Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας κατά την συνάντηση της υπουργού Παιδείας κα. Κεραμέως με το ΣΕΠΕ Μεσσηνίας.
Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:
“Κατά την παρέμβαση και τη συνάντηση με τα σωματεία η υπουργός δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση, δε δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει κανένα αίτημα. Δεν απάντησε αν μπορεί ένας εκπαιδευτικός να μπαίνει στην τάξη στα 67 του χρόνια (όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι) και να διδάσκει μαθητές 4-17 ετών. Αν είναι παιδαγωγικό το 2020 να υπάρχουν 27αρια τμήματα. Αν είναι παιδαγωγός ένας άνθρωπος που κάνει μάθημα σε 4-5 σχολεία. Αν θα δοθούν ίδια εργασιακά δικαιώματα στους αναπληρωτές με αυτά των μονίμων. Αν θα επιστραφεί ο 13ος και 14ος μισθός και σύνταξη. Αν θα επιστρέψει το ωράριο μας στα προ του 2013 επίπεδα. Αν, αν, αν…
Στο μόνο που ήταν ξεκάθαρη η υπουργός ήταν πως δεν πρόκειται να καλυφθούν τα 44000 κενά στην εκπαίδευση (39000 αναπληρωτές δουλεύουν αυτή τη στιγμή και υπάρχουν άλλα 4000 κενά) με μόνιμους διορισμούς, οι όποιοι διορισμοί γίνουν θα είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες.
Ενδεικτικό της πολιτικής που υπηρετεί και δίνει ζεστό χρήμα σε μεγαλοεπιχειρηματίες ήταν πως για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών για στέγαση πρέπει να προχωρήσει το ΠΑΠΕΛ σε ΣΔΙΤ και πως για τα νήπια θα δώσει περισσότερα voucher την επόμενη χρονιά ώστε να πάνε σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς!!!
Παρουσίασε ως καινοτομία όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση που προωθούνται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και ΕΕ. Ανακάλυψε το πολλαπλό βιβλίο, το οποίο είχε εξαγγείλει ο Σουφλιάς στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, που από τη Διαμαντοπούλου μέχρι και το Γαβρόγλου προσπαθούν να επιβάλλουν. Τη βαθύτερη σύνδεση του λυκείου με την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, όπου για την πρόσβαση θα μετράει ο βαθμός λυκείου και πανελλαδικές τύπου Αρσένη ή τράπεζα θεμάτων τύπου Αρβανιτόπουλου. Την ουσιαστική αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα με την αναγνώριση των κολεγίων ως ισότιμων με τα πανεπιστήμια.
Σήμερα η απάντηση των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι μία: Οργάνωση του αγώνα των εκπαιδευτικών, μαζί με τον υπόλοιπο λαό ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων-κεφαλαίου-ΕΕ, διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να παραμεριστούν εκείνες οι δυνάμεις που βάζουν πλάτη στις κυβερνήσεις και εμπόδια στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις των δυνάμεων που πρόσκεινται σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας όπου καταψήφισαν την οργάνωση παράστασης διαμαρτυρίας κατά την επίσκεψη της Υπουργού. Η ΔΑΚΕ είπε πως “δεν θα προσφέρει τίποτα η κινητοποίηση”, η ΠΕΚ πως στη συνάντηση πρέπει “να πάμε με τις θέσεις της ΟΛΜΕ” και “να δείξουμε ομοιογένεια ” ενώ η Ενωτική Πρωτοβουλίας πως “το σωματείο έχει θεσμικό ρόλο και όχι μόνο κινηματικό-ακτιβιστικό”!!!
Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση ενάντια στην νέα επίθεση της κυβέρνηση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, την Πέμπτη 6 Φλεβάρη στην πλ. 23ης Μαρτίου, στις 7μ.μ.
Καμία ώρα χαμένη. Με όλες μας τις δυνάμεις προετοιμάζουμε την απεργία. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους να δώσουν ένα νέο χτύπημα στα δικαιώματά μας.”