Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Υφυπουργού Τουρισμού κας Σοφίας Ζαχαράκη με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ και Πρόεδρο της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ κο Δημήτρη Καφαντάρη και τον Πρόεδρο της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών ΝΗΛΕΑΣ κο Γεώργιο Κόκκινο με θέμα τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής, του πολιτισμικού αποθέματος, της βιοποικιλότητας, του φυσικού κάλλους και του τουρισμού ως δυναμικό όχημα βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής που καλύπτει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, με επίκεντρο τη Δημοτική Κοινότητα Χώρας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κα Ζαχαράκη ενημερώθηκε από τον κο Κόκκινο για το πλάνο του ΝΗΛΕΑ, το οποίο περιλαμβάνει την ανάδειξη και σύνδεση όλων των επιμέρους στοιχείων που συνθέτουν τη φυσιογνωμία της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας και συγκεκριμένα: i) Το μυκηναϊκό Ανάκτορο του Νέστορα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας, οι υπόσκαφοι τάφοι στον οικισμό των Βολιμιδίων, ο ναός του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στον ιστορικό ελαιώνα της Καβαλαριάς γεφύρια με σημαντική ιστορία και η ανάδειξη της 1ης μάχης του Αγώνα στην περιοχή, αποτελούν τοπικούς θησαυρούς με έντονο αποτύπωμα. ii) Η απαράμιλλης ομορφιάς και ταυτόχρονα η μοναδικότητα του τοπικού ελαιοδάσους, που συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της βιωσιμότητα του οικοσυστήματος. iii) Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του τοπίου που αποτελεί ήπια μορφή αγροτικής εκμετάλλευσης, φιλικής προς το περιβάλλον. iv) Τα υπεραιωνόβια δένδρα, οι εναλλαγές του τοπίου με το έντονο ανάγλυφο και η συχνή από τα υψώματα θέα του Ιονίου πελάγους συνθέτουν ένα μοναδικό μεσογειακό περιβάλλον ανυπέρβλητης καλαισθησίας, ιδανικό για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, τόνισε ότι η σύζευξη των παραπάνω σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα και η ανάδειξή τους σε βασικούς συντελεστές παραγωγής, θα οδηγήσει σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τα αγροτικά προϊόντα, η γαστρονομία και οι εναλλακτικές τουριστικές υπηρεσίες στα οποία η περιοχή, με όλες τις ιδιαιτερότητές της, έχει δυνατότητες ανάπτυξης.
Ο κος Καφαντάρης, με γνώμονα η Δημοτική Κοινότητα Χώρας να καταστεί πιλότος ενός ολοκληρωμένου πακέτου αγροτουρισμού, πρότεινε δράσεις τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες: α) άμεση χαρτογράφηση των μονοπατιών της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας με στόχο την ανάδειξη των σημαντικών σημείων που θα άξιζε να ανακαλύψει κάθε περιπατητής και β) δημιουργία ολοκληρωμένου πακέτου εμπειριών ελαιοτουρισμού. Τόνισε ότι ο σύγχρονος επισκέπτης όλο και περισσότερο αναζητά την απλότητα, την ποιότητα, τη ζεστή φιλοξενία, το τοπικό χρώμα, τη γεύση και το άρωμα, τη διαπροσωπική άμεση σχέση με τον κάτοικο της υπαίθρου, την επαφή με τη φύση… ένα πακέτο που μπορεί να προσφέρει η Δημοτική Κοινότητα Χώρας.
Η κα Ζαχαράκη διαπίστωσε ότι ήδη αρκετές περιοχές της χώρας, λιγότερο προικισμένες από τη φύση και την ιστορία, έχουν βελτιώσει το εισόδημα τους στο πλαίσιο του αγροτουρισμού και του σεβασμού προς το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες είναι σημαντικές και η ίδια έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση του αγροτουρισμού. Αναφερόμενη στη διασύνδεση αγροτικού και τουριστικού τομέα, τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής άπτεται της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού με έμφαση στη βιωσιμότητα, στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Τέλος, αφού υιοθέτησε τις προτάσεις που κατατέθηκαν, δήλωσε ότι θα στηρίξει τις εν λόγω πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας.