Το «κίνημα» των βουλευτών και η μάχη για τα 180 «κουκιά»

bouli3Πόσο κοντά στους 180 και στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας οδηγεί η Κίνηση των βουλευτών που ζητούν εθνική συνεννόηση και εκλογές; Τα κλειδιά για την Προεδρική εκλογή

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης βουλευτών να ζητήσουν συμφωνία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συνταγματική αναθεώρηση με παράλληλη αλλαγή εκλογικού νόμου και εκλογές εντός του 2015, υποχρέωσε τα κομματικά επιτελεία να ξανακάνουν τους υπολογισμούς τους για να μετρήσουν την πιθανότητα να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές.

Η πρόταση 4 σημείων στην οποία συμμετέχουν ανεξάρτητοι βουλευτές και μέλη της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ εκλαμβάνεται από πολιτικούς αναλυτές ως …ακόμη ένα βήμα για την εκλογή Προέδρου, καθώς όσοι βουλευτές υπογράφουν εκφράζουν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στη διαδικασία παρά το γεγονός ότι τα κόμματά τους, όπως για παράδειγμα ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, έχουν δηλώσει ότι δεν ψηφίζουν στην Προεδρική εκλογή.

Όλες οι εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουν εκφραστεί θετικά και αναμένεται να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας 172-176 βουλευτές.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αμέσως μετά τις γιορτές, η οποία θα συνδυάζεται από το δίλημμα να γίνει η εκλογή για να ολοκληρωθεί αμέσως μετά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές που θα σημάνει και το τέλος του Μνημονίου, αποτελεί ισχυρό επιχείρημα για να συσπειρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη εντάσσεται και η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών που συνέβαλε στο να επιταχυνθούν και οι αντιδράσεις των ανεξάρτητων βουλευτών.

Με δεδομένο ότι στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα ψηφίσουν 155 βουλευτές -της ΝΔ (127) και του ΠΑΣΟΚ (28)- υπολείπονται ακόμα 25 μέλη του κοινοβουλίου προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την τρίτη ψηφοφορία. Κλειδιά για την εκλογή αποτελούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι είναι 24 συνολικά, καθώς και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ που διαφωνούν με τις επιλογές των ηγεσιών των κομμάτων τους.

Όλες οι εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουν εκφραστεί θετικά και αναμένεται να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας 172-176 βουλευτές και αναζητούνται από τέσσερις έως 8 βουλευτές για να ολοκληρωθεί το πάζλ της εκλογής.

Οι 7 ανεξάρτητοι από την Κεντροαριστερά

Από τον χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών που φέρονται να υποστηρίζουν την κίνηση για την πολιτική συνεννόηση με στόχο την εκλογή Προέδρου είναι οι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, και Κατερίνα Μάρκου που προέρχονται από την ΔΗΜΑΡ και ο Χρήστος Αηδόνης ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην ομάδα των βουλευτών που φέρονται θετικοί εντάσσεται πλέον και ο Μίμης Ανδρουλάκης, ενώ και ο Π. Μουτσινάς υποστηρίζει την συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων για συνταγματική αναθεώρηση, αλλαγή εκλογικού νόμου και εκλογή Προέδρου, με προσδιορισμό εκλογών εντός του 2015.

Συνολικά από τον χώρο των ανεξάρτητων που προέρχονται από την Κεντροαριστερά φαίνεται να εντάσσονται στο στρατόπεδο των 180 υπό προϋποθέσεις, επτά βουλευτές.

Οκτώ «ναι» ανεξαρτήτων που προέρχονται από την Κεντροδεξιά

Από τον χώρο της Κεντροδεξιάς κοντά στο στρατόπεδο της εκλογής Προέδρου βρίσκονται οι Γ. Κασαπίδης και Γ. Κουράκος οι οποίοι φέρεται να στηρίζουν τη κίνηση για εθνική συνεννόηση και εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας υπό προϋποθέσεις, ο Β. Πολύδωρας, η Μ. Ιατρίδη και ο Γ. Νταβρής καθώς και ο Κ. Γιοβανόπουλος, μαζί με τον Π. Μελά που ανεξαρτητοποιήθηκε από τους ΑΝΕΛ.

Ερωτηματικό υπάρχει για τον Β. Καπερνάρο ο οποίος όμως εκτιμάται ότι είναι κοντά στην επιλογή να ψηφίσει για Πρόεδρο, λόγω και της πολιτικής σχέσης που διατηρεί με τον Τ. Μπαλτάκο.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διαμελίζει ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ

Το κείμενο για την πολιτική συνεννόηση μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων υποστηρίζουν για πρώτη φορά – σύμφωνα με πληροφορίες τρείς βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ο Ν. Τσούκαλης, η Ν. Φούντα, ο Θ. Ψύρρας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βλέπουν με θετικό μάτι την κίνηση η Μ. Ρεπούση και η Μαρία Γιαννακάκη.

Συνολικά πέντε από τα 10 εναπομείναντα μέλη της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να γέρνουν προς την θετική ψήφο για εκλογή του Προέδρου υπο προϋποθέσεις και κυρίως θέτοντας ως όρο την συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή εκλογικού νόμου, συνταγματική αναθεώρηση και εκλογές εντός του 2015.

Αντίστοιχα από τους ΑΝΕΛ ο ανεξάρτητος πλέον Π. Μελάς έχει δηλώσει ότι ακόμα 4έως 5 βουλευτές συμφωνούν με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θεωρείται πιθανό να ψηφίσουν υπό προϋποθέσεις για ΠτΔ οι Π. Χαϊκάλης, η Μ. Κόλλια και η Ελ. Κουντουρά λόγω των ισχυρών δεσμών που διατηρούν με τις οργανώσεις της ΝΔ.

thetoc.gr