Μέχρι τώρα ήταν κυρίως η τηλεμαχία και η απουσία δημοσίου διαλόγου που κυριαρχούσαν στην κόντρα των υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ, ωστόσο από χθες μπήκε στο τραπέζι της αντιπαράθεσης μία ακόμα παράμετρος: τα… τηλέφωνα.
Και πιο συγκεκριμένα τα τηλεφωνήματα που καταγγέλλουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης ότι γίνονται από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Συγγρού υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη. Είναι ένα ακόμα περιστατικό που αναμφίβολα φθείρει τη σοβαρότητα της διαδικασίας, με πολλά από τα κορυφαία στελέχη να διαπιστώνουν πως η μακρά προεκλογική περίοδος μόνο ζημιά προκαλεί στην γαλάζια παράταξη.
Λιγότερο ή περισσότερο, άμεσα ή έμμεσα, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, τελικά στη ΝΔ στρέφονται όλοι εναντίον όλων. Ο Μεϊμαράκης εναντίον του Γεωργιάδη, ο Μητσοτάκης κατά του Μεϊμαράκη, ο Γεωργιάδης εναντίον του Τζιτζικώστα και του Μεϊμαράκη, ο Τζιτζικώστας απέναντι και στους τρεις συνυποψηφίους του.
Μέχρι και ΕΔΕ διατάχθηκε από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο, όταν καταγγέλθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής ότι σε στέλεχος της Π.Ε. το οποίο στηρίζει τον Άδωνι Γεωργιάδη απαγορεύτηκε η είσοδος στα γραφεία του κόμματος.
Η εσωστρέφεια είναι για μία ακόμα φορά το κυρίαρχο στοιχείο στην αξιωματική αντιπολίτευση, με τον κίνδυνο για ακόμα χειρότερες καταστάσεις να ελλοχεύει και με την κυβέρνηση να περνάει χωρίς σοβαρές ενοχλήσεις τα δύσκολα μέτρα που συνοδεύουν το τρίτο μνημόνιο. Την ίδια ώρα, οι δύο πρώην αρχηγοί του κόμματος (Καραμανλής και Σαμαράς) παρακολουθούν με προβληματισμό τις εξελίξεις και επισήμως αποφεύγουν να πάρουν θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου. Η δε προχθεσινή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά στην ισπανική La Razon, ότι «εγώ είμαι ακόμα εδώ…», συζητήθηκε πολύ και ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως.
Χαρακτηριστικά παρωδίας
Με δεύτερη επιστολή του μέσα σε λίγες μέρες, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζητά από τους συνυποψηφίους του να συμμετάσχουν από κοινού σε ντιμπέιτ, συνδιασκέψεις ή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκφράζοντας τη γνώμη ότι η διαδικασία εσωκομματικής εκλογής, «όπως εξελίσσεται έως τώρα, κινδυνεύει να λάβει τα χαρακτηριστικά παρωδίας». Παράλληλα, κάλεσε τους Β. Μεϊμαράκη και Απ. Τζιτζικώστα να διαχωρίσουν τους ρόλους των υποψηφίων από τις θεσμικές τους θέσεις.
Άμεση ήταν η απάντηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος επανέλαβε πως δεν συμμετέχει «σε γελοιοποίηση της διαδικασίας», ενώ συνεργάτες του διεμήνυαν ότι «δεν θα φέρουμε στο προσκήνιο ζητήματα παραπολιτικής και όλα όσα ανατροφοδοτούν την εσωτερική ένταση». Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ επεφύλασσε και σαφείς αιχμές κατά του Απόστολου Τζιτζικώστα και των βουλευτών που τον στηρίζουν, σημειώνοντας: «Αν οι βουλευτές πιστεύουν ότι ο εξωκοινοβουλευτικός μπορεί να τους αντιπροσωπεύει, να μην ξανακατέβουν υποψήφιοι, και να πηγαίνουμε σε εξωκοινοβουλευτικούς».
Κανένα ασυμβίβαστο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την δυτική Μακεδονία υπεραμύνθηκε της θέσης του υπέρ της τηλεμαχίας με τους άλλους υποψηφίους προέδρους: «Ο δημόσιος διάλογος δεν είναι εσωστρέφεια, είναι ποιοτικός πολιτικός λόγος», σημείωσε, ενώ, αναζητώντας τα αίτια των αλλεπάλληλων εκλογικών ηττών της ΝΔ είπε ότι «σταμάτησε να ακούει την κοινωνία. Γι’ αυτό έφτασε στο 28%».
Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στοχοποίησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συνέντευξή του στο mega: «Ως πρόσωπο τον εκτιμώ, αλλά διαφωνώ με τη τακτική του να δημιουργεί κρίσεις για να παριστάνει τον εγγυητή της ενότητας», ανέφερε, ενώ απαντώντας στα σχετικά σενάρια, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένα ασυμβίβαστο για τον πρωθυπουργό εάν είναι εξωκοινοβουλευτικός». Ταυτόχρονα, κατήγγειλε ότι «καμία άλλη υποψηφιότητα δεν ενόχλησε το σύστημα όσο η δική μου» και ότι «κανένας από τους συνυποψήφιούς μου δεν δέχτηκε τη λάσπη που έχω δεχτεί εγώ».
Οι τέσσερις υποψήφιοι είχαν πάντως και ένα κοινό σημείο που συμφώνησαν: τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και όσα αυτός είπε για τη γενοκτονία των Ποντίων. Όλοι τους εξέφρασαν τις έντονες διαμαρτυρίες τους ζητώντας την παραίτηση του υπουργού. Όμως ένας… Φίλης δεν αρκεί για να «φέρει την άνοιξη» στο πολύπαθο γαλάζιο στρατόπεδο.