Γράφει ο Δημήτρης Οικονομάκος
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019 δεν έχει καμία σχέση με τις σημερινές λαϊκές ανάγκες, είναι απολύτως ανεπαρκές ως προς την ικανοποίηση άμεσων προτεραιοτήτων, όπως σχολεία, πράσινο, ελεύθεροι χώροι, αγροτικοί δρόμοι κ.λπ.
Στην ουσία δεν αποτελεί Τ.Π., γιατί είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Αλλά και τα χρόνια πριν την οικονομική κρίση που το τεχνικό πρόγραμμα ξεπερνούσε τα 30 εκατ. Ευρώ, προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής ήταν τα έργα βιτρίνας και όχι τα έργα που θα θωράκιζαν την πόλη και θα προστάτευαν την ζωή και την περιουσία των εργαζομένων από έντονα φυσικά φαινόμενα.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ φωνάζαμε και διεκδικούσαμε πως προτεραιότητα ενός δήμου πρέπει να είναι τα αντιπλημμυρικά έργα , η αντισεισμική θωράκιση και η αντιπυρική προστασία και δυστυχώς ήρθαν οι καταστροφές στο Δήμο μας με την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 να μας επιβεβαιώσουν, καθώς και η εκατόμβη νεκρών του καλοκαιριού στο Μάτι της Αττικής.
Το ότι δεν είναι επιλέξιμα αυτά τα έργα από ΕΕ, ΕΣΠΑ και κράτος- που χρόνια φωνάζαμε και τώρα το λένε όλοι μετά τις καταστροφές- δεν απαλλάσσει την Δημοτική Αρχή από τις ευθύνες της.
Οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής για το Τεχνικό Πρόγραμμα ταυτίζονται με την πολιτική των κυβερνήσεων που όλα αυτά τα χρόνια διαχειρίζονται την κρίση σε βάρος του λαού. Στο Τ.Π προβλέπονται έργα που υποδεικνύονται από αλλού, και κυρίως αυτά που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, δηλ. αυτά που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Όσον αφορά τις μελέτες και την εκτέλεση των έργων συνεχίζεται το φαγοπότι με τους εργολάβους και τις τεράστιες εκπτώσεις που καθιστούν τα έργα ουσιαστικά ανεπαρκή και επικίνδυνα.
Τα έργα επιλέγονται με βάση το ποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη, ποιος έχει μέσο, γνωστό, ρουσφέτι όπως πολλές φορές έχει καταδειχτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο με κορυφαία τη συζήτηση που κάναμε για το ανοιχτό θέατρο αλλά και το κλειστό γυμναστήριο. Επιλέγονται επίσης από τον υπουργό κ. Χαρίτση χωρίς ιεράρχηση, χωρίς συζήτηση με το Δήμο για να γίνουν κάποιοι μαυρογιαλούροι στη θέση του μαυρουγιαλούρου.
Με βάση τα παραπάνω η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει τα παρακάτω μέτρα για το τεχνικό πρόγραμμα του 2019:
* Αντιπλημμυρικά έργα που να αφορούν τη Θουρία, Κερεζένια, Γιαννιτσάνικα. Να ασκήσουμε πίεση να φτιαχτούν τα αντιπλημμυρικά από τη Παναγίτσα ως το Πήδημα που ήταν και υποχρέωση του Μορέα με βάση τα έργα που κατασκεύασε και δεν έκανε από τότε ως όφειλε την απαραίτητη αντιπλημμυρική προστασία.
* Έργα αντισεισμικής θωράκισης για να ολοκληρωθεί ο δευτεροβάθμιος και τριτοβάθμιος έλεγχος στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια
* Αντιπυρικά έργα (δεξαμενές, αντιπυρικές ζώνες, εξοπλισμός οχημάτων κ.λπ.) με ιδιαίτερη έμφαση στον Ταΰγετο-Πολιανή
* Δημιουργία παιδικών χαρών στο ύψος της Ακρίτα-Ηρώων και στην περιοχή της Αγίας Τριάδας( εργατικές κατοικίες και βορειότερα) και στον Αγ. Σίδερη
* Κατασκευή του κινηματοθέατρου Ηλέκτρα
* Κατασκευή Ξενώνα (ή ανακατασκευή αίθουσας δημοτικού κτιρίου) για άστεγους και αίθουσας με κλιματισμό(ψύχους ή καύσωνα) για άστεγους και άπορους
* Ειδικό σχεδιασμό για τις περιοχές Βέργα-Αλμυρού –Μαντίνεια για να μην ζήσουμε τις εφιαλτικές στιγμές του καλοκαιριού της Αττικής στη πόλη μας.
* Διάνοιξη –καθαρισμός και προστασία των αγροτικών οδών που προχωρούν με ρυθμούς χελώνας
Η υποχρηματοδότηση των Δήμων με την συμφωνία των Δημάρχων που στηρίζονται από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τους δήμους στην αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων καθώς και στη μέγγενη των δανείων που παρουσιάζονται ως η μόνη λύση για τα έργα. Παρουσιάζεται η εικόνα ότι οι τράπεζες είναι ευαγή ιδρύματα ξεχνώντας την εμπειρία από την αρχή της κρίσης και το ρόλο των τραπεζών.
Με βάση τα παραπάνω διεκδικούμε από την κυβέρνηση
Την επιστροφή όλου του ποσού που αυθαίρετα έχει παρακρατήσει, από το 1990 μέχρι σήμερα, από την τοπική διοίκηση και αντιστοιχεί στο δήμο μας (με βάση τον πληθυσμό του) ένα ποσό της τάξης πάνω των 70.000.000 ευρώ.
Την επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε οι δήμοι να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους. (Σήμερα γίνεται το αντίθετο οι κυβερνήσεις και η υποτιθέμενη αριστερή συνεχίζει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στη ΤΔ (φέτος μειώθηκε κατά 10% επιπλέον) με στόχο να την μηδενίσει και οι Δήμοι να τα βγάζουν πέρα με τέλη και φόρους).
Κεντρικό σχεδιασμό από κρατικούς φορείς που θα σχεδιάζουν, θα κατασκευάζουν και θα διαχειρίζονται έργα σύμφωνα με τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων.
Στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας με μόνιμο προσωπικό και πλήρη δικαιώματα, ώστε να μπορούν να κατασκευάζουν μικρότερα τεχνικά έργα στα όρια του Δήμου.
Τα έργα από ΕΣΠΑ-Πράσινο Ταμείο –Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη κλπ να τα διαχειρίζονται οι δήμοι με βάση τις δικές τους ανάγκες και όχι αυτές που υπαγορεύουν οι εργολάβοι, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ή οι περιφέρειες που παίζουν δικά τους παιχνίδια.
Ο Δημήτρης Οικονομάκος είναι Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Καλαμάτας