Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα, μετά την αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο. Για πρώτη φορά, όπως αναφέρουν πηγές από την Ουάσιγκτον, η έκθεση έχει κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για το περιεχόμενό της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ επισημοποιεί την ανάγκη νέου δανείου προς την Ελλάδα ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό το οποίο προκύπτει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Αντίστοιχη είναι άλλωστε και η εκτίμηση τόσο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη νέου δανείου προς την Ελλάδα, όσο και του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια, λέγοντας ότι «έχει τεράστιο χρέος και αν θέλει να το αναχρηματοδοτήσει από μόνη της θα πρέπει να καταβάλει τόκο περίπου 6-7%, επίπεδα που δεν μπορεί να αντέξει».
Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση του ΔΝΤ, το οποίο στην έκθεσή του αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές με έκδοση νέων ομολόγων, καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά.
Η έκθεση θα αποκλείει την εναλλακτική λύση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού μέσω των διαθέσιμων του Ταμείου Χρηματοπιστοτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), από τα χρήματα που έμειναν αδιάθετα κατά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Η άποψη του ΔΝΤ είναι ότι οι τράπεζες ενδεχομένως χρειαστούν και νέα κεφάλαια μετά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Παράλληλα, το Ταμείο στην έκθεσή του καλεί ακόμα μια
φορά τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ώστε να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.
Η έκθεση θα τονίζει για ακόμα μια φορά την ανάγκη να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ θα υπενθυμίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση υφιστάμενων φορολογικών μέτρων (π.χ. η εισφορά αλληλεγγύης), ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή και έσπευσε να πανηγυρίσει για την έκθεση του ΔΝΤ πριν ακόμα τη δει, το Ταμείο αναφέρει ότι η εξυγίανση στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή για τα παγκόσμια δεδομένα και αντανακλά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν.
Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της κυβέρνησης, ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (έπειτα από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με τη βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα, που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
enet.gr