Τι είπαν οι υποψήφιοι για την Κομισιόν στο πρώτο ευρω-ντιμπέιτ

ntimpeit euroΗ α­νερ­γί­α, η ε­νέρ­γεια, η με­τα­νά­στευ­ση, η κρί­ση στην Ου­κρα­νί­α ή­ταν τα θέ­μα­τα που κυ­ρι­άρ­χη­σαν

Η α­νερ­γί­α, η ε­νέρ­γεια, η με­τα­νά­στευ­ση, η κρί­ση στην Ου­κρα­νί­α, αλ­λά και η ά­νο­δος των ευ­ρω­σκε­πτι­κι­στι­κών κομ­μά­των ή­ταν τα θέ­μα­τα, τα ο­ποί­α κυ­ρι­άρ­χη­σαν στο πρώ­το πα­νευ­ρω­πα­ϊ­κό ντιμ­πέ­ιτ των υ­πο­ψη­φί­ων για την προ­ε­δρί­α της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ε­πι­τρο­πής, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε χθες α­πό το πα­νε­πι­στή­μιο του Μά­α­στρι­χτ, ε­νώ­πιον 700 φοι­τη­τών.

«Θέ­λω να ξα­να­ε­νώ­σω την Ευ­ρώ­πη και να δη­μι­ουρ­γή­σω νέ­ες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας» δή­λω­σε ο υ­πο­ψή­φιος του Ευ­ρω­πα­ϊ­κού Λα­ϊ­κού Κόμ­μα­τος, Z­αν Κλοντ Γι­ουν­κερ.

Ως πρώ­ην πρό­ε­δρος του Eurogroup ο κ. Γι­ούν­κερ πα­ρα­δέ­χτη­κε ό­τι η ε­ξυ­γί­αν­ση των δη­μό­σι­ων οι­κο­νο­μι­κών ή­ταν η μό­νη ε­πι­λο­γή, που εί­χαν τα κρά­τη-μέ­λη της πε­ρι­φέ­ρειας.

Ως α­πάν­τη­ση στην α­νερ­γί­α, α­νέ­φε­ρε ό­τι χρει­ά­ζον­ται πε­ρισ­σό­τε­ρες ε­πεν­δύ­σεις στην ψη­φια­κή α­γο­ρά και πρό­σθε­σε ό­τι εί­ναι υ­πέρ της ο­λο­κλή­ρω­σης της ε­σω­τε­ρι­κής α­γο­ράς, της κα­τα­πο­λέ­μη­σης του κοι­νω­νι­κού α­πο­κλει­σμού και υ­πέρ της θέ­σπι­σης ε­νός νό­μι­μου κα­τώ­τα­του μι­σθού σε ό­λα τα κρά­τη-μέ­λη.

Ο υ­πο­ψή­φιος των ευ­ρω­παί­ων σο­σι­α­λι­στών, Μάρ­τιν Σι­ουλ­τς, δή­λω­σε ό­τι ο κό­σμος εί­ναι δυ­σα­ρε­στη­μέ­νος α­πό τις πο­λι­τι­κές των τε­λευ­ταί­ων πέν­τε ε­τών. «Θέ­λω να αλ­λά­ξω τις ζω­ές των α­πλών αν­θρώ­πων που α­νη­συ­χούν» α­νέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο πρό­ε­δρος του Ευ­ρω­πα­ϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου.

Ο κ. Σι­ουλ­τς ε­πι­τέ­θη­κε στον Ζαν Κλοντ Γι­ούν­κερ λέ­γον­τας ό­τι «η Ευ­ρώ­πη δε χρει­ά­ζε­ται μια δη­μο­κρα­τί­α, που να προ­σαρ­μό­ζε­ται σε μί­α α­γο­ρά ό­πως τη θέ­λει η κυ­ρί­α Μέρ­κελ, αλ­λά σε μί­α α­γο­ρά που ε­ξυ­πη­ρε­τεί τη δη­μο­κρα­τί­α».

Η πραγ­μα­τι­κή λύ­ση στην α­νερ­γί­α των νέ­ων, υ­πέ­δει­ξε, εί­ναι να βο­η­θη­θούν οι ι­δι­ο­κτή­τες των μι­κρο­με­σαί­ων ε­πι­χει­ρή­σε­ων, ώ­στε να δη­μι­ουρ­γή­σουν νέ­ες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας.

Ο υ­πο­ψή­φιος των Φι­λε­λευ­θέ­ρων, Γκι Φερ­χόφ­στατ, τό­νι­σε ό­τι η Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή χρει­ά­ζε­ται στην κο­ρυ­φή της μια η­γε­τι­κή φυ­σι­ο­γνω­μί­α. Μέ­χρι τώ­ρα, εί­πε ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός του Βελ­γί­ου, ο Ζο­ζέ Μα­νου­έλ Μπα­ρό­ζο, προ­χω­ρού­σε μό­νο ό­ταν εί­χε τη σύμ­φω­νη γνώ­μη του Βε­ρο­λί­νου και του Πα­ρι­σιού, σχο­λί­α­σε.

