Το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών (26 Ιουνίου) η Επιστημονική Ομάδα του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας προχώρησε στον  απολογισμό των επιστημονικών δράσεων που υλοποιήθηκαν για το διάστημα Σεπτέμβριος 2020 – Ιούνιος 2021.

Ο του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα σημείωσε τα εξής:

“Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα βρίσκει όλο τον κόσμο ταλαιπωρημένο από τη διαχείριση της πανδημίας, μιας πρωτοφανούς εμπειρίας τόσο για την επιστημονική κοινότητα όσο και τον πολιτικό χώρο.

Η σημερινή όμως μέρα δίνει την αφορμή για  περισυλλογή και αυτοκριτικής για όλους μας  για τα αίτια του σοβαρότερου ίσως κοινωνικού προβλήματος της νεολαίας μας, του πιο ζωντανού και δυναμικού κομματιού της κοινωνίας μας.

Αναγκαία λοιπόν η συμπόρευση όλων μας : Περιφέρειας, Δήμου ,Τοπικών Φορέων, Εκπαιδευτικής Κοινότητας και φυσικά κοινή δράση με τη νεολαία μας.

Γιατί το πρόβλημα των ναρκωτικών και της εξάρτησης από ουσίες είναι υπόθεση όλων μας.

Οφείλουμε να στείλουμε  σε όλους ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, έχοντας τη βαθιά πεποίθηση ότι  η απεξάρτηση και η θεραπεία αποτελούν ένα ισχυρό όπλο στο αγώνα για την ίδια τη ζωή.

Εμείς ως ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας καθημερινά και παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία είμαστε δίπλα σε κάθε ομάδα, σύλλογο, αλλά και άτομο που μας έχει ανάγκη και ο ρόλος μας είναι να ενημερώσουμε για τις επιπτώσεις της χρήσης ουσιών και να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση και την ψυχική ανθεκτικότητα όλων, μικρών και μεγάλων, ώστε να μην καταφύγουν στην χρήση ουσιών για να βρουν τη δική τους Ιθάκη, αλλά να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες με αισιοδοξία για το αύριο.

Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες της Μεσσηνίας με συνεχή προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και με κάθε δράση που θα στοχεύει στην ενδυνάμωση τους, ώστε να μην βρουν παρηγοριά στις ουσίες και στις εξαρτήσεις κάθε είδους”.

Η Επιστημονικά  Υπεύθυνη του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη έκανε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε υπογραμμίζοντας τα εξής:

” Η Επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ απευθύνεται σε μία πληθώρα από ομάδες-στόχους, καθότι το έργο της καθολικής πρόληψης βασίζεται στη δημιουργία πολλών μικρών πυλώνων πρόληψης που μεταφέρουν την κουλτούρα της πρόληψης στην κοινότητα στην οποία ζουν και λειτουργούν.

Βασική ομάδα στόχος του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας είναι τα παιδιά και οι έφηβοι (μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης). Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-21 παρά τις εξωτερικές δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, πραγματοποιήθηκαν δράσεις τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά όπου αυτό ήταν εφικτό. Συγκεκριμένα, η Επιστημονική Ομάδα υλοποίησε 44 παρεμβάσεις (βιωματικές ομάδες και εργαστήρια επικοινωνίας) σε περίπου 756 μαθητές Π/θμιας Εκπ/σης και 37 παρεμβάσεις σε περίπου 589 μαθητές της Δ/θμιας Εκπ/σης. Κάποιες από τις δράσεις αυτές είχαν μακροπρόθεσμη διάρκεια.

Εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν για όλους αλλά κυρίως για τον μαθητικό πληθυσμό λόγω του COVID-19, στις 28 Δεκεμβρίου 2020 προβλήθηκε ζωντανά μέσω της εφαρμογής WEBEX ένα καλλιτεχνικό δρώμενο με πρωταγωνιστή τον… Καραγκιόζη! Με την συνεργασία του Θεάτρου Σκιών Αφοί Δημητρακόπουλου περίπου 120 οικογένειες απόλαυσαν στιγμές γέλιου και χαλάρωσης με τον παραδοσιακό μας ήρωα σε μια παράσταση με τίτλο: «Το μαγεμένο Δέντρο και οι Καλικάντζαροι».

