Το παρασκήνιο και ο σάλος με τη διαταγή

metanastes0Σε παρεμβάσεις εκπροσώπων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής απέδωσαν οι επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. την έκδοση διαταγής που προέβλεπε εξάμηνη αναστολή απέλασης και επομένως απελευθέρωση των αλλοδαπών που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης, ανεξάρτητα από τον χρόνο φυλάκισής τους. Ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιώργος Νίτσας, που υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα, φέρεται να είπε χθες σε στενούς συνομιλητές του ότι δέχτηκε παρεμβάσεις από εκπροσώπους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην κατεύθυνση της περαιτέρω ελαστικοποίησης της ασκούμενης πολιτικής. Μάλιστα, από χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε ο Κλάδος Αλλοδαπών και μοιράστηκε στο περιθώριο έκτακτης συνέντευξης Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Πανούση, αποκαλύπτεται ότι η επίμαχη διαταγή «απεστάλη από τον Κλάδο Αλλοδαπών κατόπιν παρέμβασης της κ. Σπαθανά, με σκοπό την εναρμόνιση με τη νέα πολιτική του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής». Στο ίδιο έγγραφο η κ. Ελένη Σπαθανά περιγράφεται ως εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αρχικά, η διαταγή με τίτλο «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών» κοινοποιήθηκε στις αστυνομικές υπηρεσίες (μέσω του συστήματος Police On Line) προχθές μεταξύ 3.30 μ.μ. – 4 μ.μ. Η τρίτη παράγραφος του κειμένου ανέφερε ότι «για τους ήδη κρατούμενους στα προαναχωρησιακά κέντρα (…) να αναβληθεί για έξι μήνες η εκδοθείσα σε βάρος τους απόφαση απέλασης ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο κρατούνται». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», της κοινοποίησης της διαταγής ακολούθησαν τηλεφωνικές επικοινωνίες, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στον υποστράτηγο κ. Νίτσα και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, κ. Παναγιώτη Χαρέλα. Ο τελευταίος φέρεται να προειδοποίησε την ηγεσία του Κλάδου Αλλοδαπών ότι σε περίπτωση εφαρμογής της διαταγής θα υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις, καθώς και ότι η Ομοσπονδία προσανατολιζόταν στην έκδοση ανακοίνωσης – καταγγελίας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε χθες στην «Κ» ότι ο κ. Νίτσας διευκρίνισε κατά τη συνομιλία τους ότι θα προχωρούσε σε «διορθωτική» διαταγή, όπως πράγματι συνέβη στις 10 μ.μ. της Τρίτης. Η νεότερη διαταγή προέβλεπε ότι το μέτρο της εξάμηνης αναστολής απέλασης και άρα η απελευθέρωση των αλλοδαπών από τα κέντρα κράτησης θα εφαρμοζόταν μόνο για όσους έχουν ήδη συμπληρώσει έξι μήνες κράτησης, όπως συμβαίνει εδώ και περίπου 10 ημέρες. Παρ’ όλα αυτά, το θέμα είχε ήδη διαρρεύσει στον Τύπο, ενώ η ανακοίνωση που εξέδωσε η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. και έφερε τίτλο «Ελεύθεροι οι αλλοδαποί – αποθήκη μεταναστών η Ελλάδα» δεν λάμβανε υπόψη της τη δεύτερη τροποποιημένη διαταγή του Κλάδου Αλλοδαπών.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε χθες το πρωί στην εσπευσμένη ανάκληση και των δύο διαταγών, ενώ ο κ. Πανούσης απέδωσε τον θόρυβο που προκλήθηκε αρχικά σε «αποκυήματα φαντασίας» και εν συνεχεία σε «προβοκάτσια» προσπαθώντας να δικαιολογήσει την άγνοιά του για όσα είχαν προηγηθεί. Για να ενισχύσει μάλιστα τον ισχυρισμό του, επικαλέστηκε ότι μεσολάβησαν μόλις 12 λεπτά από τη δημοσιοποίηση του θέματος μέχρι τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε ανακοίνωση – καταγγελία. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Πανούσης υπέπεσε σε αντιφάσεις. Αρχικά έκανε λόγο για «ζούγκλα παραπληροφόρησης», στρέφοντας τα πυρά του κατά των ΜΜΕ. Ακολούθως ζήτησε παραιτήσεις αξιωματικών, με το επιχείρημα ότι η διαταγή εκδόθηκε παράτυπα και δίχως να τηρηθεί η ιεραρχία, ενώ την ίδια εκείνη ώρα μοιραζόταν με τη συγκατάθεσή του στους δημοσιογράφους έγγραφο που εμμέσως καθιστούσε υπεύθυνες για το αλαλούμ την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου και τις συμβούλους της.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν χθες ότι η επίμαχη διαταγή εκδόθηκε χωρίς προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων υπουργείων, καθώς και ότι η διαταγή ανακλήθηκε και διεξάγεται έρευνα για τα κίνητρα της παράτυπης έκδοσής της.

kathimerini.gr