Σε ό,τι α­φο­ρά το ζή­τη­μα της ε­νέρ­γειας στην ΕΕ και οι τέσ­σε­ρις υ­πο­ψή­φιοι συμ­φώ­νη­σαν ό­τι η ου­κρα­νι­κή κρί­ση α­νέ­δει­ξε την ε­ξάρ­τη­ση της Ευ­ρώ­πης α­πό τη Ρω­σί­α.

Η υ­πο­ψή­φια των Πρα­σί­νων, Σκα Κέ­λερ, υ­πέ­δει­ξε, ό­τι η ΕΕ πρέ­πει να α­πε­ξαρ­τη­το­ποι­η­θεί ε­νερ­γεια­κά α­πό τη Ρω­σί­α, α­ξι­ο­ποι­ών­τας τις α­να­νε­ώ­σι­μες πη­γές ε­νέρ­γειας.

Η Σκα Κέ­λερ ε­πέ­κρι­νε τις πο­λι­τι­κές ο­μά­δες των αν­τι­πά­λων της λέ­γον­τας ό­τι δεν προ­ώ­θη­σαν ε­πεν­δύ­σεις στις α­να­νε­ώ­σι­μες πη­γές ε­νέρ­γειας. Χα­ρα­κτή­ρι­σε «γε­λοί­ο» το στό­χο να φτά­σει το 20% η κα­τα­νά­λω­ση στην ΕΕ α­πό α­να­νε­ώ­σι­μες πη­γές ε­νέρ­γειας, ως το 2020, υ­πο­στη­ρί­ζον­τας ό­τι η ΕΕ μπο­ρεί να ε­πι­τύ­χει πο­λύ πιο φι­λό­δο­ξους στό­χους.

Ο Ζαν Κλοντ Γι­ούν­κερ πα­ρα­δέ­χτη­κε ό­τι η κρί­ση στην Ου­κρα­νί­α έ­δει­ξε ό­τι η ε­ξάρ­τη­ση της ΕΕ α­πό τη Ρω­σί­α δεν εί­ναι μό­νο οι­κο­νο­μι­κή αλ­λά και πο­λι­τι­κή. «Η Ευ­ρώ­πη δο­κι­μά­ζε­ται» α­νέ­φε­ρε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά και γι’ αυ­τό χρει­ά­ζε­ται μια πραγ­μα­τι­κή ε­νερ­γεια­κή ευ­ρω­πα­ϊ­κή πο­λι­τι­κή.

Σχε­τι­κά με την κρί­ση στην Ου­κρα­νί­α, οι υ­πο­ψή­φιοι και των τεσ­σά­ρων πο­λι­τι­κών ο­μά­δων τά­χθη­καν υ­πέρ της ε­ξεύ­ρε­σης ει­ρη­νι­κής λύ­σης, μέ­σω της δι­πλω­μα­τι­κής ο­δού.

Ο Μάρ­τιν Σι­ουλ­τς υ­πο­στή­ρι­ξε ό­τι μα­κρο­πρό­θε­σμα η Ρω­σί­α δεν έ­χει συμ­φέ­ρον α­πό μί­α σύρ­ρα­ξη με την ΕΕ και ε­πο­μέ­νως έ­χει κά­θε λό­γο να βρει λύ­ση μέ­σω της δι­πλω­μα­τι­κής ο­δού.

Η Σκα Κέ­λερ τό­νι­σε ό­τι οι πόρ­τες του δι­α­λό­γου πρέ­πει να πα­ρα­μεί­νουν α­νοι­χτές, βά­σει της συμ­φω­νί­ας της Γε­νεύ­ης.

Σύμ­φω­να με τον Γκι Φερ­χόφ­στατ, η ΕΕ άρ­γη­σε πο­λύ να αν­τι­δρά­σει. Εί­ναι α­φε­λές, εί­πε, να πι­στεύ­ου­με ό­τι η Ρω­σί­α θα φύ­γει α­πό την Ου­κρα­νί­α χω­ρίς να υ­πο­στεί κυ­ρώ­σεις και ζή­τη­σε στο­χευ­μέ­νες κυ­ρώ­σεις.

Σχε­τι­κά με την ά­νο­δο των ευ­ρω­σκε­πτι­κι­στών, και οι τέσ­σε­ρις υ­πο­ψή­φιοι υ­πο­στή­ρι­ξαν ό­τι οι δυ­νά­μεις του ε­θνι­κι­σμού και του λα­ϊ­κι­σμού δεν προ­τεί­νουν λύ­σεις.

Στις 15 Μα­ΐ­ου θα δι­ε­ξα­χθεί η κεν­τρι­κή τη­λε­μα­χί­α στην αί­θου­σα της Ο­λο­μέ­λειας του Ευ­ρω­πα­ϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, ό­που θα πα­ρα­στεί και ο Α­λέ­ξης Τσί­πρας, εκ μέ­ρους της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Α­ρι­στε­ράς.

euronews