Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας επικροτεί το «κούρεμα των δανείων», αλλά χρειάζεται διαβούλευση με τους θεσμοθετημένους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, που είναι τα Επιμελητήρια τονίζει σε ανακοίνωσή του.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Μεσσηνίας επισημαίνει:
«Γνωρίζουμε σήμερα ότι η πλειοψηφία των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, με αποτέλεσμα πολλές απ’ αυτές να αναγκάζονται να κλείσουν. Άλλες πάλι περνούν στην αδράνεια, λόγω της αδυναμίας τους να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες ενημερότητες, αλλά και την αναγκαία χρηματοδότηση από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να διογκώνονται τα χρέη, να αδρανούν τεράστια κεφάλαια που έχουν επενδυθεί και να αυξάνεται η ανεργία.
Οι χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν και το 1,5 εκατ. άνεργοι δεν υπάρχει λόγος να διογκωθούν με συνέχιση λανθασμένων πολιτικών.
Η σοβαρότητα του θέματος ανάγκασε το ανυποχώρητο Υπουργείο Οικονομικών να βάλει «νερό στο κρασί του» και να ανοίξει διάλογο για το θέμα.
Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι με ποιους όρους και ποιους θα αφορά το λεγόμενο «κούρεμα των δανείων επιχειρήσεων»;
Πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι όταν ολόκληρη η οικονομική δραστηριότητα πέφτει και οι επιχειρήσεις συνθλίβονται από την κρίση, η απαίτηση των τραπεζών για πλήρη αποπληρωμή δανείων, με τους παλιούς όρους, οδηγεί και στο κλείσιμο και σε ολική απώλεια του δανείου. Έστω και τώρα δεν είναι αργά, γιατί υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που μπορεί να διασωθούν.
Αρκεί η πρόθεση για ΔΙΑΓΡΑΦΗ μέρους των χρεών επιχειρήσεων (κούρεμα) να μην είναι προπαγανδιστικό πυροτέχνημα, και να μη αφεθεί στην καλή θέληση των τραπεζών, να κάνουν επιλεκτική πολιτική με βάση τους δικούς τους όρους.
Η έξοδος από την κρίση αφορά την εθνική οικονομία και όχι απλώς τις τράπεζες.
Πρέπει η όποια ρύθμιση να πάρει νομοθετικά χαρακτηριστικά, να δίνει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν πρόσβαση.
Το θέμα είναι με ποιους όρους και προδιαγραφές θα γίνει το κούρεμα.
Επειδή έχουμε πικρή πείρα από την μετατροπή θετικών εξαγγελιών στο αντίθετό τους, καλό θα είναι η κυβέρνηση να ανοίξει πραγματικό διάλογο με τους φορείς των επιχειρήσεων (ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ), πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε θεσμοθέτηση του μέτρου.
Επίσης, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει και σε άλλα μέτρα, όπως φορολογική ανακούφιση, αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, δυνατότητα αξιοποίησης «δεύτερης ευκαιρίας» για μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που τους κατέστρεψε η κρίση ενώ είχαν καλή πρόθεση να εργαστούν, και τέλος να ενισχυθεί ουσιαστικά η χρηματοδότηση και η ρευστότητα της αγοράς.»