Τάσος Πετρόπουλος: Παραπλανούν όσοι μιλούν για μειώσεις συντάξεων λόγω του ποσοστού αναπλήρωσης

Βασική σκέψη της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό είναι η διάσωση της κοινωνικής ασφάλισης με κυρίαρχο στοιχείο ένα ποσό εθνικής σύνταξης για όλους που ορίζεται στα 384 ευρώ, τόνισε στο ΚΟΚΚΙΝΟ ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος. Έκανε λόγο για εξασφάλιση της αρχής της ισονομίας και δίκαιη κάλυψη κάθε απασχολούμενου και ασφαλισμένου με βάση το χρόνο που έχει εργαστεί. Παραπλανούν – πρόσθεσε- όσοι  μιλούν για μειώσεις στις νέες χαμηλές και μεσαίες συντάξεις λόγω του ποσοστού αναπλήρωσης.

petropoulos1Στα επίπεδα κάτω των 1.000 ευρώ, αλλά και ως τα 1.700 ευρώ, «θα είναι μεγαλύτερη η αναπλήρωση, φτάνουμε ως το 60%. Τα 35%, 40%, 45%, τα έχουν βγάλει από το κεφάλι τους, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή αυτά μας λέει», τόνισε ο κ.Πετρόπουλος.
Όπως προσέθεσε, αυτά είναι τα δύο βασικά παραδείγματα, των 800 ευρώ και των 1.700 ευρώ. Αν θέλει κάποιος να μας πει για τις 3.000 ευρώ ναι, εκεί θα υπάρχει μείωση».
Σημείωσε επίσης ότι οι «οροφές» που τίθενται για όσους έχουν πάνω από μία συντάξεις είναι πολλαπλάσιες της εθνικής σύνταξης, είτε στο εξαπλάσιο, είτε στο οκταπλάσιο.

Δεν υπάρχουν πια ευγενή ταμεία, για να δίνουν υψηλές συντάξεις, τώρα τις έχουμε φορτώσει στο ΙΚΑ και τις πληρώνουν μεροκαματιάρηδες. ΔΕΗ, ΟΤΕ, τράπεζες, δεν έχουν πια το πλήθος των παχυλά αμειβόμενων εργαζόμενων που κατέβαλαν υψηλές εισφορές, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τώρα «μιλάμε για ένα σύστημα στο οποίο να βγαίνουν οι συντάξεις χωρίς να τις πληρώνουν άλλοι και ταυτόχρονα να θέλει ο νέος να είναι ασφαλισμένος».

Στο θέμα των εργοδοτικών εισφορών, ο κ.Πετρόπουλος τόνισε ότι στο πρόσφατο παρελθόν «έχουμε χάσει το λογαριασμό με τις μειώσεις που είχαν κάνει». Στόχος είναι να συλλεχθούν 525 εκατ. ευρώ για να αποφευχθεί οποιαδήποτε μείωση στις επικουρικές και για να γίνει αυτό θα επιβληθεί αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στην πλευρά του εργοδότη και μισή στην πλευρά του εργαζόμενου.
Αναφερόμενος στην Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ, επανέλαβε ότι πρόκειται για το 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος, που προσδιορίζει και το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σε αυτό εάν προστεθούν οι επιπλέον συντάξιμες αποδοχές που είναι απαραίτητες, «μιλάμε για ένα επίπεδο σύνταξης πάρα πολύ ψηλά» σημείωσε ο κ.Πετρόπουλος. Το μέγεθός της μόνο θα αυξάνεται όταν υπάρχει ανάπτυξη, δεν θα «μεταβάλλεται», ξεκαθάρισε. Θύμισε μάλιστα ότι ο 3863 είχε τέτοιες πρόνοιες, συνδέοντας τις συντάξιμες αποδοχές με τον πληθωρισμό και το μέγεθος του ΑΕΠ.

Επιβιώνουν ΟΑΕΕ και ΟΓΑ
Με την ενοποίηση των ταμείων, τόνισε εξάλλου ο ίδιος, αποκτούν την δυνατότητα να επιβιώσουν πραγματικά.
Στον ΟΑΕΕ εξασφαλίζεται ένα σύστημα όπου σήμερα πληρώνει 1 στους 3, ένα σύστημα που δημιουργεί μία στρατιά οφειλετών. «Τι σύστημα είναι αυτό που μετατρέπει τον ασφαλισμένο σε οφειλέτη; Δεν είναι αλληλεγγύης», τόνισε χαρακτηριστικά. Ετσι, με την σύνδεση των εισφορών και του εισοδήματος, έρχεται σε αντιστοίχιση η προστασία του επαγγελματία με την δυνατότητα να πληρώνει τις εισφορές. «Θα είμαστε αυστηρότατοι, αμείλικτοι για όποιον εισφοροδιαφεύγει, είναι ασφαλιστική απάτη», προειδοποίησε.
Στον ΟΓΑ, όπου «το 2026 δεν θα υπάρχει βασική σύνταξη, καθώς με νόμο του 1993 κάθε χρόνο έκτοτε μειώνεται κατά 4%», το εισόδημα της σύνταξης είναι πενιχρό. Πλέον ο αγρότης καλείται να πληρώσει εισφορές, είναι αλήθεια, αλλά συνδεδεμένες με το εισόδημα, όχι αυθαίρετα, είπε ο κ.Πετρόπουλος. Σημείωσε μάλιστα ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη εφαρμογή, ήδη υπάρξει συλλογική εργασία στα συναρμόδια υπουργεία, όπως το ΥΠΟΙΚ.

Φέρνουμε την ισονομία στην ασφάλιση

Η βασική σκέψη της κυβερνητικής πρότασης είναι η διάσωση της κοινωνικής ασφάλισης, με μία μεγάλη σύγκρουση με την νεοφιλελεύθερη σκέψη, σημείωσε ο κ.Πετρόπουλος. Τίθεται ως βάση ένα ποσό Εθνικής Σύνταξης σε όλους, κανείς δεν θα είναι μόνος, γίνεται το κυρίαρχο στοιχείο της κοινωνικής ασφάλισης. Εξασφαλίζονται έτσι και οι μακροχρόνια άνεργοι με τα ελάχιστα μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης, καλύπτονται δίκαια απασχολούμενοι και ασφαλισμένοι με βάση το χρόνο εργασίας και εξασφαλίζεται η ισονομία.
Αλλάζοντας ένα καθεστώς που είχε πάνω από 930 είδη παροχών στο ΙΚΑ και τόσο μεγάλες διαφορές με βάση την ηλικία του ασφαλισμένου ή την ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε να εργάζεται, πλέον οι άνθρωποι δεν θα διαχωρίζονται έτσι. Οι ανισότητες αυτές εξαφανίζονται, τόνισε ο ίδιος.
stokokkino.gr