Τον έπαυσαν ενώ συγκέντρωνε δωρεές

giannarosΤο έγγραφο έφτασε στο γραφείο του πριν από δύο μέρες, όταν εκείνος έλειπε στο Λος Αντζελες. Αμέσως τον ειδοποίησαν οι συνεργάτες του: «Θόδωρε, σε παύουν». Στην άλλη άκρη του κόσμου ήταν ακόμα νωρίς το πρωί. Ο διοικητής τού νοσοκομείου «Ελπίς» –ο μέχρι προ ολίγου διοικητής, έστω– σηκώθηκε και ξεκίνησε κανονικά την ημέρα του. Είχε ακόμα πολλά ραντεβού προγραμματισμένα. Στόχος του να «ξεσηκώσει», όπως χαρακτηριστικά λέει, την Αμερική για να αποστείλει βοήθεια στην Ελλάδα.

Ο Θεόδωρος Γιάνναρος έτσι είχε κάνει το νοσοκομείο του να ορθοποδήσει, ακόμα και με τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό της κρίσης: αναπτύσσοντας συνεργασίες, μεταξύ άλλων, και με τις ελληνικές κοινότητες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ολοι το έλεγαν. Ολοι τού το αναγνώριζαν. Μάλιστα για τα επιτεύγματά του αυτά αλλά και την αδιαπραγμάτευτη στάση του να περιθάλπει απόρους και ανασφάλιστους είχε μόλις το περασμένο Σάββατο τιμηθεί από το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο της Καλιφόρνιας σε ειδική τελετή. Η κοινότητα είχε ανταποκριθεί με νέες δωρεές προς το «Ελπίς».

Η είδηση της παύσης του από διοικητή του νοσοκομείου έπεσε σαν κεραυνός και στις ΗΠΑ. «Εγώ παραμένω προς το παρόν ψύχραιμος, αλλά εδώ (σ.σ. στο Λος Αντζελες) θεωρήθηκε μεγάλη προσβολή», λέει ο κ. Γιάνναρος στην «Κ». Δεν αποκλείει σύντομα η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να κατακλυστούν από επιστολές διαμαρτυρίας.

Η αντιμετώπισή του στην είδηση της απομάκρυνσής του από το «Ελπίς» –όπως και άλλων 58 διοικητών και υποδιοικητών– δείχνει σαν να το ανέμενε, όμως μας διαβεβαιώνει πως όχι. «Δεν το περίμενα. Δεν ανήκω κομματικά πουθενά, αλλά ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Νέα Δημοκρατία με είχαν αγγίξει. Προφανώς αυτό που έκανα ήταν κάτι που ο κόσμος ζητούσε. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευα ότι θα το σεβόταν. Τους περισσότερους μετανάστες της “Υπατίας” εμείς τους είχαμε περιθάλψει, όχι για να ευλογήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί δεν μπορούσαμε να αφήσουμε έτσι αυτούς τους ανθρώπους». Μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε προωθήσει ένα φορτηγό με τρόφιμα και ρούχα στη δομή της «Αλληλεγγύης» για τα παιδάκια των προσφύγων. «Ετοιμαζόμουν να πάω να βρω και δεύτερο φορτίο να φέρω», λέει. Στο «Ελπίς» φτάνουν συνεχώς δωρεές, τις οποίες προωθεί καταλλήλως. «Οπότε, όχι, δεν το περίμενα έτσι ξερό», παραδέχεται.

Ο κ. Γιάνναρος και οι υπόλοιποι διοικητές «κόπηκαν» κατά τη fast track αξιολόγηση που έλαβε χώρα το τελευταίο διάστημα. Εισαγωγικά αρμόζουν και σε αυτήν. «Στην Επιτροπή Αξιολόγησης με κράτησαν ούτε για 2,5 λεπτά. Μπήκα και βγήκα. Με ρώτησαν ποια είναι η ποσοστιαία σχέση της μισθοδοσίας, των αναλώσιμων και των φαρμάκων με τον προϋπολογισμό, και τέλος. Τους είπα ότι αυτά μπορεί να τα βρει κάποιος και στα στοιχεία του νοσοκομείου». Η επιτροπή απεφάνθη και με βάση τη σχετική «έκθεση προόδου» που είχε υποβάλει η Υγειονομική Περιφέρεια, μια επίσης αμφιλεγόμενη διαδικασία, αφού οι υγειονομικές περιφέρειες δεν είχαν ενιαία φόρμα αξιολόγησης των διοικητών, ενώ κάποιες βασίστηκαν στα συμβόλαια αποδοτικότητας που είχαν υπογραφεί τον Αύγουστο του 2014, τα οποία δεν είχαν μετρήσιμους στόχους. Από τα 71 στελέχη που πέρασαν από αξιολόγηση, μόνο 12 παρέμειναν στις θέσεις τους.

Ηταν η απόφαση ειλημμένη; Οι αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν προαναγγελθεί ήδη από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας τον περασμένο Σεπτέμβριο (κ. Πολάκης). Μάλιστα, νωρίτερα, ο πρώην υπουργός κ. Κουρουμπλής είχε δρομολογήσει την απόλυσή τους αζημίως για το Δημόσιο και την αντικατάστασή τους με πρόσωπα της επιλογής του. Ομως η σχετική διάταξη δεν «πέρασε» από τους δανειστές, καθώς η τότε κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την «αποπολιτικοποίηση» του Δημοσίου. Ετσι ο μόνος δρόμος ήταν να ακολουθηθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης. Οπως όπως.

«Να ξέρουν πάντως αυτοί που με βαθμολόγησαν κάτω από τη βάση ότι θα ψάξω να βρω ποιοι είναι. Τουλάχιστον να ξέρω», καταλήγει ο κ. Γιάνναρος.

kathimerini.gr