Για την ομάδα-στόχο «Γονείς» υλοποιήθηκαν πληθώρα δράσεων ως επί το πλείστον διαδικτυακά, παρέχοντας τη δυνατότητα ακόμα και σε αυτούς του γονείς που δεν έχουν εύκολο τρόπο μετακίνησης, να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε σεμινάρια και βιωματικές ομάδες. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 27 δράσεις για γονείς εκ των οποίων 5 ήταν βιωματικές ομάδες (μακροπρόθεσμης διάρκειας) και 22 σεμινάρια γονέων. Επίσης, υλοποιήθηκε στην αρχή του έτους ένας Κύκλος Σεμιναρίων για γονείς με παιδιά στην εφηβεία, στον οποίο παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν εξειδικευμένα θέματα που αφορούν την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των εφήβων. Να αναφερθεί επίσης, πως οι βιωματικές ομάδες γονέων γίνονται με βάση την αναπτυξιακή ηλικία στην οποία βρίσκονται τα παιδιά των συμμετεχόντων. Έτσι, στο Κέντρο Πρόληψης διενεργούνται Ομάδες Γονέων με παιδιά στην προσχολική ηλικία, με παιδιά στο δημοτικό σχολείο και με παιδιά στην εφηβική ηλικία. Συνολικά αναφέρουμε πως στις δράσεις που υλοποίησε η Επιστημονική Ομάδα του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. συμμετείχαν περίπου 520 γονείς.

Μία ακόμη ομάδα-στόχος στην οποία απευθύνονται πολλές από τις δράσεις του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας είναι οι Εκπαιδευτικοί τόσο Π/θμιας όσο και Δ/θμιας Εκπ/σης. Το Κέντρο Πρόληψης παρέχει συμβουλευτικές συναντήσεις αλλά πραγματοποιεί και ομιλίες και ημερίδες με διάφορα ψυχοκοινωνικά θέματα που αφορούν το ρόλο τους. Μία τέτοια ομιλία που πραγματοποιήθηκε στις 21 Απριλίου 2021 διαδικτυακά απευθυνόταν σε γονείς και εκπαιδευτικούς με τίτλο: «Ενδυναμώνοντας τη σχολική κοινότητα σε καιρούς πανδημίας: Από την ευαλωτότητα που προκαλεί η κρίση στην ανάπτυξη της ψυχικής μας ανθεκτικότητας», την οποία παρακολούθησαν 210 άτομα. Επίσης, στις 26 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε μία διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο: «Παιδί και Διαδίκτυο: Νέες Προκλήσεις & Ψυχοκοινωνικές Συνέπειες» με προσκεκλημένους εισηγητές ειδικούς πάνω σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και εξάρτησης από το διαδίκτυο. Την ημερίδα παρακολούθησαν 160 άτομα.

To Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας για να στηρίξει τον γονικό ρόλο παρέχει δωρεάν ατομική συμβουλευτική κατόπιν ραντεβού σε γονείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχέση με τα παιδιά τους. Για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2021 πραγματοποιήθηκαν  135 συναντήσεις σε 110 γονείς.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών η Επιστημονική Ομάδα του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. θέλησε να δώσει ένα μήνυμα μέσα από μια αφίσα, έπειτα από τη συνεργασία με τη Κα Παχτίτη Δήμητρα, γραφίστρια της οποίας το σχέδιο της αφίσας αποτελεί ευγενική χορηγία προς το Κέντρο Πρόληψης. Η αφίσα απευθύνεται σε εφήβους και νέους, που βρίσκονται στην μετάβαση για την ενήλικη ζωή, η οποία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές και στην οποία καλούνται να πάρουν οι ίδιοι αποφάσεις για τον εαυτό τους. Η αφίσα απεικονίζει μια έφηβη, όπου γύρω της υπάρχουν πεταλούδες, κάποιες είναι άσπρες και κάποιες μαύρες. Η πεταλούδα αποτελεί το σύμβολο αυτής της αλλαγής, της  μεταμόρφωσης του εφήβου. Οι άσπρες πεταλούδες συμβολίζουν τις θετικές επιδράσεις στη ζωή του εφήβου, όπως τα όνειρά του, τις φιλοδοξίες του, την αγάπη των γονιών του, των σημαντικών του ανθρώπων.. Όμως στη ζωή υπάρχουν συχνά και οι μαύρες πεταλούδες που συμβολίζουν τις αρνητικές επιδράσεις και καταστάσεις, εκείνες που οδηγούν στην υιοθέτηση συμπεριφορών που βλάπτουν τη ψυχή και το σώμα. Το μήνυμα που επιθυμούμε να δώσουμε είναι ότι «Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές. Από σένα εξαρτάται τι θα επιλέξεις…» και είναι σημαντικό να επιλέξεις αυτές τις πεταλούδες … που σε οδηγούν να δεις τις ομορφιές του εαυτού σου και της ζωής.

Οι δράσεις του Κέντρου Πρόληψης που πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης τηρούσαν όλες τις επικαιροποιημένες προδιαγραφές του ΕΟΔΥ για την προστασία και την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού.

Η Επιστημονική Ομάδα του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας απαρτίζεται από την Κα Βλαχοπουλιώτη Φωτεινή, Επιστημονικά Υπεύθυνη – Κοινωνική Ανθρωπολόγο και την Κα Λάππα Μελίνα, Επιστημονικό Στέλεχος – Κοινωνιολόγο”.