Σόιμπλε κατά Τσίπρα: «Αμφισβητώ το δημοκρατικό του αίσθημα»

soimpleΘύ­ελ­λα α­πό Σό­ιμ­πλε που φέ­ρε­ται να συν­δέ­ει έλ­λη­να πο­λι­τι­κό με το G­r­e­x­it. Δεί­χνει Τσί­πρα αμ­φι­βάλ­λον­τας για το “δη­μο­κρα­τι­κό αί­σθη­μα ευ­θύ­νης του”. Ο λα­ός α­πο­φα­σί­ζει για το ευ­ρώ, λέ­ει με νό­η­μα.

Τον Α­λέ­ξη Τσί­πρα δεί­χνει τε­λι­κά ο γερ­μα­νός υ­πουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Βόλ­φγκα­γνκ Σό­ιμ­πλε σε δή­λω­σή του για το G­r­e­x­it, δή­λω­ση που ό­πως του­λά­χι­στον με­τα­φέρ­θη­κε προ­κά­λε­σε θύ­ελ­λα στην Α­θή­να και δι­ά­φο­ρες ερ­μη­νεί­ες για το ποι­όν εν­νο­ού­σε ο γερ­μα­νός α­ξι­ω­μα­τού­χος.

Σύμ­φω­να με αν­τα­πό­κρι­ση του M­e­ga α­πο το Βε­ρο­λί­νο, ο Σό­ιμ­πλε φέ­ρε­ται να εί­πε: «Ε­νας Έλ­λη­νας πο­λι­τι­κός, για του ο­ποί­ου τα δη­μο­κρα­τι­κά αι­σθή­μα­τα ευ­θύ­νης αμ­φι­βάλ­λω, μου πρό­τει­νε έ­ξο­δο της Ελ­λά­δας α­πό το ευ­ρώ, αλ­λά δεν εί­ναι δι­κή μου δου­λειά να α­πο­κα­λύ­ψω το ό­νο­μα του».

Σό­ιμ­πλε: Α­να­φέ­ρα­τε έ­ναν πο­λι­τι­κό, για του ο­ποί­ου το δη­μο­κρα­τι­κό αί­σθη­μα ευ­θύ­νης έ­χω αμ­φι­βο­λί­ες. Αλ­λά δεν εί­ναι δι­κή μου δου­λειά σή­με­ρα να μι­λή­σω γι αυ­τό

Στη συ­νέ­χεια, ω­στό­σο, το γερ­μα­νι­κό υ­πουρ­γεί­ο Οι­κο­νο­μι­κών ε­ξέ­δω­σε δι­ευ­κρι­νι­στι­κή α­να­κοί­νω­ση, α­παν­τών­τας σε ε­ρώ­τη­ση του Α­ΠΕ. Ο­πως ση­μει­ώ­νε­ται, ο κ. Σό­ιμ­πλε ε­ρω­τή­θη­κε σχε­τι­κώς με «δη­μο­σι­εύ­μα­τα που τον ή­θε­λαν να πρω­το­στά­τη­σε στην προ­ώ­θη­ση το 2012 της ε­ξό­δου της Ελ­λά­δας α­πό το ευ­ρώ» και σχε­τι­κώς με το ε­άν η γερ­μα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση δι­α­θέ­τει έ­να σχέ­διο Β για την πε­ρί­πτω­ση που ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κερ­δί­σει τις ε­πό­με­νες Ευ­ρω­ε­κλο­γές.

Στην δι­ευ­κρί­νι­ση, χω­ρίς να κα­το­νο­μά­ζε­ται ο Α­λέ­ξης Τσί­πρας, γί­νε­ται α­να­φο­ρά σε «πο­λι­τι­κό, για του ο­ποί­ου το δη­μο­κρα­τι­κό αί­σθη­μα ευ­θύ­νης έ­χω αμ­φι­βο­λί­ες», ε­νώ προ­σθέ­τει ο­τι εί­ναι α­πό­φα­ση του ελ­λη­νι­κού λα­ού αν θα μεί­νει ή θα φύ­γει α­πό το ευ­ρώ.

