Η Ελληνική πλευρά ζήτησε πλήρη προστασία της Φέτας ΠΟΠ και στην ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης για την πρόσβαση στην κινεζική αγορά των ελληνικών φρούτων.
Τα κρίσιμα εμπορικά θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δύο χωρών και στην εξαγωγή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του πλανήτη, έθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στη σημερινή του συνάντηση με την Πρέσβειρα της Κίνας, Zhang Qiyue.
Αφού τόνισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αποκτήσει περαιτέρω πρόσβαση στην κινεζική αγορά, ιδιαίτερα όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών σχετικά με τις εξαγωγές κρόκου για ανθρώπινη κατανάλωση.
Επίσης, ζήτησε την όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης για την πρόσβαση στην κινεζική αγορά των ελληνικών φρούτων, προτείνοντας την ομαδοποίησή τους ως εξής:
- Εσπεριδοειδή: Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Σατσούμας, Κλημεντίνες
- Πυρηνόκαρπα: Κεράσια, Δαμάσκηνα, Νεκταρίνια, Βερίκοκα
- Μήλα
- Σταφύλια
- Φράουλες
Στη συνέχεια, επέμεινε στην πλήρη προστασία της Φέτας ΠΟΠ στην κινεζική αγορά, με δεδομένο ότι υπάρχει εμπορικό σήμα με την ονομασία «Φέτα» στην κινεζική γλώσσα, για το οποίο οι Έλληνες παραγωγοί έχουν ζητήσει την ακύρωσή του.
Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει την επέκταση του Φυτοϋγειονομικού Πρωτοκόλλου για την εξαγωγή του ακτινιδίου (που υπεγράφη το 2008), με σκοπό να συμπεριληφθεί ολόκληρη η ελληνική επικράτεια που παράγει ακτινίδια.
Από την πλευρά της, η κα Πρέσβειρα υπογράμμισε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η κυβέρνησή της στον τομέα της αγροδιατροφής. Μάλιστα, ζήτησε την επέκταση της συνεργασίας σε προϊόντα που παράγει η χώρα μας, όπως προϊόντα με βάση το μέλι, τα σύκα, τα ρόδια και τα προϊόντα ομορφιάς με συστατικά φυτικής προέλευσης.