori και ο κ. Αναστασόπουλος αντάλλαξαν δώρα και συγκεκριμένα τοπικά προϊόντα εις ένδειξη ευχαριστίας.