ΣΥΡΙΖΑ: Ο Λοβέρδος αθετεί τις υποσχέσεις προς τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ

suriza koumoundourouΓια α­θέ­τη­ση των υ­πο­σχέ­σε­ων προς τους δι­οι­κη­τι­κούς υ­παλ­λή­λους των Α­ΕΙ και σχε­δι­α­ζό­με­νες α­πο­λύ­σεις που θα ο­δη­γή­σουν τα Πα­νε­πι­στή­μια σε ε­κρη­κτι­κή κα­τά­στα­ση κα­τη­γο­ρεί τη νέ­α η­γε­σί­α του υ­πουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Με ε­πί­και­ρη ε­ρώ­τη­σή της προς τον υ­πουρ­γό Αν­δρέ­α Λο­βέρ­δο η βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Θε­α­νώ Φω­τί­ου α­να­φέ­ρει ό­τι ου­σι­α­στι­κά πρό­κει­ται για ε­ξα­πά­τη­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων α­φού μό­νο οι 600 α­πό τους 1038 δι­α­θέ­σι­μους δι­οι­κη­τι­κούς υ­παλ­λή­λους πρό­κει­ται να ε­πι­στρέ­ψουν σε θέ­ση ερ­γα­σί­ας πα­ρό­τι η συμ­φω­νί­α ό­ρι­ζε ως α­πα­ραί­τη­το στοι­χεί­ο την εν­δο­ϊ­δρυ­μα­τι­κή κι­νη­τι­κό­τη­τα.

Ει­δι­κό­τε­ρα στην ε­ρώ­τη­ση α­να­φέ­ρον­ται τα ε­ξής:

“Εκ­δό­θη­καν σε ΦΕΚ τρεις ΚΥ­Α των υ­πουρ­γών ΠΑΙΘ και ΔΜΗΔ με α­ριθ­μό 135211/Β2/24.9.2013, 150539/Β2/15.10.2013 και 57519/B2/11.4.2014 ως α­πο­τέ­λε­σμα έγ­γρα­φης δι­α­βε­βαί­ω­σης του α­πελ­θόν­τος υ­πουρ­γού κ. Αρ­βα­νι­τό­που­λου προς τους α­περ­γούς δι­οι­κη­τι­κούς υ­παλ­λή­λους των 8 Πα­νε­πι­στή­μι­ων. Σε αυ­τήν α­να­φέ­ρον­ταν τα βή­μα­τα για την υ­λο­ποί­η­ση της εν­δο­ϊ­δρυ­μα­τι­κής κι­νη­τι­κό­τη­τας των ερ­γα­ζο­μέ­νων και τε­λι­κά τη μη α­πό­λυ­σή τους. Για το σκο­πό αυ­τό, τα Ι­δρύ­μα­τα έ­χουν ή­δη εκ­πο­νή­σει και υ­πο­βά­λει νέ­α ορ­γα­νο­γράμ­μα­τα και έ­χουν εν­τά­ξει σε κα­τη­γο­ρί­ες Ε­ΔΙΠ και Ε­ΤΕΠ τους ερ­γα­ζό­με­νους ε­κεί­νους που κα­τά τους υ­πο­λο­γι­σμούς της κυ­βέρ­νη­σης «πε­ρίσ­σευ­αν» ως δι­οι­κη­τι­κοί υ­πάλ­λη­λοι – λό­γω κα­το­χής ει­δι­κών προ­σόν­των. Με τον τρό­πο αυ­τό κέ­νω­σαν α­κό­μα πε­ρισ­σό­τε­ρες θέ­σεις α­πό τη δι­οί­κη­σή τους, α­να­μέ­νον­τας το υ­πουρ­γεί­ο να τη­ρή­σει τα υ­πο­σχε­θέν­τα.

Αντ’ αυ­τών, και ε­νώ οι προ­θε­σμί­ες της πε­ρι­ό­δου δι­α­θε­σι­μό­τη­τας ε­ξέ­πνευ­σαν, η κυ­βέρ­νη­ση α­θε­τεί σή­με­ρα τις υ­πο­σχέ­σεις της, α­πο­κα­λύ­πτον­τας ό­τι πέν­τε μή­νες τώ­ρα κω­λυ­σι­ερ­γού­σε έ­τσι ώ­στε α­πο­λύ­σει στο τέ­λος ό­σο το δυ­να­τόν πε­ρισ­σό­τε­ρους.

