Αλλάζουν μόνοι τους την φαρμακευτική αγωγή, μειώνοντας τα χάπια που πρέπει να παίρνουν, για να τους… φτάσουν, μέχρι να καταφέρουν να συνταγογραφήσουν ξανά. Σ’ αυτό το σημείο είναι αναγκασμένοι να φτάσουν οι κάτοικοι του Κρυονερίου, ενός μικρού χωριού 25 μόλις χιλιόμετρα από τον Πύργο. Αυτό είναι το Κράτος Πρόνοιας.
Όταν στις αρχές του 2014 το Υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για το ιδανικό Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας που προβλέπει μέχρι τον δωρεάν οικογενειακό γιατρό, προφανώς ξέχασε να εξαγγείλει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του, γιατί σήμερα, η υγειονομική κάλυψη στην επαρχία, γυρίζει το χρόνο πολλές δεκαετίες πίσω.
Χωρίς γιατρό από τον Ιούλιο
Μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, ο αγροτικός γιατρός, επισκεπτόταν το χωριό κάθε δυο εβδομάδες, εξυπηρετώντας τους κατοίκους, είτε με ιατρικές συμβουλές είτε, κυρίως, συνταγογραφώντας τα φάρμακά τους. Η θητεία του γιατρού ολοκληρώθηκε και από τότε το χωριό – όπως και το γειτονικό Χελιδόνι – έμειναν χωρίς γιατρό.
Γολγοθάς για δυο φάρμακα
Μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι έμειναν χωρίς ιατρική κάλυψη και πολλοί, χωρίς φάρμακα, καθώς δεν είναι εύκολο να πάνε στο Νοσοκομείο Πύργου ή στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας. Συγκοινωνία, έχει μόνο Δευτέρα και Παρασκευή και όταν φτάσουν στον προορισμό τους, η ώρα έχει περάσει και τα νούμερα προτεραιότητας έχουν τελειώσει. Κι αν περιμένουν μέχρι το μεσημέρι για να εξυπηρετηθούν, το πιο πιθανό είναι να χάσουν το λεωφορείο της επιστροφής και να πρέπει να πληρώσουν ταξί (γύρω στα 40,00 ευρώ, όπως λένε οι κάτοικοι) για να επιστρέψουν στο χωριό. Έτσι, φεύγουν, έχοντας πληρώσει το 5ευρω, άπραγοι…
Τους εξυπηρετούν οι συγχωριανοί
Έτσι, οι ηλικιωμένοι ζητούν από τους νεότερους – αυτούς που διαθέτουν οχήματα – όταν και αν πάνε στον Πύργο και στην Ολυμπία, να τους εξυπηρετήσουν και να τους «γράψουν» τα φάρμακά τους. Φυσικά, οι νέοι – μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών, πόσο να περιμένουν και πόσους να εξυπηρετήσουν, όταν έχουν να κάνουν και τις δικές τους δουλειές;
Αλλάζουν μόνοι τους την αγωγή
Η διαδικασία συνταγογράφησης, και στον Πύργο και στην Ολυμπία, έχει γι’ αυτούς τεράστιο κόστος, είτε απευθυνθούν στις δημόσιες δομές υγείας είτε σε ιδιώτες γιατρούς. Και φυσικά, όπως οι ίδιοι λένε, «λεφτά δεν υπάρχουν. Αν είχαμε θα αγοράζαμε και φάρμακα, δε θα τρέχαμε να γράψουμε». Και δίνουν μόνοι τους τη λύση…αλλάζουν την αγωγή, μειώνοντας τα χάπια, είτε στο μισό είτε ανά δεύτερη μέρα, για να τους φτάσουν…
Ιατρείο χωρίς γιατρό
Η ειρωνία είναι πως, ενώ δημιούργησαν χώρο ιατρείου, ο οποίος, πολύ σύντομα θα είναι πλήρως εξοπλισμένος και με ιατρικό εξοπλισμό (σ.σ έχουν αιτηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες), πια δεν έχουν γιατρό. Ένας γιατρός, που σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουν από το Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, έχει προσληφθεί, αλλά…κανείς δεν ξέρει πότε θα αναλάβει υπηρεσίες, πολύ περισσότερο δε, πότε θα φτάσει στο χωριό τους.
Το παράπονο των κατοίκων είναι, ότι η πολιτεία, τους έχει ξεχάσει, λες και δεν είναι φορολογούμενοι πολίτες, λες δεν πρόσφεραν τίποτα αυτοί, σ’ ετούτη την κοινωνί
patrisnews