Σχετικά με την ανάδειξη των  αρχαίων της περιοχής της υπαπαντής

Γράφει ο Γιώργος Φάβας

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και με αφορμή το επικείμενο έργο της ανάπλασης της ιστορικής πλατείας του εμβληματικού Ι.Ναού της Υπαπαντής του Χριστού  στην πόλη μας, δημιουργήθηκε μέσα από ένα διαδικτυακό κίνημα πολιτών που ονομάστηκε από τους ίδιους «σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής», από ποιους άραγε?,  η πρόθεση ή εάν θέλετε η απαίτηση, να αναδειχθούν τα αρχαιολογικά στοιχεία (τοίχοι) που βρίσκονταν θαμμένα (υπό κατάχωση), σύμφωνα με πληροφορίες που  αντλήθηκαν χρονικά από την εποχή της ανασκαφής του αειμνήστου Νικολάου Γιαλούρη το 1960 και μεταγενέστερα.

Όπως ανέφερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο στην 19η συνεδρίασή του στις 15/9/2020, στην τοποθέτησή μου,  εκείνη την ημέρα έγινα σοφότερος, λόγω των νέων στοιχείων που παρέθεσε η διευθύντρια της αρχαιολογικής υπηρεσίας Κα Ευαγγελία  Μηλίτση-Κεχαγιά ,  όπου ανέτρεπε όλες τις πληροφορίες που είχαμε μέχρι εκείνη την στιγμή, σύμφωνα με τις οποίες, φαίνονταν κατά κάποιους  ότι τα αρχαία αυτά ευρήματα υπήρχαν ενδεχομένως σε όλη την πλατεία και ¨φοβόμασταν¨, ποιοι άραγε? την ανάδειξή τους και κατά άλλους δε, περιορίζονταν σε ένα σημείο στην νοτιοανατολική γωνία της πλατείας σε ένα εμβαδό περί τα 300 τετραγωνικά.

Τελικά με τα νέα στοιχεία δηλαδή το τοπογραφικό διάγραμμα ή σκαρίφημα σε κλίμακα 1 προς 100 έδειχνε με απόλυτη σαφήνεια τη θέση αυτών των ευρημάτων τα οποία τελικά βρίσκονται , σύμφωνα με αυτά που ακούσαμε από την Κα Μηλίτση,εκτός της πλατείας και συγκεκριμένα  από το ρείθρο του νοτίου πεζοδρομίου και εκτείνονται νοτιότερα αυτού.

Αυτό και μόνο του ως στοιχείο δικαιώνει την Δημοτική Αρχή η οποία σε κάθε περίπτωση υποστήριζε και βέβαια συνεχίζει να υποστηρίζει την συνέχιση του πολυσήμαντου έργου της ανάπλασης της πλατείας, με χρήματα από το ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 1.680.000 € που μετά την έκπτωση θα συμβασιοποιηθεί το έργο στο ποσό των 752.000 €.

Ταυτόχρονα ο Θανάσης Βασιλόπουλος ως Δήμαρχος που έχει ευήκοα ώτα, ανάμεσα σε άλλες ουσιαστικές πρωτοβουλίες του, ξεκίνησε μία διαδικασία για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΕΜΠ και συγκεκριμένα με το εργαστήριο γεωφυσικής αυτού, προκειμένου να προβεί σε διασκοπική έρευνα (μία μέθοδος που δίνει γρήγορα αποτελέσματα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα) για να φέρει στο φώς το οτιδήποτε υπάρχει στην υπό έρευνα περιοχή (πλατεία και πέριξ αυτής).

Δυστυχώς στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αρχικά φαινόταν η βούληση για μία κοινή απόφαση για την ανάδειξη των αρχαίων ευρημάτων του συγκεκριμένου σημείου, με ταυτόχρονη συνέχιση των διαδικασιών για την συνέχιση του έργου της ανάπλασης, η αρτηριοσκληρωτική στάση και  συμπεριφορά μερικών συμβούλων της αντιπολίτευσης,  οδήγησε στο «ναυάγιο» της διαπραγμάτευσης και κατ¨ επέκταση στη λήψη μίας σημαντικής και ιστορικής ομόφωνης απόφαση από το Δ.Σ.

