Το σχέδιο Τσίπρα για να πείσει τους Ευρωπαίους – Πέντε βασικοί άξονες

tsipras01Ξεκίνησε και… επισήμως η διαπραγμάτευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους, καθώς, αυτό σηματοδότησε η επίσκεψη Σουλτς στην Αθήνα και θα επιβεβαιώσει η άφιξη του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρωθυπουργός μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε σαρωτικές αλλαγές με τον κ. Σούλτς να τον… παραπέμπει στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα έλθει την Παρασκευή στην Αθήνα.

Oι πέντε άξονες που θέλει να αναπτύξει η κυβέρνηση

Λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο που προτίθεται να αναπτύξει η κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο είναι η βούληση για καταπολέμηση της διαφθοράς, η διαφάνεια, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο.

Οι άξονες αυτού του σχεδίου είναι οι ακόλουθοι:

Η βούληση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε συνδυασμό με την αναθεώρηση προς τα κάτω, των «εξωπραγματικών στόχων» για πρωτογενή πλεονάσματα που υπάρχουν μέχρι το 2020.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης που προβλέπει ένα νέο, ευρωπαϊκό New Deal, που να συμπληρώνει το πακέτο Γιούνκερ.

Αναπροσανατολισμός των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σουλτς βρήκε πολύ λογικό.

Λήψη αναγκαίων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους και να δοθεί λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους, να υπάρξει μορατόριουμ αποπληρωμής των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης.

Δυσπιστία Σουλτς μέσω… Βενιζέλου

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορεί στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό να παρέπεμψε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο, κατά τη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλος φέρεται να εξέφρασε μια μικρή δυσπιστία για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Και οι δύο εκφράσαμε ανησυχία για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Σουλτς μετέφερε στον κ. Βενιζέλο το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε νωρίτερα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αντάλλαξαν απόψεις. «Καταλήξαμε», πρόσθεσε ο ίδιος «ότι πρέπει να αναζητήσουμε συμβιβασμούς και η ελληνική κυβέρνηση να δείξει υπευθυνότητα ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη και η απασχόληση στην Ελλάδα».

Στην Αθήνα αγριεμένος ο Ντάισελμπλουμ

Τα σπουδαία, ωστόσο, για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τα σχέδιά της έρχονται την Παρασκευή, καθώς καταφθάνουν στην πρωτεύουσα ο πρόεδρος του Eurogroup και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, οι οποίοι θα κηρύξουν και επισήμως την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, φρόντισε να στείλει αυστηρό μήνυμα προειδοποιώντας για τις προθέσεις του.

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα εκτροχιάσει τις μεταρρυθμίσεις και θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας εάν επιμείνει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι είναι «πολύ νωρίς για να κριθεί» τι θα πράξει στην πραγματικότητα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Με κάθε ειλικρίνεια, εάν προσθέσει κανείς όλες τις υποσχέσεις (που έγιναν στην προεκλογική εκστρατεία), ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις που έκανε στο Άμστερνταμ.

Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει».

Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει», έκρινε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Η Ελλάδα «τρέφει τη φιλοδοξία» να παραμείνει στην ευρωζώνη, και το ίδιο θέλουν και οι εταίροι της, υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.

iefimerida.gr