Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 5ης Τακτικής Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία της ΟΝΝΕΔ… και σε αυτή, τοποθετήθηκαν τα μέλη και τα στελέχη της Οργάνωσης πάνω στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.
Κατά τη Συνεδρίαση και έπειτα από εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ, κατατέθηκε προς ψήφιση στο σώμα πόρισμα, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα. Το ψήφισμα περιλαμβάνει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, την συνεισφορά της Οργάνωσης στον εκλογικό αγώνα και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να προβεί σε πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση.
Ακολουθεί το πόρισμα:
Α. Οργανωτική και πολιτική παρουσία της ΟΝΝΕΔ στις εκλογές
Η παρουσία της ΟΝΝΕΔ σε αυτές τις εκλογές κρίνεται ικανοποιητική και συμπυκνώνεται στους εξής τομείς:
Οργανωτικά
Α. Μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλες τις ομιλίες και συγκεντρώσεις με συμμετοχή εκατοντάδων μελών τόσο στην περιφέρεια όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Β. Στελέχωση εκλογικών περιπτέρων και διανομή προεκλογικού υλικού.
Γ. Περιοδείες στελεχών της κεντρικής διοίκησης σε όλη την επικράτεια.
Δ. Περισσότερα από 3000 μέλη μας ως εκλογικοί αντιπρόσωποι στελέχωσαν τα εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια.
Ε. Μαζική μετακίνηση φοιτητών και νέων προς τις εκλογικές τους περιφέρειες
ΣΤ. Συμμετοχή εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ στη μάχη της επικοινωνίας( συνεντεύξεις, άρθρα, παρουσία στα social media και στα παραδοσιακά μέσα)
Ζ. Ανάπτυξη και προβολή δικής μας καμπάνιας, πάνω σε θέματα που αφορούν τους νέους.
Η. Οργανωμένη (call center από εθελοντές) και ατομική κινητοποίηση μελών και φίλων για συμμετοχή στις εκλογές.
Θ. Ικανοποιητική συμμετοχή υποψηφίων προερχόμενοι από την ΟΝΝΕΔ και συνεισφορά ψήφων στο εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ.
2. Πολιτικά – Εκλογικά
Στις ηλικίες 18-34 καταγράφηκε άνοδος της τάξεως του 4% (μ.ο.) για τη ΝΔ σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2012. Αυτή η ηλικιακή ομάδα αποτελεί πλέον την δεύτερη καλύτερη επίδοση (διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ) για την ΝΔ, μετά αυτή των 65+. Είναι γεγονός ότι στις ηλικίες 18-34 δεν είχαμε ποτέ ολοκληρωτική επικράτηση και αυτό αυτομάτως αποτελεί σκέψη για προβληματισμό αλλά και σημαντική πρόκληση για τη γενιά μας.
Παρόλα αυτά και το ικανοποιητικό επίπεδο λειτουργίας μας προεκλογικά το επόμενο χρονικό θα αναζητήσουμε τις δικές μας οργανωτικές δυσλειτουργίες και παραλείψεις και θα τις διορθώσουμε.
Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος Εθνικών εκλογών 2015
Το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών αποτυπώνει μια καθαρή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκλογικό, πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Το γεγονός αυτό εξηγείται με μία ψύχραιμη αποτύπωση του πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος των τελευταίων πέντε χρόνων και των βαθύτατων αλλαγών που έγιναν στην ελληνική κοινωνία , με την πλέον βίαια δημοσιονομική προσαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλαγές οι οποίες κατεγράφησαν και στο αποτέλεσμα των διπλών εκλογών του 2012, όπου από τη μία η ΝΔ- μετά το ιστορικό χαμηλό του Μαΐου- κατάφερε (τον Ιούνιο) να εκφράσει τον κορμό της παράταξης, αλλά και να συσπειρώσει φιλοευρωπαϊστές κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και από την άλλη ο Σύριζα από ένα πολιτικά περιθωριακό κόμμα της Αριστεράς αναδείχθηκε στο βασικό εκφραστή της κεντροαριστεράς, αλλά κυρίως στο βασικό πόλο εναντίον της πολιτικής των Μνημονίων. Η ανάγκη να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να αποτραπεί η χρεωκοπία, γεγονός, που θα οδηγούσε σε ανθρωπιστική κρίση οδήγησε σε κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και στην ανάθεση της οικονομικής πολιτικής σε ένα καλό τεχνοκράτη, πλην με ξεκάθαρες πολιτικές αναφορές στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Αυτό συνέβαλε στην οριστική αποκοπή των πολιτικών μας σχέσεων με ένα δυναμικό και παραδοσιακό κομμάτι της βάσης μας, αλλά παράλληλα δημιούργησε τις συνθήκες για να συνομιλήσουμε με ένα κομμάτι που από τη μία ταύτιζε την προοπτική της χώρας με την Ευρώπη και από την άλλη φοβόταν το λόγο και