Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (Gender Equality Plan) του Δήμου Καλαμάτας

Η συνεχής προσπάθεια για μια δίκαιη, ισότιμη και συμπεριληπτική κοινωνία αποτελεί προτεραιότητα για την πόλη της Καλαμάτας και δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (Gender Equality Plan) του Δήμου Καλαμάτας. Το εν λόγω Σχέδιο, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με την εισήγησή του, κατά την 23η/2024 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024.

Το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (Gender Equality Plan) του Δήμου Καλαμάτας επιδιώκει να ενσωματώσει τη διάσταση του φύλου σε όλες τις λειτουργίες του Δήμο, στη δομή, στις πρακτικές, στη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων, στα προγράμματα σπουδών, στην έρευνα, στη συμμετοχή στα όργανα διοίκησης και να εξαλείψει κάθε μορφή έμφυλης διάκρισης και βίας, θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού και ευαίσθητου ως προς το φύλο δημοτικού περιβάλλοντος.

Το Σχέδιο Δράσης υλοποιήθηκε ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες και προδιαγραφές του Οριζoντα Ευρώπη (Horizon Europe), του νέου Προγραμμάτος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την έρευνα και την καινοτομία για την περίδο 2021-2027 και οφείλει να πληροί τις τέσσερις υποχρεωτικές απαιτήσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία:

– Αποτελεί στρατηγικό έγγραφο του Δήμου υπογεγραμμένο από την ανώτατη διοίκηση το οποίο είναι δημοσιευμένο στον επίσημο ιστότοπο του ιδρύματος και κοινοποιείται ενεργά προς όλα τα μέλη του ιδρύματος.

– Προβλέπει ειδικούς πόρους και εμπειρογνωμοσύνη στην ισότητα των φύλων για την εφαρμογή του Σχεδίου και την υποστήριξη μιας βιώσιμης οργανωτικής αλλαγής

– Προβλέπει τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων ανά φύλο σχετικά με το προσωπικό και τον πληθυσμό, την παρακολούθηση σχετικών δεικτών και τη δημιουργία ετήσιων απολογιστικών εκθέσεων.

– Περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κατάρτισης σχετικά με την ισότητα των φύλων οι οποίες εμπλέκουν και απευθύνονται σε όλα τα μέλη του ιδρύματος και αποτελούν συνεχή και μακροπρόθεσμη διαδικασία.

Το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (Gender Equality Plan) του Δήμου Καλαμάτας, που εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου, θα λειτουργήσει ως προίκα για την νεοσύστατη Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Καλαμάτας που βασικό της αντικείμενο θα είναι η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την ισότητα των φύλων.

Στο βίντεο που ακολουθεί αναλυτικά η συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ.: