Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε ομιλία σήμερα, Τετάρτη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο πρωθυπουργός έδωσε το «παρών» και μίλησε το πρωί της Τετάρτης στη συζήτηση προτεραιότητας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της Τρίτης καθώς και της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της 25ης και 26ης Ιουνίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚ.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις αρχές της δημοκρατίας του αλληλοσεβασμού και της ισότητας.
«Η επιλογή του ελληνικού λαού δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης» είπε ο πρωθυπουργός.
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, αλλά το πείραμα δεν πέτυχε.
Διεκδικούμε μια συμφωνία που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση, που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως, συνέχισε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον Ευρωπαίο φορολογούμενο.
«Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, ήταν χρήματα που δόθηκαν για να σωθούν οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι δεν ισχυρίζεται πως για όλα τα δεινά της πατρίδας ευθύνονται οι κακοί ξένοι. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί για πάρα πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή, δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος, ενώ συμπλήρωσε πως το 10% ελέγχει το 56% του εθνικού πλούτου και παρέμεινε στο απυρόβλητο.
«Καμία από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων δεν βελτίωσε το φοροελεγκτικό μηχανισμό, καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το πολιτικό κατεστημένο τους ολιγάρχες και τις τράπεζες (το τρίγωνο της διαπλοκής όπως τους ονόμασε χαρακτηριστικά)», συμπλήρωσε και υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις «επικεντρώνονται σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο να αλλάξουν την Ελλάδα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως το ελληνικό πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα ευρωπαϊκό, ενώ η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη με συγκρούσεις, αλλά και συμβιβασμούς. Κατέληξε λέγοντας πως «είμαι σίγουρος πως όλοι θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».
thecitizen.gr