Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας αναφορικά με την κρίση που δημιουργήθηκε, λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας για την εισαγωγή αγροτικών και άλλων προϊόντων, έχει να επισημάνει τα κάτωθι:
Από το εμπάργκο επλήγησαν όχι μόνο οι έλληνες παραγωγοί, αλλά και ρωσικές επιχειρήσεις εισαγωγής αγροτικών προϊόντων, όπως και Ρώσοι καταναλωτές.
Η αποζημίωση των ελλήνων παραγωγών, όπως και άλλων εταιρειών (τυποποιητών, εξαγωγικών και μεταφορικών επιχειρήσεων) θεωρείται επιβεβλημένη είτε μέσω κοινοτικών, είτε μέσω εθνικών πόρων.
Θεωρείται επιβεβλημένη η άμεση κατάρτιση ενός ευρωπαϊκού και εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της εμπορικής κρίσης, διότι η Ρωσία έχει αρχίσει διαπραγμάτευση με άλλες χώρες για ανεφοδιασμό, κυρίως με αγροτικά προϊόντα.
Επειδή η αρχόμενη εμπορική κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας έχει αρχίσει, η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχει την πολυτέλεια να υποστεί ένα νέο κλυδωνισμό.
Η σημερινή κρίση παράγει και ενεργειακή κρίση, αφού μεγάλο μέρος της Ευρώπης τροφοδοτείται με ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Η υφήλιος υποφέρει από πολλές και χρόνιες εστίες ανάφλεξης και η Ρωσία συνδέεται ιστορικά – οικονομικά – πολιτιστικά με την Ευρώπη, πράγμα που διευκολύνει την συνεννόηση για την έξοδο από την κρίση.
Είναι αναγκαία η συνεννόηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις, διότι εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στις εξαγωγές και τον τουρισμό, εάν παραταθεί η κρίση μεταξύ Ευρώπης – Ρωσίας θα υπάρξουν επιπτώσεις συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει πολιτική γεφύρωσης, διότι είναι ιδιαίτερα στενά συνδεδεμένη με δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Ρωσία για την αποκλιμάκωση της κρίσης σε εμπορικό – οικονομικό – πολιτικό επίπεδο.
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας πιστεύει ότι πρέπει να διατηρήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των προοπτικών της ελληνορωσικής επιχειρηματικής συνεργασίας, διότι το μέλλον είναι πολλά υποσχόμενο.