Τσίπρας: Στόχος μας μια νέα κοινωνική συμφωνία

tsipras4Προ­τά­σεις για τη ρύθ­μι­ση κόκ­κι­νων δα­νεί­ων, των λη­ξι­πρό­θε­σμων ο­φει­λών προς τα τα­μεί­α και τη μεί­ω­ση του κό­στους ε­νέρ­γειας θα α­να­κοι­νώ­σει ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, πριν την έ­ναρ­ξη των δι­α­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με την τρό­ι­κα. Τι ζή­τη­σε α­πό τον Αλ. Τσί­πρα ο πρό­ε­δρος της ΚΕ­Ε­Ε Κ. Μί­χα­λος.

Συ­νάν­τη­ση με τον πρό­ε­δρο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κ. Α­λέ­ξη Τσί­πρα εί­χε σή­με­ρα το με­ση­μέ­ρι ο πρό­ε­δρος της Κεν­τρι­κής Έ­νω­σης Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ων Ελ­λά­δος κ. Κων­σταν­τί­νος Μί­χα­λος, στο πλαί­σιο των ε­πα­φών που πραγ­μα­το­ποι­ούν­ται ε­νό­ψει της Δι­ε­θνούς Έκ­θε­σης Θεσ­σα­λο­νί­κης. Ο κ. Μί­χα­λος συ­νο­δευ­ό­ταν α­πό τη Δι­οι­κη­τι­κή Ε­πι­τρο­πή της ΚΕ­Ε, α­πο­τε­λού­με­νη α­πό τον Α΄ Αν­τι­πρό­ε­δρο κ. Πα­να­γι­ώ­τη Πα­πα­δό­που­λο, τον Β΄ Αν­τι­πρό­ε­δρο κ. Ι­ορ­δά­νη Τσώ­τσο, τον Γ΄ Αν­τι­πρό­ε­δρο κ. Άγ­γε­λο Τσα­τσού­λη, τον Δ’ Αν­τι­πρό­ε­δρο κ. Παύ­λο Το­νι­κί­δη, τον Γε­νι­κό Γραμ­μα­τέ­α κ. Πα­να­γι­ώ­τη Α­γνιά­δη, τον Οι­κο­νο­μι­κό Ε­πό­πτη κ. Γε­ώρ­γιο Χον­δρο­γιά­ννη και τον Α­να­πλη­ρω­τή Οι­κο­νο­μι­κό Ε­πό­πτη κ. Η­λί­α Χα­τζη­χρι­στο­δού­λου. Στη συ­νάν­τη­ση συμ­με­τεί­χαν α­πό πλευ­ράς ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ο εκ­πρό­σω­πος Τύ­που του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κ. Πά­νος Σκουρ­λέ­της και ο δι­ευ­θυν­τής του γρα­φεί­ου Τύ­που του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κ. Νί­κος Παπ­πάς.

Ο πρό­ε­δρος κ. Κων­σταν­τί­νος Μί­χα­λος και η Δι­οι­κη­τι­κή Ε­πι­τρο­πή της ΚΕ­Ε κα­τέ­θε­σαν τις προ­τά­σεις της Κεν­τρι­κής Έ­νω­σης Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ων και συγ­κε­κρι­μέ­να:

Για το φο­ρο­λο­γι­κό πρό­τει­ναν τη μεί­ω­ση του φο­ρο­λο­γι­κού συν­τε­λε­στή στα κέρ­δη των ε­πι­χει­ρή­σε­ων στο 15%, τη μεί­ω­ση των συν­τε­λε­στών προ­κα­τα­βο­λής φό­ρου ει­σο­δή­μα­τος στο 30% για τις προ­σω­πι­κές ε­πι­χει­ρή­σεις και στο 60% για τις Α.Ε., ε­νώ για τα φυ­σι­κά πρό­σω­πα πρό­τει­ναν α­φο­ρο­λό­γη­το 7.000 ευ­ρώ και α­νώ­τα­το συν­τε­λε­στή φο­ρο­λό­γη­σης το 32%. Ι­δι­αί­τε­ρη έμ­φα­ση έ­δω­σαν οι εκ­πρό­σω­ποι της ΚΕ­Ε στο ε­ξον­τω­τι­κό ποι­νο­λό­γιο της ε­φο­ρί­ας, ζη­τών­τας τον ε­ξορ­θο­λο­γι­σμό του και κυ­ρί­ως την παύ­ση της προ­σω­πο­κρά­τη­σης. Τό­νι­σαν ό­τι πρέ­πει να υ­πάρ­ξει ά­με­σα μια ρύθ­μι­ση για τις λη­ξι­πρό­θε­σμες ο­φει­λές α­πό 25 έ­ως 100 μη­νια­ίες δό­σεις, α­νά­λο­γα με το ύ­ψος της ο­φει­λής, κα­θώς και τη ση­μαν­τι­κή μεί­ω­ση του ΦΠΑ.

