Δράσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, που εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.
Παράλληλα ανακοίνωσε παράταση και αύξηση προϋπολογισμού και για προγράμματα που ήδη τρέχουν, όπως αυτά για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε, η αύξηση των προϋπολογισμών των δράσεων αποτυπώνει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί ως αυτή τη στιγμή και το οποίο θα ενταθεί αμέσως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 24 Μαΐου.
Ειδικότερα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Οικονομίας, ο κ. Χαρίτσης, εκτός από τις δράσεις 500 εκατ. ευρώ που αφορούν στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής, είπε ότι εντός του μήνα θα ανακοινωθεί ένα νέο πρόγραμμα για την ανάπτυξη clusters και θερμοκοιτίδων ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί μια ακόμη δράση για την αναβάθμιση μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ.
Επίσης ακολουθούν δράσεις για τα σχέδια κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων εργαζομένων (25 εκατ. ευρώ), διακρατικές συνεργασίες σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη (50 εκατ. ευρώ), επιχειρηματικές επενδύσεις σε R&D για την ανάπτυξη συνεργασιών (280 εκατ. ευρώ) και υποστήριξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσίες αξιοποίησης τους (67 εκατ. ευρώ).
Ακόμη θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημοσίων και δημοτικών κτιρίων (248 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι για τις εκκρεμείς αιτήσεις για ένταξη στο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» έχει υπολογιστεί ότι θα ενταχθούν τελικά 10.000.
Όπως εξήγησε ο κ. Χαρίτσης σε ό,τι αφορά στο προηγούμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον, αυτή τη στιγμή τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται στη διαδικασία εκκαθάρισης των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί, προκειμένου να γίνει η καταβολή των τόκων των δανείων στους δικαιούχους. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι οι τελικοί δικαιούχοι δεν θα ξεπεράσουν τις 10.000.
Ο υφυπουργός αναφερόμενος στις παρατάσεις τριών από τις 4 δράσεις που είχαν ανακοινωθεί προ μηνών, είπε πως για τα προγράμματα αυτά, πέρα από την παράταση, αυξάνεται και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός. Ως παράδειγμα ανέφερε τη δράση για την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αυξάνεται στα 110 εκατ. ευρώ.
Επίσης αύξηση προϋπολογισμού αποφασίσθηκε και για τη δράση «Ενίσχυση Τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 50 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από δύο αυξήσεις ανέρχεται πλέον στα 90 εκατ. ευρώ.
Για τη διευκόλυνση είσπραξης των ενισχύσεων όσων ενταχθούν στις δράσεις αυτές, ο κ. Χαρίτσης είπε πως το υπουργείο προχώρησε σε σχετική συμφωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε η εκταμίευση της προκαταβολής, δηλαδή το 40% των ενισχύσεων, να γίνεται χωρίς την υποχρέωση του δικαιούχου να καταβάλει ισόποση εγγυητική επιστολή.
Αναφορικά με το θέμα των αυτοκινητοδρόμων, ο κ. Χαρίτσης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και την επιτάχυνση έργων για να γίνει η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, ώστε να μην μας ζητηθεί να επιστρέψουμε κονδύλια που έχουμε λάβει από την ΕΕ.»
» Το εγχείρημα προχωράει θετικά και ως προς την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου και ως προς τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στις κατασκευαστικές εταιρείες».
Ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν γίνει κινήσεις με τη σύσταση Ειδικής Διυπουργικής Επιτροπής, με την αρχαιολογία και τους παραχωρησιούχους ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν εντός του χρονοδιαγράμματος, ενώ τόνισε ότι η διερεύνηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για σύσταση καρτέλ στις κατασκευαστικές δεν επηρεάζει την εξέλιξη των έργων.
Νέα στρατηγική στη διαχείριση απορριμάτων
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης τόνισε ότι το υπουργείο προχωράει στην υλοποίηση νέου στρατηγικού σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων με διαφορετικές αρχές και πυλώνες, από ό,τι στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της πρώτης δράσης είναι ύψους 270 εκατ. ευρώ.
«Ο νέος σχεδιασμός είναι εντάσεως εργασίας και δεν δίνει έμφαση σε βαριές υποδομές, όπως στο παρελθόν. Επίσης, δίνει έμφαση στις πολιτικές ανακύκλωσης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός και προσέθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει ένα εθνικό σχέδιο στην ΕΕ, έχοντας λάβει τα συγχαρητήριά της και, για πρώτη φορά, όπως είπε, συνάδει με τους κοινοτικούς στόχους.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός δεν θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός του προηγούμενου, βάσει και των υπερτιμολογήσεων που είχαν γίνει από τις περιφέρειες, για να λάβουν και τα σχετικά κονδύλια.
