Την εκπόνηση επιδημιολογικής έρευνας σχετικά με την επίδραση της λειτουργίας του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης ζητάει η Λαϊκή Συσπείρωση

laiki sispirosiNα κάνουν δική τους υπόθεση την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στο Ενεργειακό Κέντρο και των κατοίκων της περιοχής Μεγαλόπολης, να ασκήσουν πίεση και να απαιτήσουν άμεσα από τη ΔΕΗ, την Περιφέρεια, τη Συγκυβέρνηση τη χορήγηση κονδυλίων για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων επιδημιολογικών μελετών καλεί τα εργατικά σωματεία και τους άλλους φορείς η Λαϊκή Συσπείρωση.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

«Μετά την αποδοχή της πρότασης  της Λαϊκής Συσπείρωσης και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης για την εκπόνηση σύγχρονης επιδημιολογικής έρευνας σχετικά με την επίδραση της λειτουργίας του Ενεργειακού Κέντρου στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, δεν έχουν πλέον καμία δικαιολογία η Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία να μη δώσουν τα απαιτούμενα κονδύλια για ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το λιγνιτόσημο για έργα βιτρίνας (πεζούλες, βρυσούλες) σε ερημωμένα χωριά και την ίδια στιγμή αρνούνται να χρηματοδοτήσουν μια μελέτη που αφόρα άμεσα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της Μεγαλόπολης.

Μια τέτοια έρευνα – μεταξύ άλλων – θα καταγράψει τα επίπεδα των ρύπων και άλλων χημικών ουσιών τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και ευρύτερα μέσα στους χώρους εργασίας, θα εκτιμήσει το μέγεθος της έκθεσης σε παράγοντες επαγγελματικού κινδύνου (πχ θόρυβος-αέρια κλπ), θα χαρτογραφήσει τη νοσηρότητα των εργαζομένων και των κατοίκων θα διερευνήσει την πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στις συνθήκες εργασίας και την εκδήλωση σοβαρών νοσημάτων όπως ο καρκίνος, οι νευροπάθειες, η αναπνευστική ανεπάρκεια, για να παρθούν τα ανάλογα μέτρα βελτίωσης και αντιμετώπισης.

Επισημαίνουμε  ωστόσο προς πάσα κατεύθυνση ότι η εκπόνηση επιδημιολογικής έρευνας πρέπει να γίνει από (όσο το δυνατό) ανεξάρτητους από οικονομικά συμφέροντα φορείς, από επίσημους φορείς του κράτους, από κρατικά πανεπιστήμια και με την παρέμβαση και το έλεγχο των εργαζομένων σε σχέση με το σχεδιασμό, αλλά και την επεξεργασία των αποτελεσμάτων.

Τα προβλήματα, βέβαια, δε σταματούν εδώ. Στο Κέντρο Υγείας οι ανεπάρκειες σε αναλώσιμα υλικά, η τραγική έλλειψη ασθενοφόρων και οδηγών-διασωστών, το χτύπημα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κοινωνική ασφάλιση, όλα αυτά επιβαρύνουν δραματικά το επίπεδο υγείας των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Φαίνεται πως για κάποιους η Μεγαλόπολη έχει ως μόνη προοπτική το να γίνει σκουπιδότοπος της Πελοποννήσου, κάτι τέτοιο μάλλον δήλωσε ο «οικολόγος» υπουργός κ. Τσιρώνης αναφερόμενος σε ένα σχέδιο που ‘ρχεται από τη δεκαετία του ’90.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία και τους άλλους λαϊκούς φορείς (τον εμπορικό σύλλογο, τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων κ.α.) να κάνουν δική τους υπόθεση την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στο Ενεργειακό Κέντρο και των κατοίκων της περιοχής Μεγαλόπολης, να ασκήσουν πίεση και να απαιτήσουν άμεσα από τη ΔΕΗ, την Περιφέρεια, τη Συγκυβέρνηση τη χορήγηση κονδυλίων για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων επιδημιολογικών μελετών.»