Τουρισμός όλο τον χρόνο μέσω του ιαματικού τουρισμού

Τεράστια περιθώρια ανάπτυξης για τα ιαματικά λουτρά της Ελλάδας

iamatikos-tourismos«Μπάνια στην Αιδηψό», «ιαματικά λουτρά στην Ικαρία». Φράσεις που λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει, από ηλικιωμένους και κυρίως συνταξιούχους, καθώς επικρατούσε η άποψη ότι οι ιαματικές πηγές είναι μόνο γι’ αυτούς, που μάλιστα έπαιρναν και επίδομα για να τις επισκεφθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν ρευματισμούς και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.

Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν με τους ειδικούς πλέον να υποστηρίζουν ότι οι ιαματικές πηγές είναι για όλους. Το ενδιαφέρον μεγαλώνει για τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορούν να έχουν σε ασθενείς και υγιή άτομα, όλων των ηλικιών.

«Οι ιαματικές θεραπείες υπό μορφή λουτροθεραπείας, εισπνοθεραπείας, λασποθεραπείας και θαλασσοθεραπείας αφορούν όχι μόνο τους ηλικιωμένους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά όλο το ηλικιακό φάσμα για θεραπεία, αποθεραπεία, αποκατάσταση, πρόληψη και ευεξία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Κουσκούκης.

Και προσθέτει ότι «η Ιαματική Ιατρική αποτελεί εναλλακτική προσέγγιση της Κλασικής Ιατρικής ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα στην επιλογή των θεραπόντων γιατρών, αντιπροσωπεύοντας την καθιερωμένη στο εξωτερικό Κλινική Υδροθεραπεία και Ιατρική Κλιματοθεραπεία, γνωστές ειδικότητες που υπήρχαν και στην Ελλάδα έως και το 1952».

Πρόκειται για έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο παγκοσμίως και η Ελλάδα, επισημαίνει ο κ. Κουσκούκης, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς διαθέτει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ιαματικών πηγών, που καλύπτουν όλο το φάσμα των θεραπειών. Σε συνδυασμό με το εξαίρετο βιοκλίμα, το φυσικό κάλλος, τη φημισμένη μεσογειακή διατροφή, την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, αλλά και τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής για τον ιαματικό τουρισμό, μπορεί να προωθήσει συντονισμένα τον «Τουρισμό των τεσσάρων εποχών», που προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού, με πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Πριν λίγους μήνες με προσωπική πρωτοβουλία της Υπουργού Τουρισμού, κυρίας Έλενας Κουντουρά, λύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα που λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, ο διαχωρισμός των φυσικών εκροών υδάτων των ιαματικών εγκαταστάσεων από οποιασδήποτε μορφής λύματα. Χάρη σ’ αυτόν τον αποχαρακτηρισμό επιλύθηκε το καίριο ζήτημα της αδειοδότησης των κέντρων και επιχειρήσεων ιαματικού τουρισμού.

Ταυτόχρονα δόθηκε προτεραιότητα στην ταχύτατη αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικών. Με περίπου 60 φακέλους που βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης, και με αυτές που έχουν ήδη αναγνωριστεί, το Υπουργείο Τουρισμού προσδοκά ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα προσεγγίσουν τις 100 οι επίσημες αναγνωρίσεις των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα.

Επιπλέον, το Υπουργείο Τουρισμού δημιούργησε νέο πλαίσιο για την ενθάρρυνση επενδύσεων ιαματικού τουρισμού και τουρισμού υγείας σε όλη τη χώρα. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών για εγκαταστάσεις μονάδων ιαματικής θεραπείας και των κέντρων ιαματικού τουρισμού- θερμαλισμού και θαλασσοθεραπείας.