Τρέμουν τον δεύτερο γύρο στη ΝΔ

ND01Ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των υποψηφίων για την προεδρία, στους κόλπους την ΝΔ αυξάνονται οι ανησυχίες για την επόμενη ημέρα της εσωκομματικής αναμέτρησης. Βουλευτές και στελέχη πρώτης γραμμής εκφράζουν φόβους ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος, η συνοχή του κόμματος θα έχει διαρραγεί, οι τωρινές ομαδοποιήσεις θα παγιωθούν και οι κεντρόφυγες τάσεις ενδέχεται να ενισχυθούν. Η διάσπαση αποκλείεται επί του παρόντος, αλλά ο κίνδυνος θα ελλοχεύει, αν δεν αποκατασταθεί γρήγορα η «ομοψυχία» στο κόμμα.

Κατά τις εκτιμήσεις κορυφαίων κομματικών παραγόντων, το κλίμα που διαμορφώνεται τώρα με τον «πόλεμο» των υποψηφίων, θα επιδεινωθεί αν η εκλογή οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, όπου οι εσωτερικές αντιθέσεις και οι προσωπικέςαντιπαραθέσεις θα έχουν εντονότερο χαρακτήρα.

Αυτό προσπαθούν να προλάβουν πολλοί βουλευτές, προτείνοντας να δεσμευθούν οι υποψήφιοι για την προεδρία  ότι αυτός που θα έρθει δεύτερος θα παραιτηθεί, ώστε να αποφευχθεί «μονομαχία» των δύο επικρατέστερων, σε μία διαδικασία όπου οι διαχωριστικές γραμμές εντός του κόμματος θα καταστούν εντονότερες.

Σε κλειστές συναντήσεις βουλευτών και σε συνεδριάσεις επιτελικών οργάνων του κόμματος έχουν διατυπωθεί πολλές εναλλακτικές προτάσεις επ΄αυτού, αλλά όλες έχουν μείνει προς συζήτηση και εσωτερική ζύμωση.

Η ρεαλιστικότερη πρόταση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, είναι να δεσμευθούν οι υποψήφιοι ότι ο δεύτερος θα παραιτηθεί αν η διαφορά του από τον πρώτο είναι πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες –  εάν λογουχάριν ο πρώτος συγκεντρώσει 44% και ο δεύτερος κάτω από 34%.

Την ιδέα φαίνεται να ασπάζεται κατ’ αρχήν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι διατεθειμένος να τη συζητήσει.

Απρόθυμοι ακόμη και να την συζητήσουν είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αδωνις Γεωργιάδης, οι οποίοι ευελπιστούν να καταλάβουν τη δεύτερη θέση και δεν θέλουν να χάσουν την ευκαιρία να κυνηγήσουν το «θαύμα» στην τελική αναμέτρηση.

Από όλες τις πλευρές πάντως δίνονται διαβεβαιώσεις και… «όρκοι» ότι πρωταρχικό μέλημα τους είναι η διατήρηση της ενότητας και της συνοχής του κόμματος, ανεξαρτήτως του πώς θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και ποιος θα αναδειχθεί πρόεδρος του κόμματος.

πηγή