Για το α­σφα­λι­στι­κό το προ­ε­δρεί­ο της ΚΕ­Ε τό­νι­σε την α­νάγ­κη για τη θέ­σπι­ση μιας α­πο­τε­λε­σμα­τι­κής και ε­φαρ­μό­σι­μης ρύθ­μι­σης των λη­ξι­πρό­θε­σμων ο­φει­λών προς τα α­σφα­λι­στι­κά τα­μεί­α με κε­φα­λαι­ο­ποί­η­σή τους και α­πο­πλη­ρω­μή σε 100 μη­νια­ίες δό­σεις. Ι­δι­αί­τε­ρη μνεί­α έ­κα­ναν στο θέ­μα της α­δή­λω­της ερ­γα­σί­ας, ε­πι­ση­μαί­νον­τας ό­τι α­πο­τε­λεί μά­στι­γα για την κοι­νω­νί­α αλ­λά και για τις υ­γι­είς και νο­μο­τα­γείς ε­πι­χει­ρή­σεις που δέ­χον­ται α­θέ­μι­το αν­τα­γω­νι­σμό α­πό τους ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες που α­πο­κο­μί­ζουν τε­ρά­στια κέρ­δη α­πό τη μαύ­ρη ερ­γα­σί­α. Ζή­τη­σαν, δε, την ά­με­ση ε­νί­σχυ­ση του ε­λεγ­κτι­κού μη­χα­νι­σμού του υ­πουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας.

Σε ό­τι α­φο­ρά στο μεί­ζον πρό­βλη­μα της α­γο­ράς, την έλ­λει­ψη ρευ­στό­τη­τας, ε­πι­ση­μάν­θη­κε ό­τι εί­ναι α­πα­ραί­τη­το να αλ­λά­ξει η στά­ση α­πό την πλευ­ρά των τρα­πε­ζών, τα ε­πι­τό­κια χο­ρη­γή­σε­ων των ο­ποί­ων πα­ρα­μέ­νουν α­πα­γο­ρευ­τι­κά για τις ελ­λη­νι­κές ε­πι­χει­ρή­σεις. Α­κό­μη, εί­ναι α­νάγ­κη να δο­θεί το τα­χύ­τε­ρο δυ­να­τόν λύ­ση στο θέ­μα των «κόκ­κι­νων δα­νεί­ων», κα­θώς και στην α­πο­πλη­ρω­μή των ο­φει­λών του κρά­τους προς τους ι­δι­ώ­τες.

Ει­δι­κό­τε­ρα για το θέ­μα των «κόκ­κι­νων δα­νεί­ων» θα πρέ­πει να υ­πάρ­ξει η θέ­σπι­ση ε­νός πλαι­σί­ου που θα δι­α­χω­ρί­ζει τους ο­φει­λέ­τες προ­κει­μέ­νου να στη­ρι­χθούν οι ε­πι­χει­ρή­σεις που μπο­ρεί να εί­ναι υ­περ­χρε­ω­μέ­νες αλ­λά ε­ξα­κο­λου­θούν να πα­ρα­μέ­νουν βι­ώ­σι­μες. Αυ­τό θα ε­πι­τευ­χθεί με την α­να­προ­σαρ­μο­γή του χρέ­ους σε ε­πί­πε­δο που να κα­θι­στά δυ­να­τή την ε­ξυ­πη­ρέ­τη­σή του. Θα πρέ­πει να υ­πάρ­χει ο­πωσ­δή­πο­τε μια δεύ­τε­ρη ευ­και­ρί­α μέ­σω της τα­χεί­ας ε­πι­κύ­ρω­σης προ­συμ­φω­νη­μέ­νων δι­α­δι­κα­σι­ών α­να­δι­άρ­θρω­σης που θα μπο­ρού­σαν να ο­δη­γή­σουν σε βελ­τί­ω­σης της α­πο­δο­τι­κό­τη­τας, της ρευ­στό­τη­τας και της φε­ρεγ­γυ­ό­τη­τας των ε­πι­χει­ρή­σε­ων αυ­τών.

