«Έντιμο συμβιβασμό» ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για να σωθεί τουλάχιστον η αξιολόγηση αφού οι μέρες περνούν και οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν βαλτώσει, με τους δανειστές να επιμένουν στις θέσεις τους ροκανίζοντας τον χρόνο.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να πέσει στο τραπέζι είναι ως σχέδιο Β μια αντιπρόταση για το ασφαλιστικό η οποία θα φιλοδοξεί να γεφυρώσει την διαφορά στα μεγάλα θέματα μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της τρόικας.
Η λύση αυτή υπήρχε από την αρχή στις αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς και θα προβλέπει μια μικρή μείωση που δεν θα ξεπερνά το 8% στις συντάξεις από τα 1000 ευρώ και πάνω, μειώσεις και στις επικουρικές πάνω από τα 1500 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι και οι δανειστές θα αποδεχθούν μια σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Ακόμη και έτσι πάντως θα πρέπει να υπάρξει λύση και για τους όρους με τους οποίους θα κατοχυρώνεται και θα δίνεται η εθνική σύνταξη καθώς και για το μέγα θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις.
Στο δημοσιονομικό, το πρώτο ζητούμενο είναι να υπάρξουν νέα μέτρα πέραν αυτών που έχουν συμφωνηθεί από πέρσι το καλοκαίρι, δηλαδή παρεμβάσεις ύψους 1 % του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ ευρώ) τα οποία θα εφαρμοστούν το 2017 και το 2018 . Όσο και αν φαίνεται περίεργο, το πρόβλημα υπάρχει το 2016 κυρίως λόγω της καθυστέρησης συμφωνημένων μέτρων που αφορούν τα έσοδα αλλά και τις δαπάνες.
Το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη μη δηλωθέντων εισοδημάτων, η επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος και η σύνδεση του με το αφορολόγητο θα έδινε βάσιμα επιχειρήματα στην ελληνική πλευρά να ισχυριστεί ότι ο στόχος για έσοδα 48,3 δισ ευρώ όχι μόνο είναι εφικτός αλλά είναι και εξαιρετικά συντηρητικός.
Στην παρούσα φάση όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών συνεχίζουν να βλέπουν ένα κενό από 500 έως και 1 δισ. ευρώ ανάλογα με το πόσο υπολογίζουν το οριακό πρωτογενές πλεόνασμα που είχαμε για το 2015.
Μια συμφωνία για το ασφαλιστικό εκτιμάται ότι θα βοηθήσει για να κλείσει η διαφορά για το 2016 χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα.
Και στο θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία αν περάσει το γρηγορότερο δυνατό η νομοθετική ρύθμιση για την σύσταση και λειτουργία του.
Τα όρια της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθούν κατά την σημερινή σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης όπου μεταξύ άλλων θεμάτων θα εξεταστεί και η πρόοδος του προγράμματος της Ελλάδας.
Ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει να επιστρέψουν οι επικεφαλείς των ομάδων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να συνεχιστεί η αξιολόγηση.
Προηγουμένως όμως θα πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα δεχθεί από τους ομολόγους του για τα αίτια της καθυστέρησης αλλά και τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα σκοπεύει να κερδίσει το χαμένο χρόνο.
enikonomia.gr