Τσίπρας: “Είναι ώριμη σκέψη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό”

Σκέψεις για δημοψήφισμα γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός – “Η αγορά έχει δείξει πως δεν μπορεί να αυτορρυθμιστεί”, το επιχείρημά του για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες

tsipras000“Ώριμη σκέψη” χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Επισήμανε πως οι αρμοδιότητες θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ξεκαθαρίζοντας όμως πως δεν επιθυμεί δυαρχία, την οποία χαρακτήρισε “μη εποικοδομητική”. Χαρακτήρισε επίσης ως κίνητρο πως στην περίπτωση εκλογής από τον λαό, δεν θα μπορεί να εκβιάσει ένα κόμμα για τη μη ψήφιση ΠτΔ από τη Βουλή, προσφέροντας μεγαλύτερη κυβερνητική σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός τονίζει πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διεγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά “δεύτερες και τρίτες σκέψεις”, με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.

“Βασικός άξονας μια αναθεώρησης είναι οι ώριμες αλλαγές για εγνωσμένες δυσλειτουργίες, με την ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, όπως δημοψηφίσματα. Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά. Θεσμικά, αυτό που κατοχυρώνει την συμμετοχή του λαού στην αναθεώρηση, είναι η απλή αναλογική” εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δεν άργησε να τον φέρει προς ψήφιση στη βουλή. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να περάσει ο εκλογικός νόμος με την ψήφο της Χρυσής Αυγής, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δεν είναι κάτι που θα τον ενοχλούσε, καθώς θα συνέβαλε σε μία σημαντική δημοκρατική αναθεώρηση που θα οφελήσει τη χώρα.

“Η επαφή μου με τον κόσμο δεν έχει αλλάξει. Βεβαίως δεν είναι η “ερωτική σχέση” όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, αλλά η σχέση υπάρχει. Θα κερδίσουμε αυτόν τον κόσμο με τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, το φθινόπωρο του ’19. 

Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η χώρα περνάει δύσκολα, ο κόσμος δεν ανέχεται την αδικία. Κάποιοι τα κάνουν πλακάκια για να αναβάλλονται οι δίκες. Κάποιοι πρέπει να πουν την γλώσσα της αλήθειας και να λειτουργήσουν με λογική αυτοκάθαρσης”.

Τηλεοπτικές άδειες: “H αγορά έχει δείξει πως δεν μπορεί να αυτορρυθμιστεί”

Ο πρωθυπουργός απέρριψε την κατηγορία πως η αγορά μπορεί να αυτορρυθμιστεί, φέρνοντας ως παράδειγμα το Mega.

“Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε τρίγωνο διαπλοκής, για το οποίο πρώτος μίλησε ο Κων. Μητσοτάκης. Κανείς δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, σε μία χώρα που ακόμα και ο περιπτεράς χρειάζεται άδεια για τη δουλειά του. Το τωρινό καθεστώς στα κανάλια δείχνει πως μπαίνουν μέσα, έτσι η διαφημιστική πίτα μπορεί να μοιραστεί σε τέσσερα κανάλια για να είναι βιώσιμα.

Τις άδειες θα τις πάρουν αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερο, αρκεί να έχουν φορολογική και τραπεζική ενημερότητα και να τηρούν τους νόμους.

Πιστεύω ότι η αγορά δεν μπορεί να αυτορυθμιστεί, ένα κανάλι που σήμερα δεν έχει να πληρώσει τους εργαζόμενούς του, οι ιδιοκτήτες του δεν μπορούν να βάλουν ένα ευρώ. Άρα μακριά από εμάς η κατηγορία πως θέλουμε να φιμώσουμε τα κανάλια. Η εμπειρία μας έχει δείξει πως δεν μπορεί να είναι βιώσιμα τα κανάλια, ακόμα κι αν οι άδειες ήταν οκτώ οι περισσότερες.

Όλοι σήμερα είναι παράνομοι και δεν είναι βιώσιμα τα σχήματα. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην Ιταλίας λόγω Μπερλουσκονισμού, είναι περιορισμένος ο αριθμός πανεθνικής εμβέλειας. Ο διαγωνισμός θα είναι αδιάβλητος και θα διεξαχθεί στις αρχές Αυγούστου”.

Τουρκία: “Πράγματι υπήρξε σοβαρό επεισόδιο με την Τουρκία το 2015”

Μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως το 2015 πράγματι σημειώθηκε σοβαρό επεισόδιο στο Αιγαίο.

“Πέρυσι δεν φθάσαμε κοντά σε νέα Ίμια, ήταν σοβαρό το γεγονός, αλλά δεν φθάσαμε κοντά σε νέο επεισόδιο, ήταν κάποιοι πρόσφυγες που έφθασαν σε νησί και εκατέρωθεν υπήρχαν σκάφη της ακτοφυλακής, ελληνικά και τουρκικά. Τελικά έπεσαν στην θάλασσα προς την ελληνική πλευρά και τους περισυλλέξαμε.

Ήταν οι ώρες που ψηφίζαμε στην Βουλή την συμφωνία και νομίζοντας ότι θα υπήρχαν λίγες ώρες ανάπαυσης και σε μερικές ώρες ήμασταν πάλι στο πόδι”.

“Είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης για μικρότερα πλεονάσματα”

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας πρέπει να κινηθεί η αγορά, να πάνε καλά -όπως πάνε- τα έσοδα, ώστε να χαλαρώσει η φορολογία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις για την οικονομία.

Ως προς το θέμα των πλεονασμάτων υπογράμμισε πως το 3,5% του 2019 δεν είναι για να το διατηρήσουμε και πως καμία οικονομία δεν μπορεί να έχει συνέχεια τέτοια πλεονάσματα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε φάση διαπραγμάτευσης για μικρότερα πλεονάσματα.

