Σ. Φάμελλος : Το κλείσιμο των συνόρων και οι φράχτες δεν αποτελούν λύση για το προσφυγικό

«Τα κλειστά σύνορα δεν λύνουν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών, ούτε για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης», ανέφερε σε σημερινή του συνέντευξη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας κ. Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος μίλησε για κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων.

famellos01Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Ρ/Σ Real 97.8 FM αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του προσφυγικού τόνισε πως “πρόκειται για μία μη αποτελεσματική και φοβική επιλογή και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αδιέξοδων πολιτικών της Ευρώπης, όσον αφορά στον πόλεμο της Συρίας. Τα κλειστά σύνορα δεν λύνουν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών, ούτε για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Το πρόβλημα στη Συρία είναι ο πόλεμος και αυτόν, καθώς και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω τους, δεν τα έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη”.

Και συνέχισε: “Η χώρα μας έχει μία συμπαγή συμφωνία με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, σύμφωνα με την οποία η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων προς την Ευρώπη, θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση των hot spots και των relocation camps. Η εκπλήρωση των δικών μας υποχρεώσεων οδηγεί στην απαίτηση εφαρμογής των υποχρεώσεων της Ευρώπης και της Τουρκίας”.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως “παρά τις όποιες καθυστερήσεις της χώρας μας, κυρίως στο επίπεδο των υποδομών, η Ελλάδα αντιμετώπισε το προσφυγικό ζήτημα ξεπερνώντας τις δυνατότητές της. Οι πολίτες και οι ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου, επέδειξαν πρωτοφανή αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, προστατεύοντας την οικουμενική αξία της ανθρώπινης ζωής”.

Σε κυβερνητικό επίπεδο, “οι αρχές και η πολιτική που καταθέσαμε στους Ευρωπαίους, ως προς τους όρους προστασίας και υποδοχής των προσφύγων εδώ και ένα χρόνο, συμπεριλαμβάνονται πλέον στα επίσημα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, και φωνές στο εσωτερικό απομονώθηκαν, όπως αυτές του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη, αλλά και πρακτικές, όπως εκείνες στο Φαρμακονήσι. Οι πρόσφυγες προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες”, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, “αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε”.

Ως προς την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν σαφής: “Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι η μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ επιβλέπει τις κινήσεις από τα τουρκικά παράλια και η FRONTEX έχει ήδη πλήρη συνεργασία με το Ελληνικό κράτος για τα ελληνικά σύνορα και με τους δικούς μας χάρτες για τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αποτελεσματική και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών, χωρίς καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας”.

Τέλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ερωτηθείς για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, απάντησε πως “αρκετά πράγματα θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διήμερο, στο Συμβούλιο Κορυφής. Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει να εφαρμοστεί η συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι από τη στιγμή η Ελλάδα έχει επιτύχει σε συγκεκριμένα μέτρα, τα τεχνικά κλιμάκια του εξωτερικού πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι η χώρα μας υλοποιεί τη συμφωνία”. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση “έχει ως καθήκον το επόμενο διάστημα να λύσει τα ζητήματα του ασφαλιστικού, των αγροτών και των κόκκινων δανείων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας”.

Και κατέληξε, λέγοντας: “Η χώρα μας προχωρά βήμα – βήμα μπροστά. Αυτή την εβδομάδα ψηφίζεται το Παράλληλο Πρόγραμμα, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους και καλύτερα δημόσια νοσοκομεία, όχι μόνο στις μεγαλουπόλεις αλλά και στην περιφέρεια. Έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικές αλλαγές (ανθρωπιστική κρίση, κόκκινα δάνεια, ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, ρουσφέτια στο στρατό, διαπλοκή), ξεκινήσαμε πρώτοι σε όλη την Ευρώπη το ΕΣΠΑ, έχουμε έτοιμο νέο Αναπτυξιακό νόμο και θετικά μηνύματα στην οικονομία. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφίσουμε το νόμο για την αποκομματικοποίηση και την αξιολόγηση στη Δημόσια Διοίκηση. Μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, με χρεωκοπημένη τη χώρα, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά και διοικητικά,  θέλουμε μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να κλείσουμε και το θέμα του χρέους. Η Ελλάδα έχει προοπτική και αυτό το μέλλον θα είναι κοινωνικά πιο δίκαιο”.

stokokkino.gr