Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, κατά την σημερινή του συνέντευξη έκανε εκτενή αναφορά για το θέμα της «Επιτραπέζιας Ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας», τονίζοντας την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαρτίου και ώρα 6:00 μ.μ. ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας και Αρκαδίας, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, του Δημάρχου Καλαμάτας και Δημάρχων ή εκπροσώπων όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, των Διευθυντών ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, του γενικού διευθυντή Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», του εκπροσώπου του ΣΥΜΕΠΟΠ, του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του προέδρου των ελαιοτριβέων Μεσσηνίας και όλων των εκπροσώπων τυποποιητικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών ή άλλων σχετικών φορέων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστσόπουλος τόνισε ότι:
“Είναι σε όλους γνωστή η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί αυτού του φημισμένου σε όλο τον κόσμο προϊόντος, της «Επιτραπέζιας Ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας» .
Είναι γεγονός ότι είναι στα αζήτητα όχι μόνο οι επιτραπέζιες ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας της Μεσσηνίας αλλά και οι ελιές ποικιλίας «Καλαμών» της Λακωνίας, της Αρκαδίας και όλων των άλλων περιοχών της Ελλάδας, με συνέπεια να έχει μειωθεί σημαντικά το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων παραγωγών.
Αυτές είναι οι καταστροφικές συνέπειες μιας σκόπιμης και παράνομης Υπουργικής Απόφασης του ΥΠ.Α.Α.Τ. και συγκεκριμένα της Απόφασης του κ. Αποστόλου του 2018. Αυτή η απόφαση άνοιξε διάπλατα τις πόρτες εμπορικής καπήλευσης και υποβάθμισης του δικού μας, του μοναδικού νομίμως κατοχυρωμένου από την Ε.Ε. και παγκοσμίου φήμης προϊόντος «Ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας», το οποίο με βάση τις προδιαγραφές του ΠΟΠ παράγεται αποκλειστικά στη Μεσσηνία.
Αυτή η απόφαση επέτρεψε και έδωσε τη δυνατότητα να γεμίσουν οι παγκόσμιες αγορές με ελιές ΄΄Κalamataolives΄΄, προερχόμενες από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Νότια Αφρική και άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας παράνομα το όνομα «Καλαμάτα» και εκτοπίζοντας τελικά τις δικές μας ελιές από την αγορά. Η παρανομία αυτή πρέπει να τελειώσει οριστικά με την κατάργηση της Απόφασης του κ. Αποστόλου.
Ευελπιστούμε τελικά, σε μια θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στις 13 Απριλίου 2021 και μετά από πολλές αναβολές.
Αφού λοιπόν επανέλθει η νομιμότητα σύμφωνα με το Ελληνικό αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε την περιοχή ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας και στους όμορους νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας.
Φυσικά, υπάρχει ο σχεδιασμός για την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών και τη λήψη σχετικών αποφάσεων, για το θέμα των υπόλοιπων περιοχών της χώρας, που παράγουν επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας «Καλαμών», ώστε να πάρουν και αυτές τη θέση που τους αρμόζει.
Εμείς ως Περιφερειακή αρχή πιστεύουμε ότι η κατάργηση της απόφασης του κυρίου Αποστόλου, η επέκταση του ΠΟΠ «Καλαμάτα» όπως προαναφέρθηκε και η σωστή διαχείριση του ζητήματος για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, θα ανατρέψει την σημερινή απαξίωση του προϊόντος και θα του δώσει την αρμόζουσα προστιθέμενη αξία.
Με δική μας εισήγηση και την συμφωνία και πολλών άλλων μελών, το περιφερειακό συμβούλιο πήρε την υπ’ αριθμ. 437/18-12-2020 απόφαση, ώστε πρώτον να καταργηθεί η ρύθμιση «Αποστόλου» ως αντιφατική, μη εφαρμόσιμη και ισοπεδωτική και δεύτερον να διατηρηθεί και να επεκταθεί η γεωγραφική και ποσοτική βάση της ζώνης ΠΟΠ σε ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία), όπου και υπάρχουν κοινά εδαφολογικά, κλιματολογικά και ιστορικοκοινωνικά χαρακτηριστικά.
Σε συνέχεια αυτών, προκαλούμε την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαρτίου και ώρα 6:00 μ.μ. ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας και Αρκαδίας, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, του Δημάρχου Καλαμάτας και Δημάρχων ή εκπροσώπων όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, των Διευθυντών ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, του γενικού διευθυντή Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», του εκπροσώπου του ΣΥΜΕΠΟΠ (Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του προέδρου των ελαιοτριβέων Μεσσηνίας και όλων των εκπροσώπων τυποποιητικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών ή άλλων σχετικών φορέων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.
Όσοι τελικά ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Τετάρτη, ώρες γραφείου με την υπάλληλο κ. Αγγελική Παπαδοπούλου στο τηλ. 2721361431.
Η επιδίωξή μας σε αυτή την τηλεδιάσκεψη είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων της Μεσσηνίας και των όμορων Νομών για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος που πλήττει όλους τους Έλληνες παραγωγούς της επιτραπέζιας ελιάς.”