Στις γε­νι­κές αρ­χές του νέ­ου πλαι­σί­ου θα πρέ­πει να προ­βλέ­πε­ται δι­ά­κρι­ση α­νά­με­σα στον δα­νει­σμό προς τις πο­λύ μι­κρές και τις μι­κρο­με­σαί­ες ε­πι­χει­ρή­σεις σε σχέ­ση με τις με­γά­λες ε­πι­χει­ρή­σεις. Ε­πί­σης, θα πρέ­πει να προ­βλε­φθεί μια ε­ξω­δι­κα­στι­κή α­να­δι­άρ­θρω­ση των ο­φει­λών.

Ο κ. Μί­χα­λος α­να­φέρ­θη­κε ει­δι­κό­τε­ρα και στο θέ­μα του ΕΦΚ πε­τρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης, ση­μει­ώ­νον­τας ό­τι το υ­πουρ­γεί­ο Οι­κο­νο­μι­κών θα πρέ­πει να προ­βεί ά­με­σα στη μεί­ω­ση του Ει­δι­κού Φό­ρου Κα­τα­νά­λω­σης του πε­τρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης και ταυ­τό­χρο­να βέ­βαι­α στη λή­ψη των κα­τάλ­λη­λων μέ­τρων για τον πε­ρι­ο­ρι­σμό του λα­θρεμ­πο­ρί­ου και της νο­θεί­ας στον το­μέ­α των καυ­σί­μων. Για μια α­κό­μη φο­ρά α­πο­δεί­χθη­κε ό­τι η λή­ψη πρό­χει­ρων και α­πο­σπα­σμα­τι­κών μέ­τρων – ό­πως αυ­τό της ε­ξί­σω­σης του ΕΦΚ σε πε­τρέ­λαι­ο θέρ­μαν­σης και κί­νη­σης- δεν ε­πι­φέ­ρει θε­τι­κά α­πο­τε­λέ­σμα­τα, ού­τε για την οι­κο­νο­μί­α ού­τε για την κοι­νω­νί­α. Εί­ναι και­ρός η νέ­α πο­λι­τι­κή η­γε­σί­α του υ­πουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών να προ­χω­ρή­σει στην άρ­ση του μέ­τρου της ε­ξί­σω­σης και την ε­πα­να­φο­ρά του ΕΦΚ στο πε­τρέ­λαι­ο θέρ­μαν­σης στα ε­πί­πε­δα του 2011 και ταυ­τό­χρο­να βέ­βαι­α να λά­βει ά­με­σα ου­σι­α­στι­κά μέ­τρα για την πά­τα­ξη του λα­θρεμ­πο­ρί­ου και της νο­θεί­ας των καυ­σί­μων, ό­πως η εγ­κα­τά­στα­ση του η­λε­κτρο­νι­κού συ­στή­μα­τος εισ­ρο­ών-ε­κρο­ών, σε ό­λα τα στά­δια δι­ά­θε­σης και δι­α­κί­νη­σης καυ­σί­μων, που άλ­λω­στε εί­ναι νο­μο­θε­τη­μέ­να α­πό το 2009.

Η υ­περ­φο­ρο­λό­γη­ση ο­δη­γεί στα α­κρι­βώς αν­τί­θε­τα α­πο­τε­λέ­σμα­τα α­πό τα ε­πι­δι­ω­κό­με­να, ό­χι μό­νο στην πε­ρί­πτω­ση του πε­τρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης, αλ­λά και γε­νι­κό­τε­ρα, κα­θώς δη­μι­ουρ­γεί ι­σχυ­ρό κί­νη­τρο για φο­ρο­δι­α­φυ­γή. Αυ­τό που χρει­ά­ζε­ται εί­ναι η ε­νί­σχυ­ση των ε­λεγ­κτι­κών μη­χα­νι­σμών και η ά­σκη­ση σο­βα­ρής ε­πο­πτεί­ας στην α­γο­ρά, ση­μεί­ω­σε ο κ. Μί­χα­λος.

