Σχηματισμός κυβέρνησης σε εξέλιξη

Στη Γεροβασίλη τα ΜΜΕ, στον Παππά ο συντονισμός, ο Παπαγγελόπουλος στο Δικαιοσύνης

maksimou“Κουμπώνουν” ένα – ένα τα ονόματα στις θέσεις του νέου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Όλγα Γεροβασίλη αναλαμβάνει τον τομέα των ΜΜΕ, ο Νίκος Παππάς το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζεται πως η ορκωμοσία των νέων υπουργών πρέπει να γίνει το πρωί της Τετάρτης καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει στη συνέχεια να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου λαμβάνει χώρα η έκτακτη σύνοδος Κορυφής για το Μεταναστευτικό.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει ως βασικό κορμό τα κορυφαία στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οργανωτική του δομή ωστόσο θα αλλάξει. Το σύστημα των υπερυπουργείων κρίθηκε ότι ήταν εξαιρετικά περίπλοκο και δυσλειτουργικό. Έτσι τα υπερ-υπουργεία αναμένεται να “σπάσουν” κι οι αναπληρωτές να γίνουν κανονικοί υπουργοί.

Ως σταθερές εμφανίζονται ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας κι ο Νίκος Κοτζιάς στο Εξωτερικών. Το ρόλο του συντονιστή του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνει το “alter ego” του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς.

Καταλύτης για τις αλλαγές που θα γίνουν σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα είναι το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής. Επικρατέστερος θεωρείται ο Νίκος Βούτσης, μιας που ο Γιάννης Δραγασάκης φέρεται να αρνήθηκε το ρόλο αυτό και να προτιμά την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Τα άλλα ονόματα που ακούγονται είναι του πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα και του Θοδωρή Δρίτσα. Στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου παραμένει η Όλγα Γεροβασίλη, επιφορτισμένη πλέον με τον τομέα των ΜΜΕ σε μια περίοδο όπου αναμένεται να έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να παραμένει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πλαισιωμένος από τους κ.κ. Μάρδα για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και Τρύφωνα Αλεξιάδη για τα Έσοδα. Ειδικό ρόλο σχετικό με τις συνομιλίες με τους Θεσμούς και την υλοποίηση της συμφωνίας αναμένεται να έχει ο Γιώργος Χουλιαράκης, είτε ως υφυπουργός Οικονομικών, είτε ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Πρόκειται για το μέχρι τώρα υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών και πρώην επικεφαλής των ελληνικών τεχνικών κλιμακίων στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Στο Οικονομίας παραμένει ο Γιώργος Σταθάκης και κατά πάσα πιθανότητα στη θέση της ως επικεφαλής του Τουρισμού επανέρχεται κι η Έλενα Κουντουρά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Για το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν προτείνει να παραμείνει ο υπηρεσιακός Χρήστος Ζώης. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μετακινείται ο Θοδωρής Δρίτσας, ίσως στην προεδρεία της Βουλής. Σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα, το χαρτοφυλάκιο των Δικτύων και Μεταφορών φέρεται να “σπάει” και να υπουργοποιείται ο πρώην αναπληρωτής Χρήστος Σπίρτζης.

Αν ο Νίκος Βούτσης είναι όντως ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής, στο υπουργείο Εσωτερικών θα μετακινηθεί κατά πάσα πιθανότητα ο Πάνος Σκουρλέτης. Υπό την εποπτεία του θα υπάρχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο φέρεται να έχει προταθεί στον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει γίνει τηλεφώνημα στο Γιάννη Πανούση, ενώ δεν αποκλείονται οι Βίτσας ή Δρίτσας.

Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να παραμένει στο Γιώργο Κατρούγκαλο και μένει να φανεί ποιός θα αναλάβει το κομμάτι των κοινωνικών ασφαλίσεων εν όψει της συνολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης “έκλεισε” ο πρώην υφυπουργός, υπηρεσιακός υπουργός και πρώην διοικητής της ΕΥΠ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος ενδεχομένως να έχει κι αυξημένες αρμοδιότητες.

Ερωτηματικό παραμένει αν θα συνεχίσει να υφίσταται η θέση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Πάντως ο Βαγγέλης Αποστόλου αναμένεται να παραμείνει επικεφαλής της Αγροτικής Ανάπτυξης που θα αναβαθμιστεί σε υπουργείο.

Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται έντονα το όνομα του βουλευτή κι ακαδημαϊκού Κώστα Γαβρόγλου ενώ το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού θα συνεχίσει να έχει ο Νίκος Ξυδάκης. Για το υπουργείο Υγείας, πέρα από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ακούγεται και το όνομα του πρώην αναπληρωτή Ανδρέα Ξανθού.

Μεγάλο ζήτημα παραμένει αν ο υπηρεσιακός υπουργός για θέματα Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας θα δεχτεί να παραμείνει στη θέση του, πράγμα που επιθυμεί διακαώς ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου της χώρας που έχουν εκτιμήσει τη δουλειά του στο συγκεκριμένο πόστο εν μέσω προσφυγικής κρίσης.

kouti pandoras