Συνεδρίαση επιτροπών για το αρδευτικό έργο περιοχής Τρικόρφου

Συνεδρίασαν την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, οι επιτροπές της προγραμματικής σύμβασης, επιτροπή παρακολούθησης και επιστημονική επιτροπή, για την πράξη: «ΜΕΛΕΤΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΟΥΣ». Η προγραμματική σύμβαση έχει συναφθεί μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δήμου Μεσσήνης και Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Α.Ε. – Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει προϋπολογισμό 45.000 €, εκ των οποίων τα 10.000 € προέρχονται από το Δήμο Μεσσήνης και τα υπόλοιπα 35.000 €, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η πράξη αφορά την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την ενοποίηση δύο μελετών, ήτοι της μελέτης των «Εγγειοβελτιωτικών υποδομών Τρικόρφου» που προέβλεπε την κατασκευή αγωγού μεταφοράς αρδευτικού ύδατος σε δεξαμενή διανομής και τους απαραίτητους αγωγούς άρδευσης, καθώς και της μελέτης κατασκευής λιμνοδεξαμενής, η οποία προβλέπει την κατασκευή του αντίστοιχου έργου, χωρητικότητας 50.000 κ.μ. περίπου, σε παρακείμενη θέση. Ειδικά για τη μελέτη της λιμνοδεξαμενής, αυτή ολοκληρώθηκε πρόσφατα με προηγούμενη προγραμματική σύμβαση, με τους ίδιους συμμετέχοντες και προϋπολογισμό 124.868 €, εκ των οποίων η Περιφέρεια συνέβαλε με 110.000 € και ο Δήμος Μεσσήνης με το ποσό των 14.868 €.

Στην παρούσα φάση θα μελετηθεί, μέσω της ενοποίησης των δύο μελετών, η μεταφορά του νερού από τη λιμνοδεξαμενή στη δεξαμενή διανομής, με τροποποίηση της θέσης του αντλιοστασίου και του αγωγού μεταφοράς. Ο σκοπός των νέων μελετών που θα εκπονηθούν (υδραυλικές -ηλεκτρομηχανολογικές αντλιοστασίου, υδραυλική καταθλιπτικού αγωγού, στατικές μελέτες, φάκελος τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων, ΣΑΥ – ΦΑΥ και τεύχη δημοπράτησης), αποτελεί η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου φακέλου έργου, προκειμένου να κατατεθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε αναλυτική παρουσίαση των υφιστάμενων μελετών αλλά και αυτών που πρόκειται να εκπονηθούν, τέθηκαν οι προτεραιότητες και καθορίστηκαν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

Στόχος της πράξης είναι η βελτίωση και αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, η αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού μας, η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, η ενίσχυση της βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και κατ΄ επέκταση η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της κάλυψης των αρδευτικών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή του Τρικόρφου.

Από πλευράς της Περιφέρειας συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτριος Καλδής, από πλευράς του Δήμου Μεσσήνης ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Κοντοθανάσης και ο Διευθυντής Πολεοδομίας Βασίλειος Κουτίβας, ενώ από πλευράς Αναπτυξιακής Μεσσηνίας ο πρόεδρος Αναστάσιος Σαρδέλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ιωάννης Αδρακτάς και η συνεργάτης Άννα – Μαρία Κορομηλά, καθώς και οι μελετητές Χρήστος Στρατάκος και Νίκος Κάζος.