Όπως είπε ο ίδιος, για τη διαχείριση των 5 εκατομμυρίων τόνων που παράγει η χώρα είχαν προταθεί, βάσει του προηγούμενου σχεδιασμού, προτάσεις έργων που κατά 50% ήταν βασισμένες στη χρήση παλιάς τεχνολογίας και, μάλιστα, σημείωσε ότι αυτές οι προτάσεις καταλάμβαναν το 83% της κοινοτικής χρηματοδότησης, σε αντίθεση με το 17% που ήταν οι προτάσεις έργων με χρήση νέας τεχνολογίας. «Εμείς πάμε με τέτοιο τρόπο, ώστε το 50% του σχεδιασμού να αφορά ήπιες υποδομές στη διαχείριση των απορριμμάτων».
Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε και στη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτή την επιχειρηματική δράση, κάτι που συνάδει με τους κοινοτικούς κανόνες. «Καταφθάνουν προτάσεις στο υπουργείο που προβλέπουν ιδιωτική χρηματοδότηση σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων και δεν ζητούν ούτε ένα ευρώ κρατικό χρήμα», επισήμανε. Σημείωσε δε ότι είναι επιτεύξιμος ο στόχος της εξοικονόμησης από τη διαχείριση απορριμμάτων μέχρι και 2 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, σημείωσε ότι, στο πλαίσιο προγραμμάτων για την κοινωνική οικονομία, θα μπουν δράσεις που θα στηρίζουν επιχειρηματικές προσπάθειες για διαλογή απορριμμάτων στην πηγή που μπορούν να διασφαλίσουν νέες μόνιμες θέσεις εργασίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ακόμη ότι προχωράει, για πρώτη φορά, σε συνεργασία με την περιφέρεια και με ιδιωτικά κεφάλαια, η προώθηση ολοκληρωμένων λύσεων για τον Ασωπό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δώσει πόρους 30 εκατ. ευρώ για έργα εξυγίανσης και εμπλουτισμού του υδροφορέα, δημιουργία ΧΥΤΕΑ (απαραίτητο έργο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων) και δημιουργία φορέα διαχείρισης επιχειρηματικού πάρκου.
Οι δράσεις του ΕΣΠΑ που αναμένεται να ενεργοποιηθούν
Από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 αναμένεται να ενεργοποιηθούν, το προσεχές διάστημα, στον τομέα του περιβάλλοντος, οι εξής δράσεις:
- Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων (270 εκατ. ευρώ)
- Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς πληθυσμού 2.000-15.000 κατοίκων (49 εκατ. ευρώ)
- Κατασκευή ταμιευτήρων νερού, έργων υδροληψίας, διυλιστηρίων νερού και κατασκευή νέων εξωτερικών υδραγωγείων (30 εκατ. ευρώ)
- Έργα μείωσης διαρροών δικτύων ύδρευσης (20 εκατ. ευρώ)
- Προστασία, ανάπτυξη και προβολή δημόσιων τουριστικών κεφαλαίων με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, τουριστικό, πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον (22 εκατ. ευρώ)
- Περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές του εθνικού δικτύου Natura (17,5 εκατ. ευρώ)
- Εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης νησιωτικών – παράκτιων περιοχών (16 εκατ. ευρώ)
- Αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων (13 εκατ. ευρώ)
Στον τομέα των Υποδομών μεταξύ άλλων ενεργοποιούνται δράσεις για:
- Κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο (513,3 εκατ. ευρώ)
- Κατασκευή σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με λιμάνια (41 εκατ. ευρώ)
- Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου (215 εκατ. ευρώ)
- Εξασφάλιση διαλειτουργικότητας στο σιδηροδρομικό δίκτυο (35 εκατ. ευρώ)
- Συστήματα αεροναυτιλίας και διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (35 εκατ. ευρώ)
- Συστήματα διαχείρισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, ασφάλειας ναυσιπλοΐας και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα (35,9 εκατ. ευρώ).
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι ετοιμάζονται 4 δράσεις και με το υπουργείο Απασχόλησης για την καταπολέμηση της ανεργίας: δράση για την κοινωφελή εργασία ύψους 400 εκατ. ευρώ, δράση για τους νέους επιστήμονες ύψους 105 εκατ. ευρώ, για παιδικούς σταθμούς 185 εκατ ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνεται επιβάρυνση δικαιούχων) και προχωράει και ο σχεδιασμός της δράσης για την κοινωνική οικονομία ύψους 55 εκατ. ευρώ μόνο για κοινωνική επιχειρηματικότητα, που θα ανακοινωθεί μέχρι τέλος του έτους, και η δράση για τα “κέντρα κοινότητας” – κοινωνικά ΚΕΠ.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, αναφερόμενος στις δράσεις που αφορούν στο περιβάλλον, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα που μένουν ανεκμετάλευτα. Όπως είπε, «η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα, σε έκταση, περιοχών natura στην ΕΕ, οι οποίες αφορούν σε έναν ετήσιο τζίρο 200 δισ. ευρώ τον χρόνο, από τα οποία η Ελλάδα είναι σχεδόν έξω, αν και τουριστική χώρα. Επιτέλους μετά από πάρα πολλά χρόνια, μπαίνουν 17,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δίκτυου natura».
Πηγή: in.gr