Εντελώς απούσα ήταν η Περιφερειακή Αρχή, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πέτρος Τατούλης, στο πολύ σημαντικό Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 23 & 24 Νοεμβρίου 2021 στην Αιδηψό της Β.Εύβοιας με θέμα: «Περιφερειακή Διακυβέρνηση, Οι Περιφέρειες στην Πρώτη Γραμμή».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Την κρίσιμη αυτή περίοδο που η Αυτοδιοίκηση και κυρίως ο Β’ Βαθμός της Αιρετής Περιφέρειας πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή και επιτέλους η Περιφερειακή Διακυβέρνηση να πάρει «σάρκα και οστά», κάτι το οποίο άλλωστε υποστήριξαν όλοι οι Περιφερειάρχες αλλά και οι Σύνεδροι που τοποθετηθήκαν στο Συνέδριο, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δεν καταδέχτηκε να πει ούτε μία κουβέντα στις εργασίες του.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Περιφερειακής Αρχής ο κ.Νίκας περιορίστηκε να τοποθετηθεί πριν την έναρξη των εργασιών του τακτικού Συνεδρίου, σε κλειστή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ.
Όπως προκύπτει από το ίδιο το δελτίο τύπου αντί ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου να ενώσει τη φωνή του με τους υπόλοιπους Περιφερειάρχες και να διεκδικήσει τη θεσμική αναβάθμιση του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας ανέδειξε (!) την προσωπική του άποψη ότι «το ενιαίο μισθολόγιο έχει επιφέρει πολλά δεινά στην δημόσια διοίκηση» και ότι θα πρέπει να υπάρξει «ουσιαστική διαφοροποίηση του μισθολογίου, ανά βαθμίδα και προσόντα».
Ήταν ο μοναδικός Περιφερειάρχης που δεν έθεσε το θέμα της Περιφερειακής Διακυβέρνησης και δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά σε διεκδίκηση πόρων, αφού σε πλήρη αντίθεση με το σύνολο των Συνέδρων που τοποθετηθήκαν, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από τους πόρους που θα διατεθούν στις Περιφέρειες από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ.Στέλιο Πέτσα.
Ούτε μία κουβέντα δεν είχε να πει ο Νίκας για τη στάση πληρωμών των ληξιπρόθεσμων οφειλών και υποχρεώσεων της Περιφέρειας απέναντι σε δικαιούχους αναδόχους έργων που ήδη έχουν κατασκευασθεί.
Ιδιαίτερα προκλητική όμως ήταν η έλλειψη διεκδίκησης εκ μέρους του κ.Νίκα πόρων για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Την ίδια ώρα που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδίκησαν και κατάφεραν να ενισχυθούν με σημαντικούς πόρους από τις φυσικές καταστροφές που υπέστησαν(πυρκαγιές, πλημμύρες κτλ.), δεν υπήρξε ίχνος διεκδίκησης για τις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Γορτυνία, η Μεγαλόπολη, η Ορεινή Μεσσηνία και η Μάνη.
Το πολιτικό προφίλ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την υποτονική και ανύπαρκτη παρουσία του κ.Νίκα υποβαθμίζεται συνεχώς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση μιας παρακμιακής πολιτικής στην οποία επικρατεί ο απόλυτος λαϊκισμός, η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα.
Ομιλία Πέτρου Τατούλη στις εργασίες του υβριδικού Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ
Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε και συμμετείχε ο τ.Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος» Πέτρος Τατούλης.
Ο κ.Τατούλης επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα για θεσμική αναβάθμιση της Αιρετής Περιφέρειας μέσω της Περιφερειακής Διακυβέρνησης. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να τεθεί στην πρώτη γραμμή, δημιουργώντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές στις τοπικές κοινωνίες τόνισε ο κ.Τατούλης.
Η αντίληψη ενός επιτελικού κράτους χωρίς τη θεσμική αναβάθμιση του Α’ & Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης είναι μια απαρχαιωμένη αντίληψη.
Στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας Covid-19, τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο θετικά εάν υπήρχε αναβάθμιση των υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών. Απεναντίας οι επιλογές του δήθεν επιτελικού κράτους ήταν η υποβάθμιση των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να προσπαθεί να διεμβολίζει την Αυτοδιοίκηση από κομματικούς μηχανισμούς.
Τέλος ο κ.Τατούλης επεσήμανε ιδιαίτερα ότι υπάρχει πλέον απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό το «Νόμο Θεοδωρικάκου» αμέσως μετά τις εκλογές που αφορούσε στην τροποποίηση του Νόμου που μεταφέρει αρμοδιότητες από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη διορισμένη Οικονομική Επιτροπή.