Ε­πι­πλέ­ον, στη συ­νάν­τη­ση το­νί­στη­κε η α­νάγ­κη για ρι­ζι­κή α­να­μόρ­φω­ση της φο­ρο­λο­γί­ας α­κι­νή­των, η ο­ποί­α σή­με­ρα αγ­γί­ζει τα ό­ρια της δή­μευ­σης. Ο νέ­ος Ε­νια­ίος Φό­ρος Ι­δι­ο­κτη­σί­ας Α­κι­νή­των ε­ξε­λίσ­σε­ται σε έ­να νέ­ο χα­ρά­τσι κα­τά πο­λύ βα­ρύ­τε­ρο και πιο ά­δι­κο α­πό το γνω­στό χα­ρά­τσι της ΔΕ­Η +0,58%. Ι­δι­αί­τε­ρα για τους ι­δι­ο­κτή­τες α­κι­νή­των που έ­χουν ε­παγ­γελ­μα­τι­κή στέ­γη, αλ­λά και για τους ι­δι­ο­κτή­τες α­πρό­σο­δων α­κι­νή­των, ο ΕΝ­ΦΙΑ θα ο­δη­γή­σει τις πε­ρι­ου­σί­ες τους σε πλή­ρη α­πα­ξί­ω­ση. Το υ­πουρ­γεί­ο Οι­κο­νο­μι­κών ο­φεί­λει ά­με­σα να ε­πα­νε­ξε­τά­σει τη φο­ρο­λο­γί­α των α­κι­νή­των στο σύ­νο­λό της, κα­θώς με την πα­ρού­σα μορ­φή, το μό­νο που θα κα­τα­φέ­ρει εί­ναι να ο­δη­γή­σει χι­λιά­δες ι­δι­ο­κτή­τες σε α­φα­νι­σμό και τις πε­ρι­ου­σί­ες τους σε μπα­ράζ πλει­στη­ρια­σμών, ό­πως ση­μει­ώ­νε­ται στην α­να­κοί­νω­ση της Κεν­τρι­κής Έ­νω­σης Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ων Ελ­λά­δος.

Τέ­λος, για το θέ­μα του πα­ρα­εμ­πο­ρί­ου α­να­φέρ­θη­κε ό­τι οι προ­σπά­θει­ες που έ­χουν γί­νει μέ­χρι σή­με­ρα δεν έ­χουν α­πο­φέ­ρει τα α­να­με­νό­με­να α­πο­τε­λέ­σμα­τα και ό­τι θα πρέ­πει να δο­θεί ι­δι­αί­τε­ρη έμ­φα­ση στην ε­νί­σχυ­ση του αν­θρώ­πι­νου δυ­να­μι­κού αλ­λά και στην α­να­βάθ­μι­ση του ε­ξο­πλι­σμού με σύγ­χρο­να μη­χα­νή­μα­τα στα τε­λω­νεί­α ό­λης της χώ­ρας, α­πό ό­που δι­α­πι­στω­μέ­να περ­νούν στη χώ­ρα μας με­γά­λες πο­σό­τη­τες πα­ρά­νο­μων προ­ϊ­όν­των.