Η α­πάν­τη­ση έ­χει ως ε­ξής

«Ο υ­πουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών α­πηύ­θυ­νε ε­πα­νει­λημ­μέ­να έκ­κλη­ση σε ε­κεί­νη τη χρο­νι­κή πε­ρί­ο­δο στη γερ­μα­νι­κή Βου­λή και αλ­λού ό­τι πρέ­πει να έ­χου­με λί­γη κα­τα­νό­η­ση για τη δύ­σκο­λη κα­τά­στα­ση των Ελ­λή­νων, οι ο­ποί­οι χρει­ά­στη­κε να υ­πο­φέ­ρουν α­πό τις πα­ρα­λεί­ψεις δε­κα­ε­τι­ών των δι­κών τους ε­λίτ και για το ό­τι οι Έλ­λη­νες πο­λί­τες πρέ­πει να βα­δί­σουν έ­ναν δύ­σκο­λο δρό­μο, στον ο­ποί­ο πρέ­πει να τους βο­η­θή­σου­με. Και με­τά, ο Γερ­μα­νός υ­πουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών πάν­τα έ­λε­γε ό­τι εί­ναι α­πό­φα­ση της Ελ­λά­δας, ε­άν θέ­λει να ση­κώ­σει αυ­τά τα βά­ρη ή ε­άν δεν το θέ­λει. Αυ­τή εί­ναι α­πό­φα­ση του ελ­λη­νι­κού λα­ού και, ε­άν α­πο­φα­σί­σει να ση­κώ­σει τα βά­ρη, ε­μείς θα τους στη­ρί­ξου­με σε αυ­τό. Και με­τά, υ­πήρ­χε στην Ελ­λά­δα μια συ­ζή­τη­ση για έ­ξο­δο α­πό το ευ­ρώ. Α­να­φέ­ρα­τε έ­ναν πο­λι­τι­κό, για του ο­ποί­ου το δη­μο­κρα­τι­κό αί­σθη­μα ευ­θύ­νης έ­χω αμ­φι­βο­λί­ες. Αλ­λά δεν εί­ναι δι­κή μου δου­λειά σή­με­ρα να μι­λή­σω γι αυ­τό. Αυ­τοί λέ­νε ό­τι θα ή­ταν πο­λύ κα­λύ­τε­ρο να φύ­γει κα­νείς α­πό το ευ­ρώ. Αυ­τό υ­πάρ­χει και στην Ι­τα­λί­α, à la b­o­n­h­e­ur (Ζή­τω!­). Με­τά υ­πήρ­χε στην Ελ­λά­δα το σχέ­διο μιας κυ­βέρ­νη­σης να δι­ε­ξά­γει έ­να δη­μο­ψή­φι­σμα: Να βγού­με ή ό­χι.

Πι­στεύ­ε­τε ό­τι η δι­οί­κη­ση ε­νός δη­μο­κρα­τι­κού κρά­τους δι­καί­ου δεν κά­νει σκέ­ψεις για το τι θα κά­να­με ε­άν τύ­χαι­νε κά­τι που δεν θέ­λου­με; Α­πό αυ­τό μπο­ρεί­τε τώ­ρα να κά­νε­τε έ­να σχέ­διο C, Y, ή Z. Αυ­τά εί­ναι α­νο­η­σί­ες. Αυ­τός ο τρό­πος ει­κα­σί­ας εί­ναι α­πλώς μη σο­βα­ρός. Ε­μείς δε­χτή­κα­με με­γά­λη κρι­τι­κή ό­τι δεν εί­χα­με σχέ­διο για την ε­πα­νέ­νω­ση (ενν. της Γερ­μα­νί­ας). Έρ­χον­ταν οι έ­ξυ­πνοι α­πό παν­τού και έ­λε­γαν: «Για­τί δεν τα εί­χα­τε ό­λα αυ­τά στο συρ­τά­ρι;­».

Για τις δη­λώ­σεις Γκά­ιτ­νερ
Στο ί­διο πλαί­σιο, α­να­φε­ρό­με­νος σε δη­μο­σι­εύ­μα­τα που ή­θε­λαν τον πρώ­ην υ­πουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών των Η­ΠΑ Τί­μο­θι Γκά­ιτ­νερ να του α­πο­δί­δει πρό­θε­ση ε­ξό­δου της Ελ­λά­δας α­πό το ευ­ρώ, ο κ. Σό­ιμ­πλε δή­λω­σε: «Κα­τά τα άλ­λα, γί­νε­ται α­να­φο­ρά στον α­ξι­ό­τι­μο πρώ­ην συ­νά­δελ­φό μου Τί­μο­θι Γκά­ιτ­νερ. Αυ­τός ρη­τά δεν το εί­πε αυ­τό. Το δι­ά­βα­σα ε­πα­κρι­βώς και το έ­λεγ­ξα. Ε­άν με­τα­φέ­ρε­τε κά­τι, τό­τε του­λά­χι­στον να το με­τα­φέ­ρε­τε σω­στά». Κα­τέ­λη­ξε δε ε­πα­να­λαμ­βά­νον­τας ό­τι η Ελ­λά­δα βρί­σκε­ται σε κα­λό δρό­μο: «Η κα­τά­στα­ση ε­ξε­λί­χθη­κε κα­λύ­τε­ρα α­πό ό,τι ό­λοι υ­πο­θέ­τα­με – και στις υ­πο­θέ­σεις τις ο­ποί­ες έ­βα­λαν ως βά­ση το ΔΝΤ και η τρό­ι­κα ό­ταν συ­νέ­τασ­σαν το δεύ­τε­ρο πρό­γραμ­μα για την Ελ­λά­δα. Γι αυ­τό πα­ρα­μέ­νου­με σε αυ­τό. Εί­ναι ό­μως η α­πό­φα­ση κά­θε δη­μο­κρα­τι­κού κυ­ρί­αρ­χου».

thetoc.gr