Ο νέ­ος υ­πουρ­γός κα­λεί­ται να υ­λο­ποι­ή­σει την προ­σχε­δι­α­σμέ­νη ε­ξα­πά­τη­ση και στε­ρεί­ται με αυ­τήν την πρά­ξη των η­θι­κών ε­ρει­σμά­των που α­παι­τεί ο ρό­λος του.

Σύμ­φω­να με κυ­βερ­νη­τι­κές α­να­κοι­νώ­σεις, μό­νο οι 600 α­πό τους 1038 δι­α­θέ­σι­μους δι­οι­κη­τι­κούς υ­παλ­λή­λους πρό­κει­ται να ε­πι­στρέ­ψουν σε θέ­ση ερ­γα­σί­ας μέ­σω νέ­ας προ­κή­ρυ­ξης. Ε­νώ, ό­μως, η συμ­φω­νί­α ό­ρι­ζε ως α­πα­ραί­τη­το στοι­χεί­ο την εν­δο­ϊ­δρυ­μα­τι­κή κι­νη­τι­κό­τη­τα -δι­ό­τι δι­α­φο­ρε­τι­κά τα Ι­δρύ­μα­τα δεν μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν- τώ­ρα προ­κύ­πτει ό­τι αυ­τό δεν θα ι­σχύ­σει.

Α­πο­τέ­λε­σμα αυ­τής της ε­ξέ­λι­ξης εί­ναι τα Ι­δρύ­μα­τα να ο­δη­γη­θούν στην ο­λο­κλη­ρω­τι­κή δι­ά­λυ­ση και οι ερ­γα­ζό­με­νοι να α­ναγ­κα­στούν σε πα­ραί­τη­ση, δι­ό­τι θα εί­ναι α­δύ­να­τη η δι­α­τή­ρη­ση της θέ­σης ερ­γα­σί­ας τους σε άλ­λη πό­λη.

Ε­ρω­τά­ται ο κ. Υ­πουρ­γός Πρό­κει­ται να υ­λο­ποι­ή­σει την προ­σχε­δι­α­σμέ­νη ε­ξα­πά­τη­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων και να συμ­βά­λει στην ο­λο­κλη­ρω­τι­κή δι­ά­λυ­ση των Πα­νε­πι­στη­μί­ων;”

Την ί­δια ώ­ρα ο Αν­δρέ­ας Λο­βέρ­δος μι­λών­τας στον ρα­δι­ο­σταθ­μό A­l­p­ha 9,89 ε­πι­χει­ρεί να κα­θη­συ­χά­σει τους δι­οι­κη­τι­κούς λέ­γον­τας ό­τι δεν θα υ­πάρ­ξει κα­μί­α α­πό­λυ­ση πριν ο­λο­κλη­ρω­θεί η δι­α­δι­κα­σί­α α­ξι­ο­λό­γη­σης.

“Υ­πήρ­ξε έ­να πο­λι­τι­κό θέ­μα το ο­ποί­ο κα­τέ­λη­ξε με τον κα­λύ­τε­ρο δυ­να­τό τρό­πο. Πε­τύ­χα­με να γί­νει η προ­κή­ρυ­ξη 600 θέ­σε­ων για τους δι­οι­κη­τι­κούς υ­παλ­λή­λους των πα­νε­πι­στη­μί­ων κά­τι που εί­χε δε­χτεί το υ­πουρ­γεί­ο Δι­οι­κη­τι­κής Με­ταρ­ρύθ­μι­σης. Ε­πι­πλέ­ον, πε­τύ­χα­με να γί­νει και η α­ξι­ο­λό­γη­ση, α­πό ε­κτι­μη­τή που θα προ­κύ­ψει α­πό το Ε­ΣΠΑ, στα ορ­γα­νο­γράμ­μα­τα των ο­κτώ πα­νε­πι­στη­μί­ων, έ­τσι ώ­στε με­τά την α­ξι­ο­λό­γη­ση ο τε­λι­κός α­ριθ­μός που θα προ­κύ­ψει για θέ­σεις δι­οι­κη­τι­κών υ­παλ­λή­λων να ε­πα­να­προ­κη­ρυ­χθεί. Δεν θα υ­πάρ­ξει κα­μί­α α­πό­λυ­ση μέ­χρι να ο­λο­κλη­ρω­θούν ό­λες αυ­τές οι δι­α­δι­κα­σί­ες. Νο­μί­ζω ό­τι εί­ναι μί­α πά­ρα πο­λύ κα­λή ε­πι­λο­γή” α­νέ­φε­ρε ο υ­πουρ­γός.

enet.gr