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλεονεκτήματα στην προσέλκυση επενδύσεων και πρέπει να δημιουργήσει και άλλα, μιλώντας για φιλικό περιβάλλον σε επενδυτές και για ταχύτερη δικαιοσύνη, για να σχολιάσει ότι χρειάζεται πραγματική δικαιοσύνη, “όχι σαν τις εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα”. Επίσης είπε ότι χρειάζεται καταπολέμηση της διαφθοράς και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο με τον αναπτυξιακό νόμο δίνεται για 12 χρόνια. Στοχεύουμε, τόνισε, σε επενδυτές που θα θα αφήσουν κάτι, δεν θα έρθουν για πλιάτσικο.

Έχουμε κάνει σφάλματα, άλλωστε και η Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι έχει κάνει, είπε ο πρωθυπουργός.

Προσφυγικό: “Καλά κάναμε και ζητήσαμε τη συνδρομή του ΝΑΤΟ”

“Καλά κάναμε και ζητήσαμε την συνδρομή του ΝΑΤΟ, στις δύσκολες στιγμές για την χώρα αφήνεις στην άκρη τις όποιες ιδεοληψίες σου. Με την παρουσία του ΝΑΤΟ περιορίστηκαν οι προσφυγικές ροές, και υπάρχουν ζητήματα στην άλλη πλευρά”, δήλωσε για το προσφυγικό.

“Πήγαμε προετοιμασμένοι στη διαπραγμάτευση”

Ερωτηθείς για την περσινή διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν ήταν απροετοίμαστη στη διαπραγμάτευση. Τόνισε όσον αφορά στο Plan B, ότι είχε ζητήσει από τον Γιάνη Βαρουφάκη να του αναλύσει τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ. “Ένας από τους λόγους που είπα ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην γίνει Grexit, ήταν αυτή η έκθεση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

“Περάσαμε τον δύσκολο κάβο (της αξιολόγησης) με τις μικρότερες δυνατές απώλειες και πληγές που αναμφισβήτητα υπάρχουν και πρέπει να προβληματίσουν.Σήμερα, όμως, υπάρχει πραγματική προοπτική και όχι σαν την εικονική του Σαμαρά, καθώς (εκείνος) είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που δεν έβγαινε”, πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν υπήρξε ποτέ ενδεχόμενο εμπλοκής του στρατού.

“Το πραγματικό πρόβλημα που αναγκάζεται η χώρα να παίρνει δάνεια για να αποπληρώνει τα προηγούμενα είναι το χρέος”, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη ελάφρυνσής του.

“Ουδέποτε διαπραγματεύθηκα την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού επώδυνη. Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι”, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Δεν αναζητήσαμε χρηματοδότηση από Ρωσία και Κίνα”

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως τα ταξίδια στη Ρωσία και την Κίνα δεν είχαν ως στόχο την εξασφάλιση χρηματοδότησης, αλλά τη συμφωνία για επενδύσεις.

“Ρωσία και Κίνα μας είπαν ότι ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες δανειακές ανάγκες. Εξάλλουν δεν ψάχναμε πηγές δανειοδότησης απο εκεί”, δήλωσε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την COSCO, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδικαιολόγητο τον θόρυβο που έγινε παραμονή του ταξιδιού του στην Κίνα, καθώς δεν υπήρξαν αλλαγές στον νόμο και πως το κρίσιμο της διαπραγμάτευσης είχε τελειώσει έναν μήνα πριν. Επισήμανε ότι ο Θ. Δρίτσας στη συμφωνία προστάτευσε τις εργασιακές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε την προσπάθεια βελτίωσης των όρων των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων που βρήκε. Είπε ότι στο Ελληνικό το τίμημα είναι χαμηλό και πάει όλο στο χρέος, ωστόσο πέτυχε 1,2 δισ. άμεσες επενδύσεις, 2.000 στρέμματα πρασίνου, μείωση της δόμησης, ανοιχτό μέτωπο στην θάλασσα, διατήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ανέφερε ότι η συμφωνία για το Ελληνικό δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που βρήκε η κυβέρνηση.

Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής είχε ανοίξει ένα μονοπάτι και πως τώρα αυτό γίνεται λεωφόρος, γιατί η στρατηγική της Κίνας για ταχύτερη μεταφορά των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, συμπίπτει με την ελληνική στρατηγική για αξιοποίηση της γεωγραφικής μας θέσης.

“Η χώρα μας είναι σημαντικός διεθνής παίκτης”, υπογράμμισε και τόνισε, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε εντός λίγων ημερών με Ομπάμα, Πούτιν, Σι Τζινπίνγκ, σημείωσε ότι “η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της καρπαζιάς και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης”.

Σχολιάζοντας στη συνέχεια την απόφαση για το Brexit, επανέλαβε πως η Ευρώπη “υπνοβατεί” και πως είναι ώρα να “αφυπνιστεί”. “Σήμερα μοιάζει να αφυπνίζεται κάπως, αλλά από την άκρα δεξιά”, τόνισε.

“Κόμμα διαμαρτυρίας η ΝΔ”

Χαρακτήρισε “κόμμα διαμαρτυρίας” τη ΝΔ, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την διαμαρτυρία και ότι έχει συνολική αντίθεση χωρίς στρατηγική και πως από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, ζητούν εκλογές. Τόνισε πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά χρειάζεται και συναίσθηση ευθυνών. Απέκρουσε τις κατηγορίες για “βόλεμα” κομματικών, λέγοντας ότι “οι προηγούμενοι τις μοίραζαν εξόφθαλμα με το 4-4-2”, ενώ π.χ. η κυβέρνηση έκανε διαγωνισμό για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων.

parapolitika.gr