Τρόικα: Τεχνικά κλιμάκια επί το έργον ξεσκονίζουν τα δημοσιονομικά

troika3Δουλειά έχουν πιάσει τα τεχνικά κλιμάκια «ξεσκονίζοντας» τα δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά και τα στοιχεία του τρέχοντος προϋπολογισμού όπου παρατηρείται σημαντική υστέρηση εσόδων ύψους 1,8 δισεκ.

Η εκτίμησή τους παραμένει ότι το δημοσιονομικό κενό παραμένει πάνω από 1,7 δισεκ ευρώ, για το 2015, όπως είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Έως τις 19 Δεκεμβρίου, οπότε και θα παραμείνουν εν Ελλάδιη προσπάθεια των δύο πλευρών είναι να καταλήξουν στην τεκμηρίωση των μέτρων που έχουν προταθεί. Ωστόσο δύσκολο είναι να ανοίξει το δρόμο για οριστικές αποφάσεις.

Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι εταίροι ξεκαθάρισαν ότι μέσα στο δίμηνο αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της, και στην συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις για την ένταξη της χώρας στην πιστωτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Πάντως για να ανοίξει ο δρόμος για την πιστωτική γραμμή θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης κάτι που σημαίνει ότι εφόσον γίνουν εκλογές (στις αρχές Φλεβάρη) τα χρονικά περιθώρια θα είναι στενά μέχρι την 1η Μάρτη οπότε και λήγει η παράταση του μνημονίου και η κάλυψη από την ΕΚΤ στις Ελληνικές τράπεζες.

Ουσιαστικά μετά το Eurogroup η πλευρά της τρόικας έδωσε μια παράταση μεταθέτοντας το ασφυκτικό dead line για τον Φεβρουάριο, οπότε και θα έχει ξεκαθαρίσει το πολτικό τοπίο.

Έτσι, το Πρόγραμμα Ελλάδας-Ευρωζώνης παρατείνεται για δύο μήνες, γιατί «παρά την πρόσφατη πρόοδο, η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους».

Στο μεταξύ η Ελλάδα θα υποβάλει σήμερα σχετικό επίσημο αίτημα, που θα συνοδεύεται από ρητές δεσμεύσεις για εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η τρόικα θα καταθέσει σήμερα αναφορά για τα όσα έχουν μέχρι στιγμής συμφωνηθεί με την κυβέρνηση και για τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Με τον τρόπο αυτό, οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά επιδιώκουν την αναλυτική καταγραφή των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς, ώστε, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, να ασκήσουν πίεση στην επόμενη κυβέρνηση με βάση αυτές τις δεσμεύσεις.

Πάντως οι απαιτήσεις της τρόικας για κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού είναι δεδομένες και έχουν καταστεί ξεκάθαρες το τελευταίο διάστημα. Αυτές περιλαμβάνουν:

Αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία

Ενοποίηση οικογενειακών επιδομάτων

Μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ

Μείωση επικουρικών & κυρίων συντάξεων

Ακύρωση της μείωσης της ειδικές εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%

Αύξηση φόρων σε καπνό-ποτά και είδη πολυτελείας.

Πάντως, μαζί με το Μνημόνιο, παρατείνεται κατά δύο μήνες η παραμονή των 11,4 δισ.€ στο αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τα οποία χωρίς την πρόβλεψη αυτή θα έπρεπε να επιστραφούν στις 31 Δεκεμβρίου στους Ευρωπαίους δανειστές μας.

Οι λεπτομέρειες για την έγκριση της δίμηνης παράτασης θα καθοριστούν από τους βοηθούς των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group) την Τετάρτη, ώστε να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες εγκρίσεις στα κοινοβούλια της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι υπέρ της ένταξης της Ελλάδας σε πιστωτική γραμμή στήριξης με αυξημένη εποπτεία, υπό τον όρο ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις της τρέχουσας αξιολόγησης και θα συνεχιστεί η ανάμειξη του ΔΝΤ.

reporter.gr