τις πρακτικές του Σύριζα. Κατά τη διάρκεια των δυόμιση αυτών χρόνων υπήρχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση βασικών οικονομικών μεγεθών, επιτεύχθηκαν για πρώτη φορά δύο συνεχόμενες φορές πλεονάσματα, μηδενίστηκαν τα ελλείμματα, νοικοκυρεύτηκε το Δημόσιο, προχώρησε ένα στοχευμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, μπήκαν οι βάσεις για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας διαφόρων δομών, όπως η Παιδεία και μπήκε στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση για την οριστική επίλυση του χρέους. Ο συνδυασμός όμως των τραγικών κοινωνικών επιπτώσεων από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων (ανεργία, μείωση βιοτικού επιπέδου) η εξοντωτική φορολογία προς τη μεσαία τάξη, η ρητορική κορυφαίων υπουργών που εμφανίζονταν βασιλικότεροι της Τρόικας με περισσή αυταρέσκεια και αλαζονεία, η αίσθηση ότι δίνεται άφεση αμαρτιών στο ΠΑΣΟΚ για το παρελθόν σε συνδυασμό με την ανεύθυνη και λαϊκίστικη στάση του Σύριζα δημιούργησε αρνητικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Η ΟΝΝΕΔ εγκαίρως με συνέπεια και συνέχεια είχε επισημάνει πολλά από τα παραπάνω. Είτε με πολιτικές παρεμβάσεις που ζητούσε αλλαγή ή διόρθωση πολιτικών ( επιστολή στον Υπ. Οικονομικών κ.Γκίκα Χαρδούβελη για μείωση φορολογίας), είτε με δημόσιες συναντήσεις με
Υπουργούς είτε με εποικοδομητικές προτάσεις και καμπάνιες.
Την ώρα λοιπόν που προκηρύχθηκαν εκλογές ελέω της μικροκομματικής και ανεύθυνης στάσης της τότε αντιπολίτευσης ήμασταν σε μειονεκτική θέση. Ο μόνος δρόμος που θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων ήταν να ξαναμιλούσαμε με την παραδοσιακή μας βάση, αλλά και να διεμβολίζαμε στην κεντροαριστερά με μία πρόταση ελπίδας και προοπτικής για την Ελλάδα του αύριο. Αντιθέτως εγκλωβιστήκαμε σε μία μάχη οπισθοφυλακών με φοβικά διλλήματα, αδικώντας το κυβερνητικό έργο κα το κυριότερο αποσιωπώντας το εξαιρετικά φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την επόμενη τετραετία που ανακοινώθηκε από τον π. Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο προεκλογικός χρόνος δαπανήθηκε σε ένα κλίμα πόλωσης και εσωστρέφειας μεταθέτοντας, το βάρος της πολιτικής ουσίας στα καταστροφικά αποτελέσματα της εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η εικόνα μίας Παράταξης που έχασε την επαφή της με την κοινωνική της βάση, που έχασε τη μάχη της μεσαίας τάξης, που επέτρεψε σε ένα κόμμα της Αριστεράς να εμφανιστεί σαν πατριωτική δύναμη που μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τα δίκαια της Πατρίδας στα διεθνή φόρα. Μια εικόνα που φαινόταν σαν να έχει αποβάλλει η παράταξη το κοινωνικό της πρόσημο και εισέλθει σε μία μονόπλευρη ρητορική που δεν περιέγραφε το αφήγημα της επόμενης μέρας, δεν αποτύπωνε με απλά λόγια μια ξεκάθαρη προοπτική για το μέλλον. Αποτελεί βασική ευθύνη όλων μας και κυρίως του κομματικού μας οργανισμού να κάνει ένα ουσιαστικό, ειλικρινή και ανοικτό πολιτικό διάλογο για τα πραγματικά αίτια της ήττας, με όσο μεγαλύτερη τη συμμετοχή των στελεχών, της βάσης και των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων. Η δύναμή μας πέρα και πάνω από τα πρόσωπα είναι οι αρχές και οι αξίες μας. Αυτές περνάνε από γενιά σε γενιά, αυτές μας ενώνουν, αυτές μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε.
Κατά συνέπεια θεωρούμε επιβεβλημένη την σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων του κόμματος μας για να εξεταστούν τα αίτια και οι ευθύνες για την εκλογική μας ήττα και κυρίως για να μπορέσουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση και ανασύνταξη, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, της παράταξής μας.
Β. Πολιτική στρατηγική της Οργάνωσης μας για το αύριο
Η πολιτική μας στρατηγική θα κινείται σε δύο άξονες. Θα συνδράμουμε και θα επικροτούμε πολιτικές που θα διασφαλίσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και από την άλλη θα εκφράζουμε την αντίδραση μας οτιδήποτε έρχεται σε ρήξη με τις παραδοσιακές αξίες της παράταξης μας και βασίζονται:
Α. Στην αδιαπραγμάτευτη στάση μας για τα εθνικά ζητήματα.
Β. Στην ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την ελεύθερης οικονομίας
Γ. Στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην χάραξη πολιτικής που θα προστατεύει τα κοινωνικά δικαιώματα και θα υποστηρίζει τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.