Συγκεκριμένα  οι κ. Κοσμόπουλος  και Σταματόπουλος για λογαριασμό των μειοψηφιών και ο Δήμαρχος εκπροσωπώντας την πλειοψηφία ξεκίνησαν την συζήτηση και τελικά βρήκαν κοινό πεδίο συνεννόησης και σύνταξης ενός κειμένου που θα οδηγούσε σε μία κοινή απόφαση στο σημαντικό αυτό Θέμα.

Ενώ ξεκίνησε ο κύριος Κοσμόπουλος να γράφει το κείμενο της απόφασης με τις προσθήκες και βελτιώσεις των δύο αρχικά υποβαλλόμενων κειμένων, του κ. Δημάρχου και του κ. Τζαμουράνη πού ήταν και ο  εισηγητής του θέματος από την πλευρά των μειοψηφιών,έτσι ώστε να παραχθεί πρός ψήφιση ένα ενιαίο κείμενο, ξαφνικά ο κύριος Τζαμουράνης απευθυνόμενος στον προεδρεύοντα κύριο Σταματόπουλο, υπό το βάρος των αντιδράσεων δημοτικών συμβούλων τόσο δικών του, όσο και των κ.Κοσμόπουλου και Μάκαρη καθώς και της κυρίας Κουζή, ζήτησε μπορώ να πω με επιτακτικό τρόπο να τεθεί σε ψηφοφορία το δικό του κείμενο.

Όπως καταλαβαίνεται αυτή η ηγεμονική συμπεριφορά απέναντι  στούς κύριους Κοσμόπουλο και Σταματόπουλο, ακύρωσε την προσπάθεια της σύγκλισης που οι ίδιοι επιθυμούσαν, εγκλωβίζοντάς τους τελικά σε ένα κείμενο που έτσι όπως ήταν δομημένο δημιουργούσε αμφιβολίες για την συνέχιση του έργου της ανάπλασης της πλατείας της Υπαπαντής.

Φωνές που ακούγονταν ή και που ακόμα αρθρογραφούσαν για περί δήθεν μη ανάδειξης των αρχαίων από τη Δημοτική Αρχή έπεσαν στον Καιάδα της παραπληροφόρησης,  αφού αποδείχθηκε περίτρανα από τις ενέργειες του Δημάρχου η ξεκάθαρη θέση του για ανάδειξη των αρχαίων σύμφωνα με αυτά που επιτάσσει η επιστήμη και η πολιτεία που εκφράζεται μέσω του αρμοδίου Υπουργείου Πολιτισμού  καθώς  και η ταυτόχρονη συνέχιση του έργου της ανάπλασης.

Αποτέλεσμα αυτού του τακτισμού ιδιαίτερα από τον κύριο Τζαμουράνη αφού τελικά ο ίδιος δεν μπόρεσε να θυσιάσει την αντιπολιτευτική του στάση στο βωμό της συνεργασίας, κάτι που έδειξε σφόδρα να επιθυμεί ο κύριος Κοσμόπουλος λέγοντας ό ίδιος  στο Δήμαρχο ότι είμαστε κοντά, να τα βρούμε, επέφερε την απόφαση της αποχής από την ψηφοφορία της Δημοτικής Αρχής σε αυτή την εκβιαστική θα μπορούσα να χαρακτηρίσω στάση του κυρίου Τζαμουράνη.

Και κάτι άλλο αγαπητοί μου φίλοι, μην ψέγουν την Δημοτική Αρχή κάποιοι εντός ή εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου παρόντες ή απόντες από αυτό, γιατί από το 1960 έχουν περάσει 60 χρόνια και κάποιοι εξ αυτών βρέθηκαν σε καίριες θέσεις πολιτικές η υπηρεσιακές που θα μπορούσαν να εξωτερικεύσουν ή ακόμα και να παρέμβουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την ανάδειξη των αρχαίων καταλοίπων. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν έρχονταν στο φώς της δημοσιότητας  έγγραφα που θα απεδείκνυαν αυτό, έτσι ώστε να ανατρέψουν το κλίμα του όψιμου ενδιαφέροντος τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Συνοψίζοντας: Η ιστορία της πόλης μας θα αναδειχθεί μέσα από καθαρές λύσεις που όπως φάνηκε μόνο η Δημοτική Αρχή μπορεί να προτείνει.

Ο Γιώργος Φάβας είναι αντιδήμαρχος Οικονομικών και Περιουσίας του Δήμου Καλαμάτας