Α­πό την πλευ­ρά του, ο πρό­ε­δρος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κ. Α­λέ­ξης Τσί­πρας α­νέ­φε­ρε, με­τα­ξύ άλ­λων, ό­τι στο πλαί­σιο των ε­πα­φών που έ­χει ε­νό­ψει της ΔΕΘ κά­λε­σε πρώ­τους τους εκ­προ­σώ­πους της ε­πι­με­λη­τη­ρια­κής κοι­νό­τη­τας, σε μια προ­σπά­θεια να ε­νη­με­ρω­θεί για την πραγ­μα­τι­κή ει­κό­να της α­γο­ράς και να α­κού­σει συγ­κε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις και λύ­σεις που θα βγά­λουν την οι­κο­νο­μί­α και τη χώ­ρα α­πό την κρί­ση. Ο κ. Τσί­πρας ζή­τη­σε α­πό τον κ. Μί­χα­λο και τους εκ­προ­σώ­πους της Κεν­τρι­κής Έ­νω­σης Ε­πι­με­λη­τη­ρί­ων μό­νι­μη ε­πι­κοι­νω­νί­α και συ­νερ­γα­σί­α, προ­κει­μέ­νου οι προ­τά­σεις του να συ­νε­κτι­μών­ται στη χά­ρα­ξη της πο­λι­τι­κής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Ό­πως α­νέ­φε­ρε ο πρό­ε­δρος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, το α­μέ­σως προ­σε­χές δι­ά­στη­μα το κόμ­μα θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει ει­δι­κές εκ­δη­λώ­σεις για την οι­κο­νο­μί­α, κα­θώς α­ναγ­καί­α προ­ϋ­πό­θε­ση για να υ­πάρ­ξει ε­πι­στρο­φή α­πό την κρί­ση στην α­νά­πτυ­ξη εί­ναι η ε­νί­σχυ­ση της μι­κρο­με­σαί­ας ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και της πα­ρα­γω­γι­κής βά­σης, που μπο­ρούν να πε­τύ­χουν υ­ψη­λούς ρυθ­μούς α­νά­πτυ­ξης τρεις με τέσ­σε­ρις φο­ρές πά­νω α­πό τον ευ­ρω­πα­ϊ­κό μέ­σο ό­ρο. Ω­στό­σο, ό­πως α­νέ­φε­ρε ο κ. Τσί­πρας, κυ­ρί­αρ­χο ρό­λο θα παί­ξουν τό­σο οι ε­πι­κεί­με­νες ε­πα­φές της κυ­βέρ­νη­σης με την τρό­ι­κα ό­σο και οι ε­ξε­λί­ξεις στη νο­τι­ο­α­να­το­λι­κή Με­σό­γει­ο και στα βό­ρεια.

Α­πό την πλευ­ρά του ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στο ε­σω­τε­ρι­κό της χώ­ρας, δι­α­βε­βαί­ω­σε ο κ. Τσί­πρας, ό­ταν α­να­λά­βει την κυ­βέρ­νη­ση, θα προ­χω­ρή­σει ά­με­σα σε νο­μο­θε­τι­κές αλ­λα­γές για την α­πο­κα­τά­στα­ση των φο­ρο­λο­γι­κών α­δι­κι­ών και τη δη­μι­ουρ­γί­α α­να­πτυ­ξια­κού κλί­μα­τος με ρυθ­μί­σεις των «κόκ­κι­νων» δα­νεί­ων, των λη­ξι­πρό­θε­σμων ο­φει­λών προς τα α­σφα­λι­στι­κά τα­μεί­α, τη μεί­ω­ση του κό­στους ε­νέρ­γειας κ.λπ. Μά­λι­στα, τις προ­τά­σεις του αυ­τές θα τις δη­μο­σι­ο­ποι­ή­σει πριν ξε­κι­νή­σει η δι­α­πραγ­μά­τευ­ση με­τα­ξύ Ελ­λά­δας και τρό­ι­κας για τη βι­ω­σι­μό­τη­τα του χρέ­ους μας.

Ο κ. Τσί­πρας τό­νι­σε α­κό­μη ό­τι πρό­θε­σή του εί­ναι η σύν­τα­ξη ε­νός ε­θνι­κού σχε­δί­ου α­να­συγ­κρό­τη­σης της χώ­ρας σε συ­νερ­γα­σί­α με κοι­νω­νι­κούς και ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κούς φο­ρείς αλ­λά και ό­σες πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις το ε­πι­θυ­μούν. Στό­χος μας εί­ναι να συ­νά­ψου­με μια νέ­α κοι­νω­νι­κή συμ­φω­νί­α και να πε­τύ­χου­με μια ευ­ρύ­τε­ρη κοι­νω­νι­κή συ­στρά­τευ­ση, εί­πε. Τέ­λος, ε­πα­να­βε­βαί­ω­σε τη θέ­ση του κόμ­μα­τός του για τη στή­ρι­ξη του ε­πι­με­λη­τη­ρια­κού θε­σμού, κα­θώς θε­ω­ρεί τα ε­πι­με­λη­τή­ρια βα­σι­κούς φο­ρείς για την α­νά­πτυ­ξη της υ­γιούς ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας σε το­πι­κό και κεν­τρι­κό ε­πί­πε­δο.

e­u­r­o­2­d­ay.gr