Στην «πρώτη γραμμή» μπορεί να βρίσκεται το ασφαλιστικό και όλα τα «φώτα» να έχουν πέσει πάνω του, όμως η αξιολόγηση «κρύβει παγίδες» μετατρέποντας την επικείμενη διαπραγμάτευση σε πραγματικό «ναρκοπέδιο»: Πέρα μάλιστα από τις υποχρεώσεις που θα αναλάβει η χώρα… έχει και εκκρεμότητες από το παρελθόν!
Επί του παρόντος Αθήνα και δανειστές .. μένουν στα ίδια, δίνοντας αναβολή από βδομάδα σε εβδομάδα στην επιστροφή των επικεφαλής του κλιμακίου των θεσμών: Η ανταλλαγή στοιχείων δίνουν και παίρνουν με τις Βρυξέλλες να ζητούν διευκρινίσεις επί διευκρινίσεις για όλα και κυρίως για τα στοιχεία που έχουν τεθεί στην διάθεσή τους για το ασφαλιστικό.
Εντούτοις, η ατζέντα της επικείμενης πρώτης αξιολόγησης έχει πολλές σελίδες και «καυτές πατάτες» που αφορούν στην επόμενη τριετία, μέτρα που είχαν προγραμματιστεί για το πρώτο τρίμηνο του 2016, αλλά και «εκκρεμότητες» του 2015 που διευρύνουν τον λογαριασμό. Το «μενού» μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
– «Αστερίσκους» στα πολυπληθή πακέτα μέτρων του 2015 που συνόδευσαν τις υποδόσεις των 2 και 1 δισ. ευρώ («κόκκινα» στεγαστικά δάνεια με δέσμευση για λύση έως 15/2, ιδιωτικοποιήσεις, πλατφόρμα προμηθειών δημοσίου κλπ) αλλά και
-Επώδυνες παρεμβάσεις που «μεταφέρθηκαν» για… τώρα και περιλαμβάνουν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου 2016-2019 το οποίο θα περικλείει το ασφαλιστικό, την πρόνοια, το φορολογικό (φορολογία επιχειρήσεων, εισοδήματος, αγροτών) και τον «περιορισμό» του δημοσίου, όπως και παρεμβάσεις στην υγεία, στις αποκρατικοποιήσεις, στις αγορές και στα κλειστά επαγγέλματα.
Τα τρία μεγάλα πακέτα που έφερε εις πέρας η κυβέρνηση το 2015 ήταν μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε βαθμό δυσκολίας, σε σχέση με τα όσα έρχονται… τώρα. Κορωνίδα είναι το νέο μεσοπρόθεσμο και το ασφαλιστικό, αλλά τα μέτωπα είναι περισσότερα:
-Στο δημόσιο εκκρεμούν οι παρεμβάσεις για την ανάπτυξη μιας τριετούς στρατηγικής για τη δημόσια διοίκηση, αλλά και για την εισαγωγή του νέου προγράμματος κινητικότητας. Πρέπει να ολοκληρωθεί και η κωδικοποίηση και η έγκριση του σχεδίου για κώδικα δεοντολογίας προς τα μέλη του Κοινοβουλίου κατά της διαφθοράς, ενώ η γερμανική πλευρά συνδέει άρρηκτα τις αλλαγές με το χρέος δίδοντάς τους και δημοσιονομικό χαρακτήρα.
-Στο φορολογικό πεδίο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πακέτο των παρεμβάσεων στους αγρότες, η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ, η αλλαγή στην φορολογία των επιχειρήσεων, να γίνουν οι παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας εισοδήματος, αλλά και της φορολογικής δικονομίας.
-Στις τράπεζες απαιτείται βάσει μνημονίου η εκκίνηση της διαδικασίας εκκαθάρισης «μη βιώσιμων εμπορικών οντοτήτων», η αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδας, η συμφωνία μεταξύ της ΤτΕ και των τραπεζών για συγκεκριμένους επιχειρησιακούς στόχους διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και η υλοποίηση ανάλογου σχεδίου από το ΤΧΣ για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
-Πρέπει θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και να ολοκληρωθούν οι «εκκρεμείς πράξεις», αλλά και το νομικό πλαίσιο για τα τοπικά γραφεία του Εθνικού Κτηματολογίου.
-Πρέπει να ολοκληρωθεί επίσης η επανεξέταση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και η ολοκλήρωση του εξωτερικού ελέγχου των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και να ξεκινήσει το νέο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις
-Στο πεδίο των αγορών πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά και η εφαρμογή των συστάσεων ενός εξωτερικού συμβούλου για τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα (επανασυστάθηκε η διυπουργική επιτροπή στο πακέτο των 13 προαπαιτουμένων). Πρέπει να ολοκληρωθεί το πακέτο για την απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών, η επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης για τη διευκόλυνση του εμπορίου και την προώθηση των εξαγωγών και η υιοθέτηση μιας συνολικής στρατηγικής για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.
-Θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί η στρατηγική για την ανάπτυξη, αλλά και να εφαρμοσθούν τα μέτρα που θα οδηγήσουν στη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας.
Το πακέτο της «άνοιξης» όμως ίσως αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολο. Στην 2η αξιολόγηση που είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο- Μάιο (και πλέον επιχειρείται από ελληνικής πλευράς να μην «κουμπώσει» με αυτή που τώρα ξεκινά), η κυβέρνηση έχοντας διαθέσιμα τα στοιχεία για την δημοσιονομική πορεία του 2015 θα πρέπει να χαράξει το νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό που θα φτάνει όχι έως το 2019 αλλά έως το 2020.
Σε αυτόν θα γίνει ο τελικός απολογισμός για τυχόν «συμπληρωματικά» μέτρα με βάση τα επίσημα τελικά στοιχεία για το 2015 και όχι με εκτιμήσεις. Τότε θα πρέπει να ξεκινήσει και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, να γίνει η μεταρρύθμιση στη Παιδεία και να ενεργοποιηθεί το νέο κεντρικό σύστημα προμηθειών.
Λίγο αργότερα, τον Ιούνιο θα πρέπει μεταξύ πολλών άλλων να εφαρμοσθεί ο νέος τρόπος δεσμευτικής κατανομής των δημοσίων δαπανών, να γίνει ο «εξορθολογισμός» των διαδικασιών υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και να γίνει επανεξέταση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου για τα “κόκκινα” δάνεια, για το πτωχευτικό, αλλά και για τις επιδόσεις των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. Και να έρθει η πλήρης εφαρμογή των δεσμεύσεων της λίστας ΟΟΣΑ με πλειάδα παρεμβάσεων όπως για τα οικοδομικά υλικά και τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
– See more at: http://www.matrix24.gr/2016/01/to-narkopedio-tis-protis-axiologisis-pia-metra-prepi-na-iiothetithoun-eos-to-kalokeri/#sthash.Ay8RgK2d.dpuf